701 kvinder i mediebranchen skriver under på støttebrev til Sofie Linde: »Vi har alle oplevet det i større eller mindre grad i løbet af vores karriere«

#MeToo-bevægelsen lever igen i Danmark. 701 kvinder i mediebranchen har skrevet under på et støttebrev til Sofie Linde, som samtidig er et anklageskrift mod en sexistisk kultur i mediebranchen.

»X Factor«-vært Sofie Linde fortalte til Zulu Comedy Galla i sidste uge, at en mandlig kollega truede med at ødelægge hendes karriere, hvis hun ikke gav ham oralsex til en julefrokost i DR. Sofie Linde var på det tidspunkt 18 år og netop begyndt hos DR. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Efter Sofie Linde i sidste uge til Zulu Comedy Galla fortalte en historie om en »stor TV-kanon«, der forsøgte at true hende til at give ham oralsex, har der blandt danske kvinder i mediebranchen cirkuleret en underskriftsindsamling.

701 kvinder har skrevet under på indsamlingen, der kort sagt er et anklageskrift mod den sexismekultur, de mener, der stadig hærger i mediebranchen. Det skriver Politiken.

»Vi har alle oplevet det i større eller mindre grad i løbet af vores karriere. Upassende bemærkninger om vores udseende eller påklædning. Lumre beskeder. Grænseoverskridende fysisk adfærd. Advarsler om, at der er enkelte mænd, vi skal undgå til julefrokosten,« står der blandt andet i teksten, som du kan læse herunder:

Underskriverne enten er eller har været tilknyttet flere af de største danske mediearbejdspladser. Der er også underskrivere fra produktionsvirksomheder og kommunikationsarbejdspladser, skriver Politiken. Blandt de mange kvinder er blandt andre TV 2-værten Janni Pedersen, DRs korrespondent Stéphanie Surrugue og radioværten Iben Maria Zeuthen.

Med underskriftsindsamlingen skriver initiativtagerne og underskriverne sig ind i den årelange #MeToo-debat, der begyndte allerede i 2006, men først for alvor tog fart, da den amerikanske skuespillerinde Alyssa Milano i 2017 skrev et opslag på Twitter. I tweetet opfordrede hun kvinder til at skrive »Me Too« (også mig, red.), hvis de også have været udsat for voldtægt eller krænkende adfærd fra mænd.

Siden er blandt andre filmproducenten Harvey Weinstein samt komiker og skuespiller Bill Cosby blevet dømt til mange års fængsel for voldtægt og andre seksuelle krænkelser, men i Danmark har den globale #MeToo-bevægelse endnu ikke ført til store domsfældelser eller afsløringer. Det siger Camilla Møhring Reestorff, der er lektor ved Aarhus Universitet, og som har forsket i mediedækningen af #MeToo.

»#MeToo har mødt en del modstand i Danmark. Lovgivningsmæssigt,er der ikke sket andet i Danmark end samtykkeloven, siden #MeToo begyndte,« siger Camilla Møhring Reestorff.

»Vi blev dybt frustrerede over, at debatten ikke kom videre«

I Danmark har det været kutyme ikke at nævne navne, ligesom Sofie Linde ikke gjorde det, og ligesom den nuværende underskriftsindsamling ikke gør det. Det er, fordi det ikke handler om enkeltpersoner, men om de strukturelle problemer.

»Det, som er det effektive ved den type aktivisme, er, at den for det første bakker op om Sofie Linde, som virkelig har fået en hård medfart. For det andet kan det stunt, som Sofie Linde lavede, ikke stå alene, hvis man skal lave strukturelle forandringer. På denne her måde forbinder de mange kvinder sig med hinanden og skaber en slags bevægelse,« siger Camilla Møhring Reestorff.

Ifølge en af initiativtagerne til underskriftindsamlingen er det netop også pointen.

»Selv når en af vores allermest populære værter stiller sig op på en stor scene og fortæller, hvad hun har oplevet, skal hun skydes alle mulige andre motiver i skoene. Vi blev dybt frustrerede over, at debatten ikke kom videre«, siger journalist på TV 2, Maria Andersen, der er en af de seks initiativtagere, til Politiken.