87 år gammel krimigåde er kun blevet løst fire gange – nu er den udsolgt fra forlaget

En besynderlig britisk mordgåde er blevet en bestseller som novelle takket være en TikTok-film, der er blevet vist over syv millioner gange.

En overordentlig kompliceret krimigåde fra 1934 er kun blevet løst fire gange i dens 87-årige historie, hvilket delvist hænger sammen med, at den korrekte løsning er en ud af mange trillioner af kombinationer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kan du altid gætte på forhånd, hvem der er morderen i krimiromaner?

Så er denne krimi måske den rette udfordring til dig. Den skal nemlig kun være blevet løst korrekt fire gange i sin 87-årige historie.

Kriminovellen »Cains Jawbone« blev offentliggjort i avisen The Observer i 1934 af en anonym forfatter under pseudonymet Torquemada, der siden viste sig at dække over digteren og oversætteren Edward Powys Mathers. Nu er et genoptryk af novellen udsolgt fra forlaget Unbound takket være en ung amerikansk dokumentarists  TikTok-video, der forklarer novellens besynderlige mordgåde, og som indtil videre, ifølge avisen The Guardian, kun er blevet gættet af i alt fire personer i løbet af dens eksistens. Videoen er indtil videre blevet vist over syv millioner gange.

Novellens 100 sider adskiller sig fra normale bøger ved at være trykt i en blandet rækkefølge, og for læseren består opgaven blandt andet i at lægge de 100 sider i korrekt orden. Derved kan læseren identificere, hvem historiens seks mordofre er – og hvem der slog dem ihjel.

Dette er sværere, end man umiddelbart skulle tro, da siderne ikke kan matches ved at finde halve sætninger, der passer sammen, idet hver side begynder og slutter med en fuld sætning. Derved er vejen til at finde den korrekte kombination af sider gjort betydelig sværere. Det er i øvrigt blevet beregnet, at antallet af samtlige kombinationer af sider svarer til et tal, der 158 cifre langt – det vil sige overordentlig mange kombinationer! 

Sarah Scannell, der står bag TikTok-videoen, fortæller, at løsningen af gåden havde været en livslang ønskedrøm for hende, og at det først lykkedes hende, da hun klæbede de løse sider fra bogen op på sin væg.

På avisen The Guardian forsøgte klummisten Andrew Anthony at løse puslespillet, men måtte opgive efter talrige forsøg. Opgaven bliver ikke lettere af, skriver han, at novellen er skrevet i en svært tilgængelig stil, som havde det været en »Agatha Christie-historie skrevet af T.S. Eliot«.

Oprindelig blev novellen offentliggjort i avisen The Observer med en præmie på 25 pund til de læsere, der kunne tilbagesende en løsning. Det skete kun to gange, og siden blev krimigåden glemt af omverdenen. I 2019 genopdagede forlaget Unbound gåden, og besluttede at offentliggøre den som en selvstændig novelle, men først efter at det var lykkedes Patrick Wildgust, der bestyrer et forfatter-retreat i North Yorkshire, at løse dens vanskelige opgave korrekt. Novellen udkom i juli, og salget gik forrygende takket være Sarah Scannells TikTok. Indtil videre er der dog ikke blevet fundet flere korrekte løsninger.

Et nyt oplag af »Cains Jawbone« skulle være tilgængelig i midten af december.