Annonce
Annonce

Vild crowdfunding-vækst er slut

Crowdfunding-bølgen toppede i Danmark i 2016 med den elektriske foldecykel MATE som den største danske crowdfunding-succes. Cykelprojektet rejste omkring 23 mio. kr. fra private bidragsydere dette år. Crowdfunding-væksten i Danmark er siden stagneret i 2017, viser ny analyse. Fold sammen
Læs mere

De seneste års eksponentielle vækst i crowdfunding-investeringerne i Danmark er ovre, viser analyse fra Vækstfonden. Den alternative finansieringsform har fundet sit normale leje ifølge næstformanden for Dansk Crowdfunding Forening, der dog ser en stigende interesse fra større virksomheder.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Investering og Formuepleje'. Se alle artikler her

Af Elias Lundström

For få år siden kunne det se ud som om, at crowdfunding var på vej mod skyerne og ville erstatte blandt andet banklån og andre finansieringsformer.

Hvert år skete der mere end en fordobling af den kapital, som danske virksomheder og privatpersoner rejste ved hjælp af crowdfunding — altså fra en større gruppe personer via en digital platform frem for eksempelvis en bank.

Den vækst er nu ovre, viser en ny analyse af crowdfunding-markedet i Danmark i 2017 fra Vækstfonden. Hvor der samlet blev rejst 127 mio. kr. i 2016, forventes beløbet at falde til 111 mio. kr. i 2017.

Faldet skyldes blandt andet den danskudviklede elcykel MATE, der rejste knap 23 mio. kr. via crowdfunding-platformen IndieGoGo sidste år og dermed stod for en stor del af den samlede vækst, der ikke har fulgt trop i år. Men selv når man ser bort fra det størst finansierede projekt begge år, er det tydeligt, at markedet har fundet sit normale leje ifølge næstformanden for Dansk Crowdfunding Forening, Sigurd Schou Madsen.

"Indtil nu har crowdfunding mest været et iværksætterfænomen, hvor små og nystartede virksomheder hentede finansiering, når de ikke kunne skaffe penge i banken eller fra andre investorer. På det punkt ser vi, at markedet er stabiliseret," siger han.


“Som det ofte sker med et nyt fænomen i voldsom vækst, så må det stoppe på et tidspunkt. Vi kan se, at der nu er sket en stabilisering af crowdfunding-markedet”- Sigurd Schou Madsen, næstformand for Dansk Crowdfunding Forening

Professionel branche afskrækker opkomlinge
Crowdfunding er især kendt fra internationale platforme som Kickstarter og IndieGoGo, hvor iværksættere søger støtte til at udvikle nye produkter fra elcykler til computerspil og udlover belønninger til gengæld.

Det er denne type af crowdfunding, der står for det største fald i analysen fra Vækstfonden. Danske virksomheder og private rejste således 52 mio. kr. med belønningscrowdfunding sidste år, og det forventes at falde til 33 mio. kr. i 2017. Selv uden de største projekter medregnet, er der stadig tale om et fald på tre mio. kr. Det skyldes ifølge Sigurd Schou Madsen, at branchen nu bliver opfattet som mere professionel, hvilket afskrækker flere.

"Der har været en tendens til, at rigtig mange iværksættere tænkte, at det ville være en nem måde at skaffe penge på — og det er det ikke. Det er kun de dygtigste, der lykkes, og det er det billede, som spreder sig og får nogle til at springe fra," siger han.

Etablerede virksomheder ligger på lur
Mens iværksætterne holder sig tilbage, er der ifølge Sigurd Schou Madsen tegn på, at nogle etablerede virksomheder har fået øjnene op for crowdfunding i forskellige former.

I udlandet tester flere store virksomheder nye produkt-prototyper af på crowdfunding-platforme. Andre har gjort som Sony og lanceret deres egen platform. Herhjemme søsatte Coop i foråret 2017 Danmarks første crowdfunding-platform til fødevarebranchen og har hidtil formidlet investeringer for 10 mio. kr. mellem private og madproducenter. Det har blandt andet Thise Mejeri benyttet sig af til at låne 2,4 mio. kr. til at udvikle en ny type mælk fra køer, der kun spiser græs.

"Vi begynder at se større virksomheder, som ikke har et kapitalproblem, bruge crowdfunding til både at udvikle og markedsføre produkter," siger Sigurd Schou Madsen og uddyber, at det hjælper virksomhederne med at teste efterspørgslen for deres produkter af, inden de bygger dem.

"Det giver tillid, når større virksomheder som Coop står for platformen. Og så er der også mere tillid, når brugerne har samme interesse, fx fødevarer," tilføjer Esben Bistrup Halvorsen, adm. direktør for Lendino, der har udviklet crowdfunding-platformen til Coop.

Crowdfunding-lån stadig i vækst
At etablerede virksomheder har fået interesse for crowdfunding viser sig også i væksten af crowdfunding-lån. Således forventes udlånene at stige med fem mio. kr. på et år til 74 mio. kr i 2017, og det er især virksomhederne, der står for væksten.

I samme ombæring forventes der ifølge Vækstfondens analyse at være fem pct. flere crowdfunding-lån med en forholdsvis lav rente mellem 3 og 7,5 pct. i 2017. Det skyldes ifølge Sigurd Schou Madsen, at der er kommet større virksomheder ind på markedet.

"Renten modsvarer risikoen. Fordi større virksomheder er mere stabile, så giver det mere sikre lån og dermed falder renten," siger han og advarer dog virksomheder i at kaste sig hovedløst ud i crowdfunding:

"Bagsiden af medaljen er, at du tidligt i en udviklingsproces annoncerer, hvad du vil lave og potentielt udsætter dig for plagiater. Derudover kan nyhedsværdien også ryge. Så man skal nøje overveje fordelene over for ulemperne."

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Investering og Formuepleje'. Se alle artikler her