Amerikansk sangstjerne indrømmer abort i protest mod USAs højesteret

Den amerikanske musikstjerne Phoebe Bridgers fik en abort sidste år. Det fortæller hun som svar på, at der er blevet lækket planer fra USAs Højesteret om at fjerne den fri abort.

Den amerikanske sangerinde Phoebe Bridgers melder sig som aktiv tilhænger af fri abort. Arkivfoto: Jordan Strauss/AP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske musikstjerne Phoebe Bridgers siger, at hun sidste år fik en abort. Udtalelsen kommer som en kommentar til, at der er blevet lækket planer fra USAs højesteret om at fjerne den fri abort. Det skriver CNN.

»Jeg fik en abort i oktober sidste år, mens jeg var på turné,« skrev den amerikanske singer-songwriter i et indlæg offentliggjort på hendes Twitter-konto.

»Jeg gik til planlagt forældreskab, hvor de gav mig abortpillen. Det var nemt. Alle bør have ret til den slags adgang (til fri abort, red.),« tilføjede hun.

Brugere på det sociale medie tweetede til støtte for Bridgers.

»Tak til Phoebe Bridgers for at dele sin aborthistorie. Denne form for åbenhed hjælper,« skrev en bruger.

Bridgers' beslutning om at afsløre sin abort kom i kølvandet på et lækket udkast fra den amerikanske højesteret, som er offentliggjort af nyhedsmediet Politico, og som tyder på, at domstolen ville ophæve Roe v. Wade-afgørelsen fra 1973. Denne afgørelse etablerede en forfatningsretlig ret til abort på tværs af hele landet.

Historien om det lækkede udkast har vakt genlyd i både USA og Europa, hvor mange sætter spørgsmålstegn ved, hvad betydningen af dokumentet ville betyde for retten til fri abort.

I Danmark fortalte skuespiller Dorte Rømer, at hun var gået ind i kampen for fri abort, fordi hun frygter, at den også her kan blive tilbagerullet, blandt andet som følge af kampagner fra foreningen Retten til Liv.

»Det var et chok for mig at erfare, at der stadig er danskere med middelalderlige holdninger, og det mindede mig om, at vi stadig er nødt til at forsvare kvinders ret til deres egen krop. Det er jo ikke bare i USA, at den ret er under angreb, men også i lande som Polen,« siger Dorte Rømer.

Det lækkede dokument fra USAs højesteret er udfærdiget af dommer Samuel Alito og blev cirkuleret i begyndelsen af ​​februar, rapporterede Politico. Rettens endelige udtalelse er ikke blevet afsløret, og stemmer kan ændres, før udtalelserne formelt frigives.

Retten bekræftede ægtheden af ​​dokumentet tirsdag og understregede, at det ikke var den endelige afgørelse.

Hvis retten skulle tilbagerulle Roe v. Wade-afgørelsen, ville det markere en radikal vending af årtiers præcedens, en praksis der ville adskille USA fra det meste af den vestlige verden med hensyn til kvinders rettigheder.

Adskillige kendte amerikanske kvinder har ved tidligere lejligheder fortalt at de har fået foretaget aborter, heriblandt Jameela Jamil, Whoopi Goldberg og Busy Philipps.