Alfons Åbergs mor er død, 79 år

Nekrolog. Gunilla Bergströms bøger om Alfons Åberg er trykt i 5,5 millioner eksemplarer i Sverige og godt fire millioner eksemplarer i resten af verden.

Gunilla Bergstrøm, forfatter til bøgerne om Alfons Åberg, er død. Hendes seneste udgivelse på dansk, »I skole med Alfons Åberg«, blev tidligere på året udgivet af Gyldendal. Portrættet er fra 2003. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stine Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forfatteren Gunilla Bergström er død. Hun blev 79 år.

»Det er med stor sorg, at vi meddeler, at forfatteren og illustratoren Gunilla Bergström er gået bort,« skriver Bok-Makaren AB, der administrerer Gunilla Bergströms værker, i en pressemeddelelse ifølge Sveriges Television, SVT.

Gunilla Bergstrøm er mest kendt for at have skabt en elsket børnebogskarakter, enebarnet Alfons Åberg, som hun skrev 26 bøger om. Den første hed »Godnat, Alfons Åberg« og blev udgivet i Sverige i 1972.

Bøgerne handler om drengen Alfons Åberg og hans far og udmærker sig ved at være skrevet til børn i mange aldre, og at Alfons boede med sin far og tilsyneladende uden sin mor. Derfor har blandt andre Information beskrevet, at Gunilla Bergström med sin fremstilling af alternative familieformer var forud for sin tid.

Alfons Åberg havde svært ved at sove, og gjorde i den første bog sit fars liv besværligt om natten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gyldendal.

Sofia Hahr, som har været Gunilla Bergstrøms forlægger siden 2009, siger til SVT, at Gunilla Bergström var et geni og den hurtigste og sprogligt mest sikre person, hun nogensinde har mødt.

Sofia Hahr forklarer, at det slet ikke var den folkekære Alfons, der var Bergströms yndling. Det var derimod bøgerne om Bill og Bolla, der lå forfatterens hjerte mest nær. Dem skrev Gunilla Bergström, fordi hun på grund af sin egen datters handicap opdagede, at der manglede bøger til og om børn med funktionsnedsættelser.

»Hun har en datter, Boel, der har en intellektuel funktionel variation, og den første bog handler om en familie, der får en datter med hjem, der ikke er som alle andre. Det var de bøger, hun var mest stolt af,« siger Sofia Hahr.

Gunilla Bergström voksede op i Göteborg, hvor hun studerede til journalist. Hun arbejdede et par år på Aftonbladet og Dagens Nyheter inden sin debut som forfatter i 1971 – med bogen »Mias pappa flyttar«.

Forfatteren døde i sit eget hjem onsdag efter længere tids sygdom.