Adam Price: Jeg elsker hot dogs

Adam Price har skrevet en kogebog om det amerikanske dinerkøkken sammen med brormand, og her fortæller han om et pinligt stripnummer, billig rødvin og tennisforbilledet Roger Federer.

Adam Price, manuskriptforfatter, dramatiker. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad betyder det amerikanske dinerkøkken for dig?

»Bogen er en kærlighedserklæring til det store, forkætrede amerikanske menigmandskøkken fra før verden gik af lave og fødevareindustrien med McDonald’s i spidsen overtog det hele. Burgere, hotdogs, corndogs, sandwiches, american breakfast, salads, shakes and sodas – you name it. Alt lavet fra bunden. For der er en verden til forskel, om man selv laver sin pølse eller man køber den af mel, ukendt gris og hest i discountfryseren. Dineren er en fast bestanddel af amerikansk madkultur og har følgelig også optrådt i amerikanske fortællinger fra Dashiell Hammet til Tarantino.«

Hvordan får man tid til både at skrive TV-serier og kogebøger, være TV-kok, restauratør og familiefar?

»Jeg kæmper for at blive god til at disponere min hverdag. Når jeg laver kogebog eller madprogrammer, er det samtidig den mad, vi spiser i familien – og min lille søn følger derfor med på sidelinjen. Jeg prøver også at inddrage ham i madlavningen. Det går rigtig godt, hvis vi laver milkshake og bananasplit, men knap så godt, når vi laver råkost. Han er vild med at være på restauranterne og leger gerne tjener med forklæde og sideskilning. Alt i alt er jeg nok meget privilegeret ved professionelt at have fået lov til at lave det, jeg allerhelst vil. Både når det handler om at skrive historier og lave TV. Derfor tror jeg også, at jeg måske nogle gange når mere og kan overkomme mere.«

Hvilket karaktertræk er du gladest for hos dig selv?

»Min optimisme. Jeg er som regel positiv i min grundindstilling til det meste, også forandringer og udfordringer. Det har været en stor hjælp gennem tiden.«

Hvis du kunne ændre noget ved dig selv, hvad ville det så være?

»Min optimisme – når det undertiden handler om deadlines.«

Hvad har været dit livs længste minutter?

»Senest har det nok været, da jeg ventede på min kone i kirken.«

Hvem er din største helt?

»Udover Clint Eastwood og Hunter S. Thompson er det nok min mormor, der kommer tættest på heltestatus. Hun var et usædvanligt gavmildt, humoristisk og selvopofrende menneske, der formåede at bevare sin tolerance og nysgerrighed i 96 år. Den slags må man se op til.«

Hvad ser du som din største succes?

»Hvis vi sætter optikken på det professionelle liv i de senere år, har det vel været »Borgen« og »Spise med Price«.«

Hvad er din største fiasko?

»Da James og jeg sang til et stripnummer i Lindenborg-revyen i slut-80erne vidste jeg et eller andet sted, at herfra gik det kun opad.«

Hvis du ikke var gastronom og dramatiker, hvad ville du så være?

»En kombination af jagerpilot, professionel jæger i 20ernes Kenya og spille tennis som Roger Federer, ville nok kunne gøre det.«

Hvad er den mest utiltalende tendens i tiden?

»Det er trist at se kombinationen af, at danskerne er nogle af de rigeste mennesker i verden samtidig med, at vi bruger færre og færre penge på mad. Vi har udviklet en discount-købekultur, der fjerner os mere og mere fra at vide noget om kvalitet og ordentligt håndværk. Og så opstår der et ramaskrig, når vi pludselig ser i nyhederne, at dyrene lider, at der er hestekød i lasagnen og multiresistente bakterier er på fremmarch. Man kan vel sige, at vi får det, som vi er villige til at betale for.«

Hvad er dit motto?

»Lev stærkt – dø gammel, fordrukken og mæt.«

Hvad er det bedste en person har sagt til dig?

»DRs grand old producer Sven Clausen sagde til mig for 20 år siden, at min største udfordring nok altid vil være at administrere mit talent. Det har han nok haft meget ret i.«

Hvornår føler du dig mest sexet?

»I mit tilfælde er det nok sikrest at forsøge på at være lidt sjov engang imellem.«

Har du en hemmelighed, du gerne vil dele med os andre?

»En flaske rødvin til 250 kr. smager ofte meget bedre end en flaske til 39,95. Jeg har ikke råd til at drikke rødvin til 250 kr. hver dag – men jeg gider på den anden side ikke drikke dårlig rødvin. Resultatet er, at jeg drikker mindre, men bedre rødvin. Jeg har oplevet, at det princip lader sig overføre til andre områder af tilværelsen.«

 

Price’s diner udkommer 23. oktober