5 stjerner til DR-dokumentar om tre store morgenaviser: Det er skønt at se engagementet og passionen

»Ryd forsiden« – om Berlingske, Information og JydskeVestkysten – er bevægende og vedkommende TV, fordi scenerne hele tiden handler om grundlæggende, kantstillede valg: Hvad gør vi? Hvad vælger vi? På en redaktion spiller man aldrig uafgjort.

Jens Rebensdorff og Simon Andersen på arbejde på Berlingske. Fra DRs nye dokumentar »Ryd forsiden«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lasse Rahbek/DR

Livet på avisredaktioner er fuldt af det stof, det skaber myter. I hvert fald for journalister, der elsker at dyrke historierne om artikler, der bliver telefoneret hjem fra krigszoner, og ensomme ulve, der bevæbnet med gennembankede tastaturer vælter korrupte pampere og afslører de rigtigt dumme svin.

Alle fag har deres egne myter. Advokater er mere begavede end andre mennesker, og kirurger behøver slet ikke nogen nattesøvn. For journalister handler myterne næsten altid om livet på redaktionen med dets kampe, intriger og kammeratskab.

Redaktionen er den bagscene, hvor det hele planlægges. Der, hvor historierne indsamles, udvælges, koordineres i hektiske processer, der er drevet frem af deadlines, man ikke rigtig kender fra andre brancher (alene ordet dead-line siger jo en del), i et mikrokosmos med alle mulige længsler, ambitioner og begær.

Uden ledelsesmæssig logik

Min egen erfaring er, at redaktioner ofte unddrager sig enhver ledelsesmæssig logik. Jeg er selv mange gange blevet frustreret over processer, der ville medføre dumpekarakter på MBA-studiet. Men jeg er med årene nået til den konklusion, at de allerfleste avisredaktioner i dag er ledet med en sans for detaljen og en tydelighed i relationen mellem chef og medarbejder, som rigtigt mange andre brancher kunne lære af. Der er ikke meget HR-lingo på avisredaktioner. Til gengæld kan man mærke hinanden, også i dén grad.

Det er dette mytiske rum, som DRs nye dokumentarserie »Ryd forsiden« handler om. DR har i løbet af foråret og sommeren 2019 fået unik adgang til maskinrummet hos tre af Danmarks største morgenaviser: Berlingske, Information og JydskeVestkysten.

Programmerne skildrer de personer, der står bag nyhederne, og oplever journalisternes op- og nedture i en tydeligvis hektisk hverdag, fyldt med deadlines og både faglige og menneskelige dilemmaer. I første afsnit er vi med, når den nye praktikant modtager dødstrusler for sine artikler, og når en hel redaktion bliver berørt, da nyheden om et terrorangreb i New Zealand tikker ind.

Det er vældig godt fjernsyn. Jeg var på forhånd i tvivl om, hvorvidt tingene i virkeligheden var mest interessante for journalister og mediefolk, det vil sige sjov snak i bagbutikken. Men mine børn, der faktisk ikke kan huske deres fars gamle arbejdspladser, var lige så revet med, som jeg selv var.

»Ryd forsiden« er bevægende og vedkommende, fordi scenerne hele tiden handler om grundlæggende, kantstillede valg: Hvad gør vi? Hvad vælger vi? På en redaktion spiller man aldrig uafgjort.

Masser af morsomme scener

Der er også masser af morsomme scener, som bidrager levende til mytologien om livet på en avisredaktion. »Det er kraftedeme så ulækkert, det her«, siger Informations halvgamle legende Ulrik Dahlin og sætter sig til et fedtet redaktionsbord. »Ingen ville acceptere at bo derhjemme under de her forhold.«

Det er godt set, at vi på de tre aviser følger hverdagen gennem tre dugfriske praktikanters møde med arbejdslivet. De får det hele lige i ansigtet, kastes ud på dybt vand og deler deres oplevelser direkte med kameraet.

»Godt, at det ikke er lykkedes at tage håndværket helt ud af faget, tænker man, selv om årtiers intellektuelle snobberi har gjort sit for at gøre journalistuddannelserne akademiske, tværfaglige, teoretiske.«


Journalistpraktikanter er en helt særlig race, nu som altid. De er uddannet til at gå direkte i krig og bliver i overensstemmelse med fagets kodeks også bedt om det. Tag en tudekiks, ned på gaden.

Det er skønt at se engagementet og passionen for håndværket og historierne, der skal skrives. Godt, at det ikke er lykkedes at tage håndværket helt ud af faget, tænker man, selv om årtiers intellektuelle snobberi har gjort sit for at gøre journalistuddannelserne akademiske, tværfaglige, teoretiske.

Berlingskes nye praktikant bliver kastet direkte ind i kampscenerne mellem muslimske demonstranter, politiet og Rasmus Paludans gale proselytter. Men hun kommer hjem uden interview. »Jeg skal nok blive bedre til at have albuerne med mig,« siger hun efter første dag på arbejde.

Hvor er de helt igennem ordentlige, tænker jeg. Og hvor er deres chefer det samme. Sikre valg, tydelig ledelse og en forståelse for, hvilket økosystem, den gode avis udgør.

Informations Rune Lykkeberg siger det sådan her: »De to parter har jo brug for hinanden. De garvede journalister har jo brug for inspirationen og nysgerrigheden fra de unge, fordi det hjælper dem til at genopdage magien ved faget. Og de unge har jo brug for de ældre, fordi de fortæller dem, at det altså ikke er en roman, vi skriver her. Det er et håndværk.«

I det lys er dokumentaren fremragende TV. Den fortæller historier om et fag, der i disse år fortjener al mulig opmærksomhed, også fra mennesker, der hverken er mediefolk eller spinatfugle.

I årevis er den journalistiske metier blevet presset af informationssamfundets centrifuge af data. Internet mig her, internet mig der. Ryd forsiden fortæller om et fag, der er mere spændende, vigtigt og vedkommende end nogensinde, og som måske ligefrem har en fremtid

»Ryd forsiden – dødstrusler og deadlines« (1:3)

DR1, søndag kl. 20. De næste afsnit sendes de næste to søndage kl. 20.

Kresten Schultz Jørgensen er forfatter og kommunikationsrådgiver. Han er tidligere debatredaktør på Politiken og chefredaktør på Aktuelt og Dagbladet Dagen.