Annonce
Annonce

Virksomheder taber på naiv tilgang til enerettigheder

Målrettet arbejde med virksomhedens immaterielle rettigheder (IPR) skaber værdi på mange niveauer og kan på flere måder sammenlignes med en forsikring. Trods det forsømmer mange virksomheder at beskytte deres gode idéer.

Arkivfoto Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Af Martin Poul Pedersen

Danske virksomheder kan hente store gevinster ved at indtænke patenter og varemærker mere systematisk og langt tidligere i processen, når de udvikler nye produkter og forretningsmodeller. Det fremhæver europæisk patentadvokat Peter Sørensen fra rådgivningsfirmaet Plougmann Vingtoft, der netop er eksperter i at hjælpe virksomheder med intellektuelle rettigheder – såkaldt IPR. Han peger på, at beskyttelsen af nye idéer alt for ofte først foretages i udviklingsprojekter, når de nærmer sig lancering - og det skaber tit problemer og gør, at virksomhederne ikke får fuld værdi ud af deres innovation.

”Først og fremmest handler det selvfølgelig om at forhindre, at din gode idé, forretningsplan eller produkt bliver stjålet. Og her er det vigtigt at tage udgangspunkt i, at en idé er ikke din, før den er beskyttet”, siger han og fortsætter.

”Det er der desværre alt for få, der tænker over, og vi møder ofte en lidt naiv tilgang til området – både i små, men også i nogle af de store virksomheder”.

Dumt sted at spare
Han sammenligner en gennemtænkt patentstrategi med en forsikringsordning. Den kan nemt føles som en omkostning, men den er rigtig vigtig at have, hvis dine konkurrenter kopierer dit produkt i et eller andet omfang.

”Og det sker altså jævnligt – selv om det selvfølgelig ikke er noget, virksomhederne er særligt interesserede i at fortælle om offentligt”.
Samtidigt understreger Peter Sørensen, at en patentstrategi er meget mere end blot en forsikring mod idétyveri. Det er faktisk for mange virksomheder, uafhængigt af brancher, en mulighed for at skabe unikke konkurrencefordele og undgå at blive overhalet indenom. Derfor er det afgørende at skelne mellem offensiv og defensiv patentstrategi – samtidig med, at man skal tage højde for begge scenarier.

”Det handler ud fra en defensiv betragtning om ”freedom to operate”. Når vi snakker patent, skal du derfor holde øje med dine konkurrenter: er der noget de ikke beskytter som giver dig muligheder, og hvilke patenter får de indleveret og udstedt, som kunne sætte en stopper for dine forretningsplaner medmindre du afværger det i tide”, siger han.

Angreb og forsvar
Offensivt handler det således om at vedligeholde sine patenter, indlevere nye og sikre, at alle vigtige idéer er optimalt beskyttede. Den defensive del handler derimod om at minimere risikoen for at konkurrenterne beskytter din idé – enten af ond vilje, eller ganske enkelt fordi de før dig kom frem til en velfungerende, innovativ løsning.

”Der er flere eksempler på, at en virksomheds succes blev afgjort af, hvem der kom først til patentkontoret, og hvis der er tale om et lille højteknologisk marked med fem eller syv konkurrenter, der går til de samme messer og er i de samme netværk, så er det en reel risiko”, siger Peter Sørensen.

Hovedet ud af busken
Særligt i forhold til den defensive patentstrategi har mange dog ifølge Peter Sørensen ”hovedet i busken”. Og det er ærgerligt, lyder det, for med digitaliseringen af patenter og internettet er det nemlig relativt nemt selv at danne sig et overblik over, hvilke patenter, der udstedes – og dermed hvilke forhindringer du må navigere udenom i din forretningsplan.

”Dermed sikrer man sig også mod, at spilde værdifuld tid på at udvikle noget, der dybest set er opfundet, og vi ser desværre en del ’genopfindelser’,” siger han og understreger, at IPR og patentstrategi ofte gøres mere kompliceret, end det behøver at være.

”Der er en forventning om, at når noget er en strategi, så fylder det 100 sider i en dyr rapport – men det handler dybest set bare om at arbejde systematisk med et område: Hvad har konkurrenterne af rettigheder og hvilke muligheder har vi selv? – Det bør ganske enkelt være en del af udviklingsprocessen fra starten,” lyder rådet.