5 minutter med sexologen

Er det okay at have en elsker? Hvornår er man utro? Og kan man opfordre andre til at tage en elsker? Fri.dk havde 5 minutter med Joan Ørting til en snak om sidespring.

Foto: Scanpix/Jørgen Jessen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sexolog og brevkasseredaktør Joan Ørting udgiver 14. oktober bogen "Hvad vil du ha'?". En bog om sex og livsglæde.

Læs Joan Ørtings gode råd:

Hun gik i august 2009 i medierne og fortalte åbenlyst, at hun har en elsker - og at hendes mand var indforstået med hendes behov for flere elskere.

Hvad har det givet dig at have en elsker?

"At jeg er sand i forhold til den, jeg er. For jeg er det, der hedder polyamourøs. Jeg kan godt elske to samtidig. Det handler ikke om så meget sex som muligt, men om at man involverer sig dybt med to mennesker. Det er den, jeg er, og det har jeg hele tiden vidst. Det er ikke noget, man selv kan styre. Jeg er ikke monogam."

Er det politisk korrekt at råde andre til at tage en elsker?

"Jeg siger ikke til folk, at de skal tage en elsker, for det er ikke alle, der er polyamourøse. Mange er det dog, de tør bare ikke sige det til deres partner. Men måske har man også en polyamourøs partner, og så er det lidt lettere. Og man er tro over for sig selv."

Læs også:

Hvorfor er det ikke et råd i din bog, at man skal tage en partner?

"Mine råd i min bog er, at man skal tale om sex, tale om hvem man er, hvad man fantaserer om, når man for eksempel ornanerer. Jeg opfordrer folk til at kommunikere om, hvad de har brug for, og hvem de er. For man kan have det fint med at være monogam. Men nogle er monogame af angst, fordi de er bange for konsekvenserne af at ville være sammen med andre. Det kan godt være, at man lyver over for andre, men at lyve over for sig selv, er det værste."

Hvornår er man så utro - hvor går grænsen?

"Det er, når man ved, at ens partner ikke ville bryde sig om, at man var sammen med en anden, og man så er det alligevel. I al hemmelighed. Man har et forhold eller en affære med en anden, som man ikke tør sige på grund af frygt. Frygt for at ægteskabet ikke kan holde til det, tanken om at partnere har bedre af ikke at vide det og så videre. Det er frygt. Jeg har det der 'Face your fears' og så lev et ærligt liv."

Kan man have en elsker, uden at partneren ved det?

"Halvdelen af danskerne har eller har haft en elsker, uden at partneren ved det. Det er jo den almindelige måde at gøre det på. Folk har været meget forargede over, at jeg er gået i medierne og har sagt, at jeg har en elsker. "Hvorfor kunne du ikke have holdt det for dig selv?" Det er det, folk har hængt sig i. Men sådan er jeg ikke.

Min opfordring lyder: Hvem er du selv, og hvad er godt for dig? Det er ikke godt for dig at være lige som mig, du skal være dig selv. Du skal ikke lade som om, du er noget, du ikke er. Hvorfor være utro i hemmelighed, hvis det er det, der er sandheden for dig? Kan det virkelig være så slemt, at man ikke kan tale om det? Er det ikke værre ikke at kunne være sig selv i det korte liv, man har?"

 Fik du også læst: