Annonce
Annonce

Udnyt virksomhedens data optimalt med BI

I alt for mange virksomheder er rapportering og beslutningsstøtte ofte et svagt og overset område i deres ERP- og ”best of breed”- løsninger. Dermed udnyttes datagrundlaget langt fra optimalt.

– BI handler om beslutningsstøtte og det handler om rapportering på det strategiske, taktiske og operationelle niveau. I modsætning til, hvad mange tror, er BI ikke alene rettet mod den øverste ledelse og de store taktiske beslutninger, men anvendes i stor stil til at træffe de rigtige, daglige operationelle beslutninger. Så BI er absolut ikke kun et strategisk værktøj, fastslår chefkonsulent Mikhail Hansen, HerbertNathan & Co.

BI handler om dataintegration
Et BI-system kan bestå af en række forskellige elementer, der tilsammen sikrer den dataintegration, som er nødvendig for at skabe overblik og basis for den ønskede rapportering. Selve dataintegrationen handler om at skabe ”hul igennem” til de forskellige datakilder, som virksomheden råder over i de forskellige forretningssystemer og/eller de skræddersyede dataopsamlingsværktøjer, der anvendes mange steder.

– Når man har data på plads skal de bearbejdes og analyseres, så data indsættes i sammenhænge, der gør dem meningsfulde. Endelig skal data præsenteres på den måde, der passer bedst i den aktuelle situation og til den pågældende beslutningstagers brug. Pudsigt nok er Excel-regnearket stadigvæk verdens mest udbredte BI-løsning; især nu, hvor Excel kan hente data direkte ud fra databaser. Set i forhold til de eksisterende BI-løsninger er Excel et relativt enkelt værktøj med større usikkerhed, fordi man ukritisk kan hente hvad som helst. Der er kun begrænset data- og adgangssikkerhed indbygget i Excel, når først data er hentet ind i regnearket, pointerer Mikhail Hansen.

Kunne du tænke dig at deltage på Danmarks største konference om forretningskritiske løsninger til erhvervslivet d. 19 november? Tilmeld her

En branche i konsolidering
Der foregår aktuelt en ganske stor udvikling inden for cloudbaserede BI-systemer; samtidigt sker der en tiltrængt konsolidering af branchen, der er præget af mange udbydere og flere teknologier, men ganske få, der behersker hele paletten.

– BI-branchen er en branche med rigtigt mange aktører i form af producenter og partnere, og et stort behov for konsolidering; en konsolidering, der også er undervejs. Konsulentindsatsen forbundet med at opbygge en BI-løsning er relativt beskeden, hvorfor det er et lidt svært marked sammenlignet med eksempelvis ERP-markedet, der er mere proceskrævende og mere indgribende i virksomhedens styring, påpeger Mikhail Hansen.

Vælg den rigtige løsning
Branchen inddeler kundernes behov i tre kategorier: Business intelligence, Avanceret analyse og Performance management.

– Standard-BI er den kategori, de fleste forbinder med BI, hvor man får data præsenteret og kan forholde sig til det. Med avanceret analyse bliver det muligt at søge i data ved hjælp af datamodeller, og man kan sortere data indtil man får det ønskede resultat. Endelig er der performance management, som er en ledelsesdisciplin, der beskæftiger sig med styring af ydelse og præstation baseret på systemer, som kan indsamle data om medarbejderes og afdelingers præstation. Det skyldes at traditionelle økonomiske nøgletal ikke kan stå alene, men må suppleres med indikatorer for fremtidig præstation, forklarer Mikhail Hansen.

Hvad skal du lede efter?
Markedet for BI-løsninger kan være ganske svært at gennemskue – og når man desuden tager i betragtning at forskellige virksomheder og brancher har forskellige behov – kan der være behov for ekstern assistance og rådgivning.

– Hvis man er en større virksomhed skal man nok se i retning af BI-supermarkederne. En mindre virksomhed er formentlig bedre tjent med at finde en samarbejdspartner, der tilbyder mere end én teknologi og mere end ét system. Dem er der en del af; ikke mindst systemintegratorerne. De traditionelle BI-konsulenthuse er også en mulighed, ligesom destore revisions- og konsulenthuse, hvornogle har købt sig til ekspertisen, andre har bygget den op, slutter Mikhail Hansen.

Kunne du tænke dig at deltage på Danmarks største konference om forretningskritiske løsninger til erhvervslivet d. 19 november? Tilmeld her