Amerikansk eliteuniversitet dropper latin og græsk for at bekæmpe racisme

Princeton University i USA har droppet latin og græsk som en obligatorisk del af studierne i klassisk græsk og romersk kultur. Det sker for at bekæmpe racisme, erklærer fakultetets ledelse, der vil lette adgangen for sorte og farvede studerende.

Princeton var allerede i 1970erne arnested for radikale studerendes protester mod kapitalisme og Vietnamkrigen. I dag er det blevet til et woke-sted, hvor racisme er blevet et centralt emne.  Fold sammen
Læs mere
Foto: William Thomas Cain
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Præsident Woodrow Wilson anses normalt for at være en af USAs mest »progressive« præsidenter, men han var ikke progressiv nok for Princeton University, så i 2020 besluttede universitetet at stryge hans navn fra bygninger på grund af hans angiveligt racistiske holdninger.

Universitetets næste trin på vejen i kampen mod racisme er at lette adgangen til klassiske studier for sorte og farvede ved ikke længere at have latin og græsk på de obligatoriske læseplaner for nye studerende. Universitetet meddeler ifølge tidsskriftet National Review, at disse sprog droppes for at skabe et mere inkluderende og retfærdigt studium.

Latin og græsk har ellers altid været en del af pensum på de såkaldte klassiske fag på universiteterne. Princeton University opfordrer dog fortsat sine studerende til at læse de to sprog, hvis de er relevante for deres studie.

Ifølge Josh Billings, der er professor på universitetet, vil ændringen lette adgangen til det egentlige studium. Josh Billings siger, at denne ændring allerede var oppe at vende før universitetets præsident, Christopher Eisgruber, sidste år, under debatten om Woodrow Wilson, opfordrede til mere opmærksomhed på systemisk racisme på universitetet.

»Vi har studerende, der måske ikke har studeret klassisk kultur i skolen og ikke tidligere har været bekendt med latin og græsk. Vi mener, at det at få disse studerende ind på fakultetet vil give os et mere levende intellektuelt miljø,« lyder det fra Josh Billings.

I en erklæring på fakultetets hjemmeside står der, at »vores fakultets historie viser, at de klassiske studier er en del af den systemiske racismes lange arm«.

I fakultetets erklæring står der endvidere, at fakultetets bygning er opkaldt efter Moses Taylor Pyne, der var universitetets velgører, og at hans formue var »direkte forbundet til de undertrykte arbejdere på cubanske sukkerplantager«.

I erklæringen hedder det også, at »den samme formue var baggrunden for erhvervelsen af de romerske inskriptioner, som fakultetet ejer«, og at der over for biblioteket står en statue af John Witherspoon, der var universitetets sjette præsident, og »som var slaveejer og en benhård modstander af at give slaverne deres frihed«.

Erklæringen fra fakultetet tilføjer:

»Vi fordømmer og afviser på det stærkeste den racisme, der har gjort vores fakultet og vores forskningsområde ugæstfrit for sorte og for farvede.«

Samtidig med at droppe latin og græsk for nye studerende på de klassiske studier, har fakultetet tilføjet et studieforløb i race og identitet.

Princeton University var i 1970erne centrum for nogle af de mest ekstreme marxistiske grupper, der aktionerede mod kapitalismen og Vietnamkrigen. I de sidste par år har der været flere sager, hvor videnskabeligt personale med holdninger, som ikke passede til den nye radikalisering, kendt som woke, er blevet forsøgt presset ud af universitetet. Det skete angiveligt for Joshua T. Katz, der var professor det netop omtalte fakultet. Ifølge Joshua T. Katz blev han forsøgt presset ud af universitetet, fordi han ikke var enig med fakultetet i, at man skulle give studerende fordele baseret på race.