17 år, model og på vej til New York: »Jeg tænker ikke på mig selv som smuk«

Modellen Josefine Justesen er 17 år, og om kort tid rejser hun til New York for at kickstarte sin karriere. Berlingske har fulgt hende en dag under modeugen i København.

Berlingske har fulgt model, Josefine Justesen backstage til Copenhagen Fashion Week SS18 Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk

Kl. 10.00: Modeshow for Kunstakademiet og Designskolen Kolding, Bella Center

Et stort, hvidt gardin i en betonhal adskiller den tomme catwalk og bænkene med goodiebags fra mylderet af modeller og designere på den anden side. Der er en time til modeshowet skal starte, og ingen er klar.

Bag et garderobestativ står 17-årige Josefine Justesen i en grøn kjole. Den er hendes egen, for hun kan ikke finde sin designer.

På akilleshælen har Josefine Justesen rødlilla mærker efter de stiletter, hun var iført i gårsdagens show. Da designeren dukker op, får hun udleveret et par hvide sneakers. Det er en lettelse, for ofte afgør skoene, hvor nervøs hun føler sig inden et show. Hun er aldrig faldet, men det er sket, at hun har vredet om.

Josefine Justesen (længst til venstre) har i alt gået seks shows til modeugen i København. Her er hun backstage ved Kunstakademiet og Designskolen i Koldings show. Hun skal åbne showet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk.

En model kommer forbi Josefine Justesens garderobe og viser sine sko frem. De er højhælede og alt for store, så designeren har trukket et par blå nylonstrømper udover for at holde skoene nogenlunde på plads. Nu ligner de et par alien-fødder.

Men »alien« er ikke en skidt ting i modelbranchen. Engang drømte Josefine Justesen om at have et alien-look – ligesom de modeller, der bliver fotograferet, fordi de har et usædvanligt udseende. Ikke fordi de skal være baggrund for noget tøj som Josefine Justesen.

Josefine Justesen har tykt, mørkeblond hår, og der er noget friskt og rent over hendes ansigtstræk. En klassisk skønhed, selvom hun ikke selv ser det sådan.

»Jeg tænker ikke på mig selv som smuk eller lækker. Nogle gange synes jeg stadig, det er mærkeligt, de vil bruge mig,« siger hun.

Det er interessant, at hun har haft det sådan, påpeger jeg, eftersom de fleste piger nok gerne ville ligne hende.

»Jeg tænker stadig på mig selv som en høj, akavet teenager,« forklarer hun.

Josefine Justesen bliver iført en oversize lyserød trøje med ærmer, der er dobbelt så lange som hendes arme – og med en knude for enden, så hun ikke kan bruge sine hænder. Trøjen bliver stoppet ned i et par oversize lyserøde bukser. Det ser næsten pænt ud, indtil designeren kommer og giver hende en lysende pink kæmpe-BH udenpå – den ene BH-strop tværs over skulderen og den anden rundt om hendes ben.

Morgenen var kaotisk, og gangprøven på catwalken gik galt. Her venter Josefine Justesen på, at tilskuerne har sat sig, så showet, der er forsinket, kan gå i gang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk.

Modellerne står i række. Josefine Justesen småsnakker og hilser på dem, hun kender. Showet skal til at gå i gang, og hun skal åbne det. Som den første går hun ud på catwalken, og en formation af piger i lyserøde nuancer og hvide sneakers følger efter.

Kl. 12.00: Et sted mellem Amager og Frederiksberg

Josefine Justesen skal videre til næste show og må tjekke Rejseplanen for at finde ud af, hvordan hun kommer derhen. Når hun er i Paris, er der hyret knallerter med chauffører, der fragter modellerne fra show til show. I Danmark er det lidt mere prosaisk.

Josefine Justesen kommer fra Holbæk og har arbejdet som model i fire år. Karrieren startede, da hendes mor sendte nogle fotos af Josefine Justesen til modelbureauet Unique Models. To dage efter kontaktede bureauet dem. Det seneste år, efter hun blev færdig med 10. klasse, har hun arbejdet fuldtid. Om en måneds tid flytter hun til New York for at sætte gang i karrieren der.

»Mit meget, meget lange sabbatår,« kalder hun det.

Josefine Justesen har let til smil, og der er noget jordbundent vestsjællandsk over hendes stemme, når hun forklarer, at hun ikke går synderligt op i mode, men at hun var skoletræt, og der kom flere og flere modeljobs. Hun havde egentlig ikke troet, hun ville få lov til at arbejde som model fuldtid uden at have en ungdomsuddannelse. Det plejer hendes modelbureau ikke at give lov til. Men hun blev overrasket.

»De må have ment, at jeg har lidt potentiale,« smiler hun og trækker let på skuldrene.

Josefine Justesen er tre kvarter forsinket, da hun ankommer til Radiohuset, hvor Munthes show bliver holdt. Men der mangler mange modeller, og tre personer begynder straks at lægge make-up på hende og ordne hendes hår. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk.

Kl. 12.20: Modeshow for Munthe, Det Kongelige Danske Musikkonservatorium

Da vi ankommer til Musikkonservatoriet på Frederiksberg, hvor Josefine Justesen skal gå modeshow for Munthe, er hun tre kvarter forsinket. Forsinkelse lader til at være en fast del af modeugen, som alle stresser over, uden at det har synderlig betydning i sidste ende.

»Det kan godt være et ensomt job at være model,« siger Josefine Justesen. Især i starten, da hun var i udlandet. Nu er det bedre, fordi hun kender andre modeller, frisører og makeupartister.

Hun er næppe trådt indenfor i Musikkonservatoriet, før hun hilser på en bekendt frisør. Han går straks går i gang med at sætte hendes hår. En makeupartist går i gang med makeuppen, mens en tredje person lægger gul neglelak på hendes tå- og fingernegle.

Sommetider falder hun i søvn, når hun får lagt make-up. Det er afslappende, fortæller hun. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk.

Nogle gange falder hun i søvn, når hun får lagt makeup, siger hun. Det er afslappende. For det meste.

Makeupartisten limer falske øjenvipper på hendes øjenlåg og retter til med en pincet.

Hun skal op og prøve, om tøjet passer. Det foregår på de bagerste rækker i koncertsalen. Showet kommer til at foregå i foyeren. Tøjet er mere normalt her. Sølv, sort og gråt. En plisseret nederdel og en gennemsigtig skjorte. Det passer perfekt. Og igen skal hun have flade sko på.

Hun skal forbi designeren Naja Munthe for at få den endelige godkendelse. Hendes hår, der er opsat i en knold, skal løsnes lidt, og det bliver diskuteret, om hun skal bære en stor håndtaske i strakt arm, på armen eller over skulderen. Der er bred enighed om, at det skal være på armen.

Og så er hun klar. Men ni modeller er endnu ikke kommet, og Josefine Justesen fordriver ventetiden med en sandwich og Instagram.

Hun har ikke selv lagt noget på Instagram endnu. Det plejer hun først at gøre sidst på ugen.

Hendes Instagram-profil består udelukkende af meget stylede portrætter af hende. Jeg spørger hende hvorfor, for jeg synes, det er sjovere at se hverdagsagtige billeder af modeller. Hun er enig. Men de kuraterede Instagram-billeder er mest til for kundernes skyld. Her kan de se, hvem hun er professionelt. Sådan ønsker hendes bureau det. Hendes mere impulsive jeg kommer til udtryk i hendes Snapchat-historier, men det er mest for vennerne.

Klar til Munthes show - egne smykker skal af, og en dresser hjælper hende i tøjet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk.

Modellerne bliver linet op på række, og pladsen er trang. Sangeren Freja Kirk er hyret til lejligheden, og til tonerne af hendes stemme går Josefine Justesen igen to runder.

Kl. 15.15: På vej til modeshow hos Stasia, Frederiksberg

Da Munthes show er slut, har hun igen travlt. Hun skal gå for Stasia klokken 18. Derefter er der afterparty på Hotel D’Angleterre. Afterpartyet er en del af arbejdet, og der skal netværkes. Egentlig ville hun helst hjem til sine forældre i Holbæk og spise noget god mad.

»Det er en anderledes branche at være i. Det er fedt og sjovt, men det bliver også mere og mere bare et arbejde. Nu er jeg fuldtid, og der bliver stillet flere krav. Normalt har jeg bare været mig. Jeg er nødt til at rejse meget, men jeg kan godt leve af det nu.«

Om en måned venter New York.