Årets farve hedder blå iris

Årets farve i 2008 er følelsesmæssigt forankrende og meditativ med en snert af magi. Sådan lyder skudsmålet fra farvefirmaet Pantone, der har fundet en erstatning for sidste års udvalgte farve, chilipeber-rød.

Foto: Colourbox

Du kender det måske, når du står hos farvehandleren og skal vælge hvid eller brækket hvid til dagligstuen. Små vifter af farvekort fortæller dig, hvordan farverne afviger fra hinanden.

Det amerikanske firma Pantone har siden 1962 fabrikeret et helt system af farvekort, som i dag bruges flittigt i den grafiske branche.

Dermed har Pantone opnået en vis autoritet verden over - firmaet er simpelthen med til at definere standarderne for, hvad der er rødt, blåt osv.

Pantone har nu kastet sin kærlighed over farven "blå iris" med farvekoden 18-3942, som firmaet har udråbt til årets farve i 2008.

- Blå iris samler de pålidelige aspekter af blå, understreget af et stærkt, sjælesøgende lilla strejf. Farven er følelsesmæssigt forankrende og meditativ med en snert af magi, lyder skudsmålet fra Leatrice Eiseman, administrerende direktør for Pantone Color Institute, i New York Times.

Ifølge Eiseman har fem personer være igennem en lang og eftertænksom proces, før de udvalgte blå iris, blandt tusindvis af farver.

Trækker på smilebåndet

Resten af branchen giver dog ikke meget for Pantones bud på årets farve i 2008.

Kreativ direktør i det New York-baserede designbureau Flying Machine, Micha Riss, tager udnævnelsen med et smil.

- Jeg har stor respekt for Pantone, men opfatter det som et teknisk hjælpemiddel. Hvis det var Helmut Lang (østrigsk stjernedesigner, red.) som var kommet med forudsigelsen, ville jeg lytte, siger hun.

Direktøren for den amerikanske farveforening, der har eksisteret siden 1915, er heller ikke imponeret.

- Det er vældig godt for omtalen, men udviser sandelig også en del falsk pral, siger Margaret Walch, der ikke mener, at det giver mening at udpege én farve, da både økonomi, miljø og globalisering påvirker forbrugernes smag.

Det er ellers ikke første gang, Pantone forsøger at få offentlighedens opmærksomhed. Siden 2000 har firmaet udnævnt en årets farve, og i det forgangne 2007 var det chilipeber rød, der løb med hæderen.

I faktaboksen til højre kan du se flere af Pantones favoritfarver de sidste par år.