Annonce
Annonce

Vejen fra laboratorier til forretning skal gøres kortere

Ny viden og forskning fra universiteterne kan omsættes til innovation og ny forretning i danske virksomheder. Men vejen ud i de små og mellemstore virksom-heder skal være kortere, lyder opfordringen fra Dansk Erhverv.

Arkivfoto Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Af Dansk Erhverv

Skal danske virksomheder omsætte gode ideer til forretning, skal forskerne på landets universiteter ud af laboratorierne og ind på virksomhedsgangene. Et tættere samarbejde mellem videninstitutionerne og erhvervslivet kan nemlig øge innovationskraften i de danske virksomheder og dermed skabe ny værdi i både virksomhederne og samfundet som helhed.

”Potentialet er kæmpestort – ikke mindst i kraft af digitaliseringen, som betyder, at der et akut behov for at sætte strøm til ny viden og skyde digitale teknologier ind i erhvervslivet,” siger Louise Riisgaard, der er markedschef for Rådgivning og Vidensservice i Dansk Erhverv.

Behov for enklere ordning for små virksomheder
I dag er der et tæt samarbejde mellem universiteterne og de store danske virksomheder inden for især biotek og medicinalindustrien. Men der er uudnyttede muligheder i at bane vejen for mere samarbejde mellem universiteterne og de mange små og mellemstore virksomheder rundt om i Danmark.

Det er ofte virksomheder, der ikke i udgangspunktet har erfaring med, at samarbejde med forskere eller i at hente viden fra universitetsgangene. Og at etablere et samarbejde, med et universitet eller en forsker, kan for mange små og mellemstore virksomheder, derfor virke som en tung eller omstændelig affære. Det skal gøres langt enklere for de små og mellemstore virksomheder, understreger Louise Riisgaard.
”Det er tankevækkende, at små og mellemstore danske virksomheder i dag står uden direkte adgang til universitetsforskere og deres viden. Det kalder på en model, der kan sikre et langt mere direkte samspil mellem forskere og erhvervslivets små og mellemstore virksomheder. Derfor foreslår vi i Dansk Erhverv, at man opretter en erhvervsforskerordning, der er direkte målrettet de små og mellemstore virksomheder,” forklarer hun og fortsætter:

”Hvis virksomhederne får direkte adgang til ny erhvervsrelevant forskning, vil det øge deres innovations- og konkurrencekraft, og samtidig kan det bidrage til at sikre, at den offentlige forskning, der bliver til på universiteterne, i endnu højere grad er relevant for virksomhederne. Det vil gavne alle parter.”