Undgå at falde i de værste fælder på bilferien

Udover at have det hyggeligt undervejs handler bilferie om at komme sikkert ud og hjem. I denne artikel får du gode tips til, hvordan du kan undgå uheld.

billede

Det er skønt at være af sted på ferie, men det er nu også dejligt at komme sikkert hjem. Nøglen til den vellykkede ferie er dels planlægning, dels god sund fornuft, der allerede begynder hjemme på køkkenbordet og i garagen, når turen planlægges og bilen pakkes.

Det giver sig selv, at den væsentligste forudsætning for at undgå at bilen bryder sammen og uheld opstår undervejs er, at den er frisk serviceret og klargjort til turen. Men hvad der er lige så vigtigt er det mentale overskud, chaufføren kommer afsted med og kan oppebære undervejs.

Planlæg turen og hold pauser
En lidt for tæt tidsplan, usikkerhed om hvilken vej man skal køre og pludselige ruteændringer kan føre til farlige situationer. Stress og jag giver dårlig stemning på turen, forhøjet brændstofforbrug og gør, at man tager dumme risici.

Planlæg derfor turen og dens pauser, så det bliver realistisk at nå frem på den forventede tid.

 • Undlad at køre fredag og lørdag, hvor risikoen for kødannelse er størst. Tjek trafikprognosen på www.trafikken.dk og planlæg.
 • Indregn pauser. Hold hellere flere korte end enkelte lange.
 • Forbered ruten og indstil navigationen hjemmefra.

Læs mere: Overvejer du ny bilforsikring? Test dit behov her

Spis og drik rigtigt
Uden mad og drikke duer helte ikke.

 • Spis hellere flere små måltider end få store. Så er der stadig ilt til hjernen.
 • Drik vand undervejs. Undgå kaffe og sukkerdrikke, der gør, at I drikker mere og får ekstra tissepauser.
 • Drop sukkerslik, der giver for meget energi og de salte snacks, der får jer til at drikke mere.

 

Træthed er ligesom at være fuld
Træthed er en væsentlig årsag til trafikulykker. Evnen til at køre i mange timer på kaffe og energidrikke overvurderes ofte. Ferietrafik, vejarbejde og uheld kan hurtigt lægge flere ekstra timer til køreturen – pludselig melder trætheden sig, og øjnene glider i.

 • Vær udhvilet ved afgang og kør maksimalt otte timer ad gangen. Risikoen for uheld fordobles herefter. Tag en overnatning.
 • Kør af sted om aftenen og natten, hvor der er mindre trafik.
 • Undlad at køre mellem kl. 4.30 og 5.30, hvor kroppens døgnrytme udfordrer evnen til at køre bil på samme måde, som havde man en promille på 0,8.

 

Aftal at hjælpes ad
Vær enige om rollefordelingen undervejs, så alle tager del i arbejdet og ansvaret med at komme sikkert frem. Chaufføren skal kunne fokusere på kørslen.

 • Lad forsædepassageren være ansvarlig for at ruten følges. Vær forudseende, så chaufføren ikke skal foretages pludselige vognbaneskift.
 • Forsædepassageren holder også chaufføren ved selskab, sørger for underholdning og forfriskninger, og foregriber konflikter på bagsædet.
 • Er I fire voksne på tur, kan bagsædepassagererne fx overtage rollen med at sørge for underholdning og forfriskninger.

 

”Bliver bilen stjålet er man dækket, hvis bilen er kasko eller delkasko forsikret. Hvis bilen bryder sammen under ferien, er der hjælp at hente på bilens kasko eller delkasko forsikring. Vi samarbejder med SOS International, der hjælper med vejhjælp på stedet, bugsering, udlejningsbil, fremskaffelse af reservedele, hjemrejse og hjemtransport af køretøj,” siger Pia Holm Steffensen, der er privatdirektør i Alm. Brand.

 

Pak bilen rigtigt
En forkert pakket bil, eller tagboks, kan være fatal. Dels er der grænser for meget last en given bilmodel og tagboks må bære, dels skal tunge ting ligge så lavt i bilen og så tæt på bilens midte som muligt, så bilens køreegenskaber og førerens evne til at undvige ikke begrænses. Samtidig bliver selv de letteste genstande i bilen endog meget tunge, når de med bilens marchhastighed flyver fremad i en bil, der nedbremses hårdt.

 • Pak kun lette ting i tagboksen og installer bagagerumsgitter eller –gardin, hvis I kører i stationcar eller MPV.
 • Pak de tungeste ting ned bag bagsædernes ryglæn. Sæt de mindre tasker yderst og øverst. Pak bilen, så der er et godt udsyn bagud. Nødhjælpsudstyr skal være tilgængeligt.
 • Pas på de løse dele, der ligger rundt omkring i bilen. Sæt flasker i kopholdere, få montagekits til iPads’ne og køb evt. ’ryglænsreoler’ med lommer til småting. Smid affald ud ved enhver lejlighed.

 

Vær opmærksom og brug hovedet
Alle der har kørt i udlandet ved, at trafikkultur er forskellig fra land til land. På Autobahn går det hurtigt. Man er ‘tilstede’, orienterer sig løbende bagud, foretager sine overhalinger hurtigt og effektivt og ligger ikke i vejen for bagfrakommende trafik.

 • Hold øje med bagfrakommende trafik. Orienter dig i spejlene.
 • Hav den rigtige hastighed til at køre ind på motorvejen – og til at overhale.
 • Husk at trække ind med det samme du er færdig med at overhale. Hold generelt til højre.
 • Brug katastrofeblinket ved hårdere opbremsninger og kødannelse, så I ikke påkøres bagfra.

 

Vær klar til hjemturen
Husk at turen også går hjemad igen, og at bil, chauffør og passagerer kræver den samme opmærksomhed. Tjek bilens væsker og dæk, så bilen også er klar til hjemturen.

 

Hvis du ender i et uheld
Sker et uheld, er det vigtigt, at du får indsamlet de rigtige oplysninger. Hvilke fremgår af dit forsikringselsksabs app, eller ‘Rødt kort’-app’en. Ifølge Forsikringsoplysningen skal du ikke erkende ansvar eller skyld. Det er dit forsikringsselskab, der afgør hvem der er ansvarlig. Du skal notere dato, tid og sted for uheldet, modpartens navn, kontaktoplysninger og bilens registreringsnummer, og også notere navne og kontaktoplysninger på eventuelle vidner.

Tag med det samme kontakt til SOS International, hvis du har kaskoforsikring. Du skal oplyse dit policenummer. Brug ‘Det røde kort´-app’en, så får du kontakt med det samme.

 

Læs mere om vejhjælp i udlandet:
https://www.sos.eu/da/roedt-kort/#akut-hjaelp-roedt-kort

Er du i tvivl, om du er rigtigt forsikret? Tag Alm. Brand Forsikrings behovstest på http://behovstest.almbrand.dk/

Annoncørbetalt indhold (native indhold) er et kommercielt samarbejde mellem Berlingske Media PartnerLab og en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af dette indhold.