Allan Gravgaard Madsen fra »Operarejsen« får »enorm pengegave«: »Så gi'r han nok en lille en«

»Min musik er, som jeg gerne vil være som menneske,« siger Allan Gravgaard Madsen.

 
I en video, der ligger på legatets hjemmeside, siger Allan Gravgaard Madsen om sin musik, at den er en bedre version af ham selv. VIdeo: Carl Nielsen Legatet Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle vil måske huske Allan Gravgaard Madsen fra rollen som Speaker-Allan i »Den Korte Radioavis« på det gamle Radio 24Syv.

Man har også kunnet se ham i »Operarejsen« på DR 2, hvor han ligesom i ovennævnte program optrådte sammen med Frederik Cilius og Rasmus Bruun, men denne gang (mere) som sig selv. Rejsen og programmets ramme var nemlig, at han skulle samle inspiration til sit næste værk.

For Allan Gravgaard Madsen er komponist, og det er i sin egenskab af komponist, at han nu har modtaget en portion penge i form af Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens hæderslegat.

Han har fået 750.000 kroner som en særlig anerkendelse for sit kunstneriske virke, skriver Århus Stiftstidende.

I sin motivering udtaler legatets bestyrelse følgende:

»Allan Gravgaard Madsen forløser med sin enkle konceptuelt stringente minimalisme orkestrets evne til at forføre og fortrylle lytteren i koncertsalen.«

Frederik Cilius har ønsket Allan Gravgaard Madsen tillykke på Facebook.

»Allans musik evner efter min ydmyge mening at være modsætningsfuld virtuos; den kan bevæge sig i stilstand, være dramatisk udramatisk, og farverig monokrom. Derfor er denne enorme pengegave fra Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens hæderslegat også fuldt ud fortjent og på sin plads,« skriver Frederik Cilius og fortsætter:

»Udover den åbenlyse forventning om, at den faciliterer en masse ny musik til fremtidige generationer fra Allans hånd følger med prisen naturligvis også en personlig forhåbning om, at så gi'r han nok en lille en!«

Fin måde at sige, at den er kedelig

I en video, der ligger på legatets hjemmeside, siger Allan Gravgaard Madsen om sin musik, at den er en bedre version af ham selv.

»Min musik er, som jeg gerne vil være som menneske. Enkel. Vedholdende. Ubarmhjertig. Retfærdig. Nådefuld. Simon Steen-Andersen, min tidligere lærer, har kaldt den poetisk insisterende. Det er også en meget fin måde at sige, at den er kedelig,« siger Allan Gravgaard Madsen med et grin.

Indtil 2024 skal Allan Gravgaard Madsen komponere fire værker til Aarhus Symfoniorkester: Et kortere værk, »Ouvert«, som også skal opføres ved legatuddelingen, en concerto grosso for strygekvartet og orkester, som blev uropført i maj 2022, samt yderligere to værker, der skal uropføres i 2024.

Udover Allan Gravgaard Madsen har pianisten Marianna Shirinyan, oboisten Henrik Goldschmidt og komponisten SØS Gunver Ryberg modtaget hæderslegater.

Legatuddelingen finder sted i forbindelse med en koncert med Aarhus Symfoniorkester 22. november klokken 19.30 i Symfonisk Sal i Aarhus.