5 stjerner: Hans frygt for Joan Collins vrede tvang ham til at opfinde en gastronomisk klassiker på stedet

Streaming: Dokumentaren »Wolfgang« om USAs mest berømte kok gennem tiderne, Wolfgang Puck, er en lækkerbisken for madnørder, men er i endnu højere grad en fortælling om trods og transformationen af en af menneskets mørkeste egenskaber til lysende skaberkraft og succes.

Kendis-kokken Wolfgang Puck med en gulddraperet chokolade-Oscar i forbindelse med, at han stod for maden til Oscar-uddelingen i 2012. Puck har desuden sin egen stjerne på den berømte Hollywood Walk of Fame i Los Angeles. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lucas Jackson/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Før Jamie Oliver, Nigella Lawson, Gordon Ramsay og Anthony Bourdain var der en østriger i Californien – og nej, jeg tænker ikke på Arnold Schwarzenegger – som stod fader til begrebet celebrity chef og blev den første rigtige store tv-kok i USA.

Opvokset i et udmarvet østrigsk landområde, fra et hjem uden rindende vand og toilet og konstant terroriseret af sin voldelige stedfar, voksede den senere verdensberømte og gastronomiske trendsættende kok Wolfgang Puck op i dybeste fattigdom.

Pucks afstumpede stedfar, en lokal kulminearbejder og bokser, gjorde sit yderste for, at stedsønnen resten af livet skulle kæmpe med sit selvværd og en konstant frygt for fiasko.

Ganske forståeligt forlod Wolfgang barndomshjemmet ved den først givne lejlighed. Han løb dog umiddelbart ind i endnu mere ulykke og fiasko, til et punkt hvor han overvejede at tage sit eget liv ved at hoppe ud fra broen over den mørke flod Drau.

Men efter en times eksistentiel filosoferen frem og tilbage på kanten af broen og livet, genfandt Puck livsgnisten i sit brændende had til stedfaren. Et had, som fra dette afgørende vendepunkt i hans liv agerer drivmidlet for den efterfølgende konstante og utrættelige kamp for succes.

Man levede af »affald«

Dokumentaren »Wolfgang« er svært underholdende i sig selv. Som madnørd er der noget næsten makabert over at se, hvordan den amerikanske madscene tog sig ud i al sin frosne, gråmelerede hæslighed i 1970erne.

Har man selv været i Californien, for eksempel Napa og Sonoma, virker det i dag komplet ubegribeligt, at stort set alle hvide amerikanere levede af noget, der tangerer affald indtil langt op i 1980erne.

En af årsagerne til, at amerikanerne – i første omgang særligt californierne – ændrede kostvaner til det bedre, er utvivlsomt Pucks indflydelse i samtidens populærkultur. Han fik mange amerikanerne til at interessere sig for friske råvarer og samtidig spise bedre og sundere.

En ung Wolfgang Puck i køkkenet på Ma Maison i L.A. i 1970erne, inden han blev USAs helt store celebrity-chef. Foto: Claire Steinberg Fold sammen
Læs mere

Puck slog rigtigt igennem, da han åbnede sit eget sted, det legendariske »Spago« i 1982, som fra første dag blev overrendt af hele Hollywood-eliten. Man skulle reelt møve sig forbi Sean Connery, Michael Caine og Tom Hanks for at komme frem til sit bord. I de tidlige 80ere var placeringen af dit bord på Spago en af filmbyens vigtigt sociale markører, og den kvindelige overtjener, som stod for fordelingen af bordene, var en af byens mest magtfulde kvinder.

En anden magtfuld kvinde, der fik betydning for Puck, var en af de tidlige 80eres største stjerner, Joan Collins. Collins bestilte altid røget laks på brioche, men en aften var man løbet tør for briocher. Af frygt for at føle »Dollars«-divaens legendariske vrede skyndte Puck sig at bage en bar pizzabund, uden ost og tomat, som han draperede med laks og lidt kaviar. En gastronomisk Spago-klassiker var født!

Snart var Puck i tv, i New York og her, der og allevegne. Han åbnede over 50 restauranter og opfandt frysepizzaen. Han var multimillionær og berømt på et niveau, som aldrig tidligere var tilskrevet en kok i USA. Han havde hevet kokken ud fra køkkenet og ud blandt gæsterne – og op i panteonet af den amerikanske adelstand af kendte mennesker.

Overjordisk udholdenhed

En stor del af Pucks succes skal tilskrives hans første kone, Barbara, som så Pucks geni langt hurtigere end den grundbeskedne og usikre Wolfgang selv gjorde. Og der ligger også paradokset i Wolgang Pucks store succes i USA. Netop hans ukrukkede, let selvudslettende og tilgængelige facon gjorde ham folkelig; ham, en østriger, udlært på den 3-stjernede Michelin-restaurant Baumanieré i Provence! Puck var ankommet til toppen, men det havde også sin pris.

Folkene bag »Wolfgang« har også produceret Netflix' vidunderlige gastro-serie »Chefs Table«. Instruktøren er David Gelb, der stod bag den eminente »Jiro Dreams of Sushi«, som er noget af det smukkeste på tv p.t., og teknisk set er dokumentaren fra øverste hattehylde. Det, der dog gør »Wolfgang« til mere end en æstetisk øvelse for gastro-nørder er, at »Wolfgang« ikke kun handler om fænomenet Wolfgang Puck, men også om et kompliceret og sympatisk menneske.

Dokumentaren er mest vellykket i sin dissektion af Pucks overjordiske skaberkraft og udholdenhed, som er et resultat af hans magiske evne til at transformere sit mørke, had og vrede til en funklende skaberkraft og passion.

»Wolfgang« er en hyldest til en af menneskets mest noble egenskaber, og den ender som en inspirerende fortælling om at opnå succes på trods – og om at elske, på trods.

»Wolfgang« har premiere på Disney+  25. juni