Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Der tjenes milliarder på folks ønsker om at se yngre ud. Alene i Danmark brugte mænd og kvinder i 2005, ifølge forbrugerbladet Tænk, 1,3 milliarder kroner på hudplejeprodukter. Og væksten er støt stigende. I USA sælges der store mængder makeup til mænd, og det er også ved at vinde indpas på hylderne i Danmark.
Vi vil være unge og smukke længere, og der dukker konstant nye produkter og metoder op. En af de nyeste behandlinger på markedet er en oxygenbehandling, der bliver markedsført som Hollywoods helt store hemmelighed. Behandlingen er opfundet af australske forskere, som har udviklet et serum der, ved hjælp af et højt ilttryk, presses ind i huden. Man kan også købe mikrostrømsapparater, som skal forynge huden og reducere rynker, fordi mikrostrømmen motionerer musklerne i ansigtet. Ligesom der sælges Imedeen hudplejetabbeletter i enhver Matas og på diverse internetsider, som skal påvirke hudens overfladealder indefra, og mange steder tilbydes der ansigtsmassage, som lover at være en stimulerende og aktiverende proces for huden.
Fælles for disse behandlinger er, at der ikke findes nogen endelig dokumenteret effekt, og derfor afslår dermatologer at give et bud på, om produkterne har nogen virkning.
Ifølge Ida Marie Stender, ph.d. og praktiserende speciallæge i hudsygdomme, er det vigtigt at erkende, at man ikke kan forhindre den naturlige aldring, og hun opfordrer folk til at skrue ambitionerne ned, når det gælder eventuelle behandlingers effekt:
»Folk har ofte nogle urealistiske forventninger, når de går ud og søger behandling. Der er en naturlig aldring af huden, og den kan vi ikke hindre. Vi kan måske forsinke den eller til en vis grad mindske de synlige tegn,« siger hun.
Men der findes behandlinger, der virker og som er dokumenteret virksomme. Og skal man være sikker på en effekt, er det dem, man må ty til. Men det er ikke helt smertefrit.
»Generelt kan man sige, at der er en sammenhæng mellem bivirkninger og effekt,« siger formanden for Dansk Dermatologisk Selskab Claus Zachariae, Dr. med. og overlæge på Dermato-Venerologisk afdeling på Gentofte Hospital.
På de følgende fire sider beskriver vi nogle af de behandlingsformer, der er på markedet:
Botox
Botox bruges til at fjerne rynker ved at afslappe de underliggende muskler. Stoffet sprøjtes ind under huden med en nål de steder, man ønsker, at huden skal slappe af. Stoffet blokerer nerveimpulserne til musklerne og forhindrer, at de trækker sig sammen. På den måde bliver den overliggende hud glat. Virkningen kan ses efter et par dage, og effekten holder i gennemsnitlig fire måneder. Man må derfor regne med at gentage behandlingen to-tre gange om året. Pris: Set til 1.800 kroner for et område.
Pris: Set til 1.800 kroner for et område.
Overlæge Claus Zachariae om Botox: »Botox virker ved, at musklerne kommer til at slappe af, så der ikke kommer en spænding på huden. Og det er specielt de rynker, der er mellem øjenbrynene, i panden og omkring øjnene. Hvis rynkerne er muskelrelaterede, så virker det altid, og hvis det bliver anvendt korrekt, er bivirkningerne minimale. Der kan forekomme hovedpine, og ved indsprøjtninger kan man ramme et blodkar, så man får blå mærker. Bliver det ikke givet korrekt, kan man få tunge øjenbryn og tunge øjenlåg. I de doser, som der skal bruges i kosmetiske øjemål, er risikoen minimal. Også fordi effekten af Botox altid forsvinder.«
Restylane
Restylane er en gel bestående af ikke-animalsk hyaluronsyre, som ligner kroppens egen. Hyaluronsyren injicereres i de øverste hudlag og tilfører volume ved at understøtte hudens struktur. Man kan fylde Restylane i de fleste typer af linier, rynker og furer. Man kan få både permenente og midlertidige behandlinger. Effekten af en midlertidig behandling varer 3-12 måneder, afhængig af det behandlede område, hudtype og alder. Restylane bliver ofte brugt sammen med en botox-behandling.
Pris: Set til 3.000 kroner for en midlertidig behandling og 5.000 kroner for en permanent.
Overlæge Claus Zachariae om Restylane: »Restylane fylder op. Det vil sige, at hvis man har en rynke i huden, kan det sprøjtes nedenunder, således at man løfter rynken op. Det virker, og det virker også på alle de rynker, som ikke er muskelbetingede. Det har ved korrekt anvendelse begrænsede bivirkninger, men ofte ses rødme, hævelse og blødning og i sjældne tilfælde kan der gå infektion i det. Med de permente behandlinger er der langt flere bivirkninger, og behandlingerne kan ikke fjernes igen.«
Laser
En laserbehandling fjerner den gamle overhud, og den nye hud får en mere glat tekstur uden pigmentforandringer. Laseren strammer også huden op. Det skyldes umiddelbart opvarmningen af collagenet, så det trækker sig sammen. Denne proces resulterer i en nydannelse af collagen, som bevirker, at huden ser yngre ud. Almindeligvis skal man have flere behandlinger med omkring en måneds interval for at få det ønskede resultat. Hver behandling tager mellem 10-40 minutter, afhængig af størrelsen på det område, der behandles. Hos de fleste ses forbedringerne efter nogle måneder.
Pris: Set til 30.000 for hele ansigtet med CO2-laser. Flere reklamerer med, at de har en anden type laser, som er mere skånsom, og disse behandlinger er billigere.
Overlæge Claus Zachariae om laser: »Der er ingen tvivl om, at laser fjerner rynker, men det har også en lang række bivirkninger. Laser går ind og destruerer det yderste lag af huden. Man brænder den yderste del af huden, og det er meget effektiv, men har mange bivirkninger. Folk ser syge ud et stykke tid efter pga. forbrændingen. Huden kommer så til at se lyserød og blank ud og er følsom lang tid fremover. De andre typer lasere er mere skånsomme, men de har også en mindre effekt. Hvis man har meget svære rynker omkring munden eksempelvis på grund af rygning og sol, så kan det være en metode.«
Kemisk Peeling
Kemisk peeling er en metode, der har til hensigt at fjerne de øverste hudlag. Der kan peeles med mange forskellige kemiske opløsninger, og der findes forskellige former for behandling. Egentlig ætser man den øverste hud væk og fjerner overhuden ned til det lag, hvorfra nye hudceller dannes. Kemisk peeling giver huden mere glans og mindsker rynker, ligesom porer kan trække sig lidt sammen, og små pigmentujævnheder kan jævnes ud. Efter behandlingen strammer huden og bliver mere tør nogle dage. Huden begynder at skalle i løbet af en lille uges tid. Huden ser normal ud efter cirka syv-ti dage.
Pris: En dyb kemisk peeling er set til 7.000 kroner.
Overlæge Claus Zachariae om kemisk peeling: »Kemisk peeling er lidt det samme som CO2-laser behandlinger. Nemlig at man med forskellige former for peeling kan fjerne den øverste del af huden. Der er de samme bivirkninger som ved CO2-laseren, fordi det er det samme, man prøver at opnå. Hvis det ikke bliver gjort ordentligt, er der øget chance for infektioner, og man kan gå for dybt og lave ardannelser og få varig skade.«
Thermage
Thermage udnytter radiofrekvens energi. Det gør man ved at ændre en elektrisk strøm i huden, og dermed skabe en kontrolleret mængde varmeenergi i underhuden, når overhuden bliver nedkølet. Effekten kan opdeles i to faser, en umiddelbar opstramning af huden indenfor de første par uger og en collagen forøgelse i de efterfølgende fire-seks måneder. Behandlingen tager omkring halvanden time for hele ansigtet og forynger hudens struktur med mellem fire-otte år. Dette afhænger af alder, og hvordan man ellers passer sin hud. Efter behandlingen er huden lettere rød, og den fulde effekt kan først ses efter fire-seks måneder.
Priser: Set til 22.000 kroner for behandling af hele ansigtet. Man kan få ordnet sin pande og øjneomgivelser til omkring 8.000 kroner.
Overlæge Claus Zachariae om Thermage: »Varmen gør, at collagenfibrene trækker sig sammen og stimulerer til nydannelse af collagenfibre. Det er for folk, der har slap hud, og hvor det begynder at hænge. De områder, hvor det er effektivt, er ansigtet og på maven. Behandlingen gør meget ondt, og så kan der i meget sjældne tilfælde komme sårdannelser.«
Cremer
Forbrugerstyrelsen offentliggjorde sidste år en test af forskellige cremer og nåede frem til, at de dyreste ikke nødvendigvis er de bedste. De bedste rynkecremer reducerede små rynker og linier med cirka ti procent. Hvilket knapt vil kunne ses med det blotte øje. Men der findes cremer, hvor der er dokumenteret effekt. De fremstilles med forskellige koncentrationer af tretinoin og skal ordineres på recept af en læge. Mange kosmetiske produkter indeholder kemisk-lignende ingredienser. Eksempelvis retinol, proretinol og retinaldehyd. Nogle dermatologer er enige om, at langtidsbrug af disse kan have en fordelagtig effekt på huden.
Speciallæge Ida-Marie Stener om cremer: »Cremer, der indeholder tretinoin (a-vitamin syre derivater), har en effekt på mindskning af hudaldring og de skader, man har pådraget sig på grund af for meget sol. A-vitamin syre derivater fremmer celledeling, erstatter ødelagte celler og reducerer melanin produktion, så huden bliver blødere, tykkere, fine rynker mindskes, og brune pletter lysnes. Samtidig med at tretinoin-holdige cremer kan mindske forstadier til hudkræft og øge blodcirkulation i huden. Det er nødvendigt med grundig information om, hvordan cremerne skal bruges, da tretinoin kan give bivirkninger i form af udslæt, tørhed og afskalling. Endvidere er det ikke alle der må og kan bruge disse cremer.«