8 råd til hvordan du tackler din sorg

Psykologerne Ditte Winther, Eva Ethelberg og Mai-Britt Guldin samt cand.theol. Mogens Lindhardt giver råd om, hvordan man tackler sorgen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Brug dit netværk blandt venner og familie. Sorgen kan ramme dig uventet og med forskellig styrke. Fortæl helt ærligt, hvad du har brug for, og hvad du ikke har brug for. (Ditte Winther)

2. Husk at sorgen varer ved – også efter at det første chok har lagt sig. Man kan blive ramt af perioder med sorg længe efter dødsfaldet og have brug for at tale om sit tab og fortælle, hvor ked af det man er. Faktisk i årevis efter. (Ditte Winther)

3. Tag dig tid til sorgen, men lad den ikke fylde al din tid. Find nogle få, som er gode at snakke med. Det er ikke altid dem, du regner med. Det er en god ide at tale med nogle, der har prøvet det før. (Eva Ethelberg)

4. Søg hjælp hos din læge, hvis du efter tre til fem måneder synes, at du stadigvæk ikke er kommet videre fra sorgen. Få en vurdering af, om der skal noget mere til, for at du kan komme videre. (Eva Ethelberg)

5. Prøv at være fleksibel, så du både tør konfrontere dig selv med sorgen, men også kan aflede dig selv og give plads til glæder. Det er vigtigt at opretholde sit hverdagsliv med job og fritidsaktiviteter. (Mai-Britt Guldin)

6. Giv dig tid til at være langsom. Du må acceptere, at den afdøde er en del af dit univers, og at sorgen er forbundet med ensomhed. Mange har glæde af at skrive deres tanker ned. Husk også at beskæftige dig med noget andet end sorgen. (Mogens Lindhardt)

7. Træk dig ikke for meget tilbage. Det ligger i selve sorgen, at man bliver indesluttet, og det er vigtigt, hvis man skal kunne fordybe sig i sin sorg, men samtidig skal man være opmærksom på ikke at trække sig for meget tilbage. (Mai-Britt Guldin)

8. Husk at tale med den sørgende om den døde. Fortæl små ting om vedkommende. Betragt aldrig den sørgende som et offer, og lad være med at udelukke vedkommende fra praktiske gøremål som opvask. Det isolerer og udstøder. (Mogens Lindhardt)