17-årige Tóki skulle modtage filmstøtte til sit første projekt, indtil minister blandede sig: »Jeg kan ikke lide filmen«

På Færøerne har en opsigtsvækkende sag skabt debat i flere dage. Den færøske kulturminister har nemlig nedlagt veto på filmstøtte til et nyt animationsprojekt, fordi han synes, at der bliver bandet for meget undervejs i filmen. Producer kalder det kunstnerisk censur.

Skærmbillede fra Tóki Janssons animationsfilm »Skúla Scam«. I filmen møder Pætur, Solskin og Bob hinanden, da de starter sammen i en ny skole. Men skolen er så mærkelig, at de tre venner beslutter sig for at udforske, hvad der er galt med den. Fold sammen
Læs mere
Foto: Skúla Scam/Tóki Jansson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det var en drøm, der gik i opfyldelse for 17-årige Tóki Jansson, da hans første film »Skúla Scam« blev indstillet til filmstøtte på 40.000 kroner af det færøske kulturministerium.

Glæden var dog kortvarig, da det kræver kulturministerens underskrift, før pengene kan blive udbetalt. Og den underskrift kan Tóki Jansson godt skyde en hvid pind efter.

Den færøske kulturminister, Jenis av Rana, har nemlig set filmen, og den faldt ikke i god jord. Derfor har han tilsidesat sine filmkonsulenters beslutning og nedlagt veto mod støtten.

»Jeg kunne slet ikke lide det, jeg så. Når jeg sætter min underskrift, så er det, fordi jeg godkender den og siger, at den (filmen, red.) er fantastisk. Og det kunne jeg ikke gøre med denne film,« siger ministeren i et interview med det færøske medie Dagur og vika.

Janis av Rana, Færøernes kulturminister

»Jeg kan ikke lide, når folk bander, og det gør normale mennesker ikke.«


Animationsfilmen handler om Pætur, Solskin og Bob, som møder hinanden, da de starter sammen i en ny skole. Men skolen er så mærkelig, at de tre venner beslutter sig for at udforske, hvad der er galt med skolen.

Ifølge den færøske kulturminister er sprogbruget i filmen for problematisk til, at han med god samvittighed kan uddele en pengesum til projektet. Det står sort på hvidt i afslagsbrevet.

»Jeg kan ikke lide, når folk bander, og det gør normale mennesker ikke. Og modsat hvad han siger, så gør unge det overhovedet ikke,« lyder argumentet fra ministeren, som siger, at han nægter at »belønne« den 17-årige for hans sprogbrug.

Filmplakat til »Skúla Scam« af Tóki Jansson Fold sammen
Læs mere

»Jeg tænkte bare what

Tóki Jansson har arbejde på filmen »Skúla Scam«, siden han var 15 år, og Jonas Í Dali Wagner, som både er producer på filmen og forhenværende leder af fiktionsinstruktør-uddannelsen ved Den Danske Filmskole, kalder ham for en ambitiøs og talentfuld ung mand.

Det var også Jonas Í Dali Wagner, som søgte filmstøtten på Tóki Janssons vegne, da han mente, at projektet fortjente anerkendelse.

Det er uhørt, at en minister går ind og nedlægger veto på den filmstøtte, som Kulturministeriet uddeler to gange årligt, mener Jonas Í Dali Wagner.

»Da jeg så svaret fra ministeriet, blev jeg nødt til at læse det en gang til. Jeg tænkte bare: 'what?',« fortæller han.

Jonas Í Dali Wagner anerkender, at der bliver bandet meget i filmen, men Tóki Jansson siger også, at det simpelthen er sådan, de unge på Færøerne taler nu til dags. Men det argument køber ministeren ikke.

»Jeg tror ikke, at han (Tóki Jansson, red.) har den største omgangskreds, hvis han mener, at unge taler således,« siger Janis av Rana.

Sagen har skabt massiv debat på Færøerne, hvor den ene halvdel af befolkningen mener, at ministerens beslutning er berettiget, mens den anden halvdel kalder det for censur.

»Som dansker så bliver man jo meget overrasket. Det er fuldstændig utænkeligt i Danmark, hvor vi har et armslængdeprincip, og ministeren ikke kan gå ind i enkeltsager. Så for mig var det chokerende, at det overhovedet kunne lade sig gøre,« lyder det fra Jonas Í Dali Wagner, som nu har klaget til Ombudsmanden over ministerens beslutning.

Traileren til filmen kan ses med danske undertekster her: