30 canadiske skolebiblioteker har de seneste to år brændt bøger og Tintin-hæfter – nu fortryder de

Ifølge Radio Canada blev i alt 4.716 eksemplarer af 155 forskellige værker fjernet fra 30 canadiske skoler. Herunder »Tintin i Amerika«, tre »Lucky Luke«-album og »Asterix opdager Amerika«.

Sådan så den originale forside på »Tintin i Amerika« af Hergé ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joel Saget/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra 2019 og frem til nu fandt der bogafbrændinger sted i skoler under Providence Catholic School Board i Ontario i Canada. Men efter nylige historier om afbrændingerne har skoledistriktet trukket i land og fortryder nu at have brændt bøgerne i forsoningens navn. Hvad der skal forsones, vender vi tilbage til.

Ifølge den offentlige franske radiostation Radio Canada blev ceremonierne kaldt »flammerenselse« (på fransk: purification par la flamme), og formålet var i uddannelsesøjemed at fjerne bøger og tegneserier fra skoledistriktets biblioteker, som rummede negative fremstillinger af first nations (dem man tidligere kaldte indianere), métiskulturen (efterkommere af europæere, typisk fransk-canadiere, og first nations) samt inuitter, skriver CTV News.

Ifølge Radio Canada blev i alt 4.716 eksemplarer af 155 forskellige værker fjernet fra 30 skoler. Herunder »Tintin i Amerika«, tre »Lucky Luke«-album og albummet »Asterix opdager Amerika«, ligesom også biografier af diverse koloniserende geografer og opdagelsesrejsende blev brændt.

Asken fra de brændte bøger blev siden brugt som gødning til et træ på skolen som et symbol på forsoningen, skriver CTV News.

Bag ideen stod Suzy Kies, som var medformand for en kommission, der kæmper for oprindelige folks rettigheder i premierminister Justin Trudeaus parti, Liberal Party: Indigenous Peoples' Commission of the Liberal Party.

Suzy Kies har nu sagt sin stilling op; dels på grund af bogafbrændingskontroversen, dels fordi det har vist sig, at hun tilsyneladende ikke nedstammede fra oprindelige folk i Canada, som hun ellers påstod.

Premierminister Justin Trudeau, som netop nu fører valgkamp, har ifølge CTV News sagt, at »det ikke er op til ikkeoprindelige folk at fortælle oprindelige folk, hvad de skal føle, eller hvordan de håndterer forsoningsprocessen.«

Han tilføjede:

»På det personlige plan ville jeg dog aldrig bifalde bogafbrændinger.«

Umærkede grave og tvangssterilisering

For at forstå baggrunden for oprindelige folk i Canadas opgør mod diskrimination, skal man kende til den omfattende historie, hvor den europæisk-canadiske kultur gennem hundredvis af år systematisk har forsøgt at assimilere de oprindelige folk og udslette deres kultur.

De oprindelige folk i Canada, som altså består af first nations, métiskulturen og inuitter, udgør omtrent fem procent af befolkningen.

Men selvom mange tænker på Canada som USAs høflige fætter, så har den oprindelige befolkning været udsat for noget, der minder om et folkemord.

»The Truth and Reconciliation Commission of Canada« var en kommission, der blev nedsat i 2008 af de canadiske myndigheder for at undersøge de historiske konsekvenser af de såkaldte canadiske indianske skoler. Skolerne blev etableret i 1876, og børn med oprindelig baggrund blev tvangsfjernet fra deres forældre og samlet i skoler for at assimilere dem i den europæisk-canadiske kultur. Den sidste af skolerne lukkede i 1996.

Kommissionen afdækkede blandt andet, at piger og kvinder, der ikke ville gifte sig med ikkeoprindelige canadiere, blev tvangssteriliseret, og man også har fundet en række umærkede gravsteder med børnelig ved skolerne. Ifølge et søgsmål foregik der tvangssterilisationer helt frem til 2017.

Kommissionens arbejde sluttede efter syv år i 2015 og konkluderede, at der var foregået et »kulturelt folkemord« på de oprindelige folk i Canada.

Derfor er der nu gang i den såkaldte forsoningsproces, og det var den, som førte til bogafbrændingerne, som altså nu er stoppet.