Amanda Gorman er den første poet på forsiden af Vogue som stilikon

Den amerikanske digter Amanda Gorman, som kastede ungdommelig glans over indsættelsen af Joe Biden, er den første poet på forsiden af Vogue, som har stylet og iklædt hende fantastiske kjoler.

Amanda Gorman blev med et slag verdensberømt, da hun oplæste et digt i forbindelse med Joe Bidens indsættelse som præsident. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix

Digteren Amanda Gorman er blevet en ægte celebrity, altså en person – i dette tilfælde kun 23 år gammel – som er kendt i brede kredse verden over.

Hvordan kan man vide det?

Det kan man, fordi hun er blevet fotograferet af den amerikanske stjernefotograf Annie Leibovitz, som tager slående og uforglemmelige portrætfoto af denne verdens kendte til magasiner som Vanity Fair, Rolling Stone og Vogue og dermed gør de kendte om muligt endnu mere kendte.

Blandt andre John Lennon, dronning Elizabeth, The Rolling Stones og Meryl Streep har stået foran Leibovitz' kamera.

Nu er turen så kommet til Amanda Gorman, der som en ukendt amerikansk poet og Harvard-studerende blev verdenskendt, da hun iført en gul kjole med charme og lidenskab oplæste sit digt, »The Hill We Climb«, ved indsættelsen af den amerikanske præsident, Joe Biden, i januar.

Nogle blev rørt til tårer, mens andre fandt det banalt, men Amanda Gorman blev under alle omstændigheder på nogle få minutter en celebrity, og hun er siden kommet i stald hos et modelbureau, har været på forsiden af Time, har fået udgivet sine digte på forlag over hele verden og har holdt en række succesfulde foredrag.

Nu bringer det højt profilerede amerikanske mode- og livsstilsmagasin Vogue så en lang artikel om Gorman. Her siger hun blandt andet, at medieopmærksomheden i stigende grad har gjort hende bevidst om, at hun ikke ønsker at fremstå som et symbol på, hvordan man som en ung, sort kvinde kommer frem i verden.

»Jeg ønsker ikke, at min historie bliver en begrænsning, hvor man for at være en succesfuld sort pige skal være som Amanda Gorman og gå på Harvard. Jeg vil egentlig gerne have, at nogen opløser den fortælling, som jeg har etableret,« siger hun.

Fantastiske kjoler

I Annie Leibovitz' billedserie optræder Gorman i overdådige designerkjoler i både vestlig og afrikansk stil. I tyl, i farverige kjoler med afrikanske mønstre, kølige elfenbensfarvede kjoler og selvfølgelig en dragt i gul som den frakke, hun havde på ved Bidens indsættelse.

Under overskriften »Amanda Gorman er vores maj-cover-stjerne« markedsfører Vogue artiklen med denne tekst:

»Digter, aktivist, optimist, stilikon – Amanda Gorman er blevet så meget mere end en litterær stjerne. »Det krævede så meget arbejdskraft, ikke kun af mig selv, men også af min familie og min landsby, at komme hertil, siger Gorman, mens hun tænker tilbage på den lange rejse i sit korte liv.«