Afslørede dyreforsøg: Yderligtgående veganer i principiel retssag

Britiske Jordi Casamitjana hævder, at han er blevet fyret af en dyreværnsorganisation, fordi han er veganer. Nu skal arbejdsretten i Norwich tage stilling til sagen.

Flere og flere i den vestlige verden bliver veganere – billedet er fra en industrimesse i Frankfurt am Main i maj 2019, hvor veganere med denne poster protesterede mod slagterivarer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Daniel ROLAND

Britiske Jordi Casamitjana er veganer i højeste potens. Han foretrækker for eksempel at gå i stedet for at tage bussen, fordi den risikerer at slå insekter og fugle ihjel under kørslen.

Han kalder sig selv for »etisk« veganer, og han forspilder ikke en chance for at agitere for sine veganske synspunkter.

Nu er Jordi Casamitjan blevet centrum i en retssag, som kan vise sig at blive principiel, skriver BBC. Han hævder, at han er blevet fyret fra sit job i den britiske dyreværnsorganisation The League Against Cruel Sports, som blandt andet kæmper mod hare- og rævejagt med hunde, fordi han har afsløret, at organisationen investerer pensionspenge i virksomheder, som er involveret i dyreforsøg.

The League Against Cruel Sports siger omvendt, at Jordi Casamitjana er blevet fyret, fordi han ikke passede sit arbejde.

Sagen er nu endt i arbejdsretten i Norwich. Jordi Casamitjana hævder, at han er blevet fyret på grund af sine veganske holdninger, og at sagen derfor handler om retten til frit at kunne tro og mene det, man vil, skriver BBC. Retten kan dermed komme til at tage stilling til, om det at leve efter veganske principper skal ligestilles med for eksempel religioner og filosofiske retninger.

Peter Daly, advokat

»Etisk veganisme er en filosofisk overbevisning, som deles af et stigende antal mennesker i Storbritannien og rundt omkring i verden.«


Mens Jordi Casamitjana var ansat i dyreværnsorganisationen, arbejdede han med velgørenhedsarbejde til fordel for dyrevelfærd. Han hævder, at han gjorde sine chefer opmærksom på organisationens pensionsinvesteringer i virksomheder, som benytter dyreforsøg, men da de ikke reagerede, fortalte han sine kolleger om sagen. Derefter blev han fyret, hævder han.

Han vil i arbejdsretten argumentere for, at han er blevet diskrimineret på grund af sine overbevisninger.

Veganere hverken spiser eller bruger produkter fra dyr, for eksempel læder til tøj og sko.

Det er ifølge britisk lov forbudt at diskriminere ansatte på grund af deres holdninger, og hvis arbejdsretten giver Jordi Casamitjana medhold, kan det få stor betydning for veganere i Storbritannien.

»Etisk veganisme er en filosofisk overbevisning, som deles af et stigende antal mennesker i Storbritannien og rundt omkring i verden, og sagen vil, hvis den falder succesfuldt ud, fremover kunne beskytte etiske veganere mod diskrimination,« siger Peter Daly, advokat for Jordi Casamitjana, til BBC.