7 gode podcasts til sensommeren

Podcastverdenen bugner af interessante fortællinger. Især USA og Storbritannien er storleverandører af gratis udsendelser i høj kvalitet. Her er syv danske og udenlandske forslag til sommerlytning.

Musiker John Lennon. Udateret arkivbillede cirka 1979.
Læs mere
Fold sammen

Verdensstjerner til psykolog

1. Fresh Air (NPR)

Fra Paul McCartney til Stephen King og Catherine Deneuve. Værten på »Fresh Air«, Terry Gross, har interviewet et væld af store kulturpersonligheder. »Fresh Air« er blevet sendt på den amerikanske public service-kanal NPR siden 1985, og der kommer jævnligt nye interview med aktuelle personer. Terry Gross går på en stilfærdig måde helt tæt på sine interviewpersoner og deres personlige historier, og hendes radiovenlige stemme leder tankerne hen på en psykologsamtale, hvor lytteren er fluen på væggen.

De så det ske

2. I Was There (BBC)

De cirka tyve minutter lange programmer går bag om små og store begivenheder i den nyere verdenshistorie ved at interviewe personer, der bevidnede dem. Da John Lennon blev skudt, blev han ført til et hospital, hvor en journalist tilfældigvis var indlagt. Journalisten var med til at breake nyheden om John Lennons død til omverden, og sammen med en sygeplejerske fortæller han, hvad der skete på hospitalet i timerne omkring eks-Beatlens død. Programmerne spænder bredt fra en kvinde, der fortæller, hvad der skete, da Concorde-flyet styrtede ned i hotellet, hvor hun befandt sig, til tilblivelsen af filmen »Trainspotting«.

Forfatter og journalist Jørgen Leth. Fold sammen
Læs mere

Hvorfor dit og hvorfor dat

3. Spørge Jørgen (Radio 24Syv)

Jørgen Leth svarer på alt, og det er sært meditativt at lytte til hans stemme, der med de karakteristiske Jørgen Leth-gentagelser gennemgår, hvorfor han afskyr, at film bliver set på små skærme, og hvorfor det er helt særligt at købe jakkesæt hos Armani i Paris. Der er bølgebrus fra Haiti i baggrunden, og man kan koncentrere sig så meget eller så lidt, man nu lyster, men det er afslappende og sommerligt at lytte til.

Stemmer fra underverdenen

4. Criminal (Radiotopia)

»Criminal« handler om kriminalitet, men ikke nødvendigvis blodige drabshistorier. Programmet bygger på den gode fortælling og giver et samfundsmæssigt og et videnskabeligt perspektiv på emner som identitetstyveri og at fake sin egen død. Det byder på portrætter af mafiabosser og politichefer, og der er interview med bedemænd og besøg på en »body farm« i Texas, hvor lig bliver begravet, for at forskere kan studere, hvordan de nedbrydes. Det er lærerigt og fascinerende, og hvert tema bliver behandlet med respekt.

Kvinder på tværs

5. The Conversation (BBC)

Hvert program samler to kvinder fra vidt forskellige steder i verden med en ting til fælles. Kvindelige vinbønder fra Italien og Argentina og havarkæologer fra Thailand og Australien taler om at opnå succes. Samtalen, der ledes af den yderst kompetente vært Kim Chakanetsa, berører, hvordan kvinderne kom ind i deres fag, de udfordringer, de har oplevet, og kvinderne stiller spørgsmål til hinanden og finder lighedspunkter og forskelligheder. Det er en halv times begavet samtale med et feministisk udgangspunkt, der er interessant for de fleste.

Historiske dilemmaer

6. Mads og Monopolet (DR)

»Mads og Monopolet« har de seneste 14 år fyldt æteren i tre timer hver lørdag formiddag og er velkendt for de fleste, men der er flere fordele ved at downloade det som podcast. Podcasten varer kun halvanden time, fordi nyheder og musik er klippet fra, og man kan grave tilbage i arkivet og finde gamle programmer. Mens nogle dilemmaer er evigtgyldige, har andre fået et sært historisk præg, der vidner om, hvad der rørte sig i samfundet for bare få år siden. Har man lyst til virkelig at nørde »Mads og Monopolet«, kan man høre, hvordan programmets faste monopolister har udviklet sig i deres stillingtagen til dilemmaer henover årene.

Fold sammen
Læs mere

Du er, hvad du googler

7. Hidden Brain (NPR)

»Hidden Brain«s motto er at hjælpe nysgerrige mennesker med at forstå verden og sig selv. Hvorfor kan man ikke tænke på andet end mad, når man er sulten? Hvad siger de ting, vi hemmeligt googler, om os? Hvad gør det ved vores koncentrationsevne, at vi tjekker notifikationer på vores mobil hvert tiende minut? I hvert program bliver en forsker interviewet om et emne, så der kommer perspektiv på hverdagen på en videnskabelig baggrund.