1.000 kvinder skal ind på Wikipedia: »Det er ikke fair, at kvinderne skal være bagud«

Kampagnen #flerekvinderpåwiki fra livsstilssitet ALT.dk opfordrer til, at flere kvinder får skrevet deres biografi ind på Wikipedia. I dag er det fortrinsvis mænd, man kan finde i opslagsværket, og opslagene bliver primært skrevet af mænd.

Wikipedias opslag bliver pirmært skrevet af mænd. Ny kampagne vil have flere kvinder ind på det moderne leksikon. Fold sammen
Læs mere
Foto: GARY CAMERON

Det er mænd, mænd og mænd over det hele. Mænd, der har succes. Mænd, der er gået over i verdenshistorien. Mænd, der er kendte. 83 procent af biografierne på det moderne online leksikon Wikipedia er om mænd, og ni ud af ti af bidragsyderne er mænd.

Hvor er kvinderne henne? Den store ubalance vil en ny kampagne fra Egmonts livsstilssite ALT.dk og den danske afdeling af Wikipedia rette op på. Flere kvinder skal have deres historie beskrevet inde på opslagsværket, og flere kvinder skal være skribenter, lyder opråbet.

»Det er horribelt ringe, hvor få kvinder der er derinde. Når kun 17 procent af alle personopslag omhandler danske kvinder, er det ikke godt nok. Det er ikke fair, at kvinderne skal være bagud, allerede når danskerne søger information i opslagsværket. De møder ikke kvinder, der er store inden for deres fagfelt, eller som er store sportsudøvere. Det er endnu en måde, hvorpå kvinder ikke er lige så synlige som mændene,« siger Marianne Gram, indholdsansvarlig på ALT.dk.

Kampagnen kører fra d. 6. februar på livsstilssitet og på de sociale medier under hashtagget #flerekvinderpåwiki, og 9. marts bliver der afholdt et skriveevent, hvor man kan komme hos ALT.dk og få en vejledning til at skrive kvinderne ind. Målet er at få 1.000 kvinder ind i leksikonet på et år. Wikipedia kommer ofte op som noget af det første, når vi søger på nettet. Alene derfor præger mediet den måde, vi ser verden på, lyder det fra Marianne Gram.

Indholdsansvarlig på ALT.dk Marianne Gram. Fold sammen
Læs mere

Hun tog oprindeligt initiativ til at få kortlagt fordelingen af kønnene på Wikipedia.

»Det er vigtigt at få kvinderne ind, fordi det er stykker af vores alle sammens historie, der ellers forsvinder. Det er både nutidige og tidligere kvinders historie, vi gerne vil have ind i opslagsværket. De fleste af os søger informationer på Wikipedia, og jo længere vi venter med at skrive kvindernes historier ind, desto mere kommer de til at stå udenfor. Kvinderne i vores egen tid er selvfølgelig mere præsente, men jeg håber også, at man ude i lokalmiljøerne vil finde de lokale kvinders historier frem,« siger Marianne Gram.

Hun mener, at Wikipedia er et oplagt sted at starte i forhold til at få kvinderne frem i forreste geled, fordi man hurtigt kan få skrevet dem ind. Det kan være alt fra den lokale kvindelige godsejer til kvinden, der i årevis har været ildsjæl og formand for en forening.

»Du kan bare sætte dig ned ved din computer og gå i gang. Det er ikke et bogværk, der skal sættes i gang. Du kan allerede gå i gang i eftermiddag. Det er et kort aftræk. Når det gælder ligestilling, skal vi løfte i alle hjørner af samfundet. Her kan man hurtigt skabe en stor synlighed og gøre opmærksom på en indlysende ulighed.«

En kvindelig gæst står foran Wikipedias stand til en bogmesse i Frankfurt i oktober 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: John MACDOUGALL.

Ingen mandeklub

Finn Årup Nielsen er formand for den danske afdeling af Wikipedia, Wikimedia Danmark.

Ifølge ham er mediet fortsat afhængigt af nye skribenter, der fortsat opdaterer informationerne og holder leksikonet fri for vandalisme. De skribenter skal gerne være kvinder.

»Den procentdel af kvinder, vi har med, svarer ikke til befolkningens størrelse. Der er en stor mulighed her for at få kvinderne med, så de kan bidrage til at holde Wikipedia opdateret. Og vi kan i højere grad få kvindernes synsvinkel repræsenteret.«

Hvorfor er det fortrinsvis mænd, der skriver opslag?

»Jamen det er et godt spørgsmål. Der er en del forskning, der har forsøgt at forklare det. Hidtil har en af forklaringerne været det tekniske i forhold til at komme i gang og bruge redigeringsskabelonerne. En helt nagelfast forklaring er der dog ikke, og det er stadig interessant hvorfor. Hvis man ser på et medie som Instagram, er der en masse kvinder der, som deler indhold. Men Wikipedia er ikke en mandeklub. Folk kan jo selv bestemme, om de vil skrive eller ej,« siger han.

Hos videncentret Kvinfo støtter man ideen om at få flere kvinder ind på Wikipedia. Bestyrelsesleder Camilla Hersom ser, at mønstret fra andre leksika og opslagsværker gentager sig. Kvinderne er ofte i mindretal, når det gælder beskrivelserne af dem.

»Kvinder bør selvfølgelig være repræsenteret i Wikipedias elektroniske opslagsværk på lige fod med mændene. Hvis jeg skulle lave en liste over de mest presserende ligestillingsproblemer, er det ikke sikkert, at Wikipedia ville ligge højt, men det ændrer ikke på, at det er vigtigt, at mediet afspejler virkeligheden med begge køn,« siger hun.