Annonce
Annonce

Tingenes internet forandrer alt - også for datacentre

Læs mere
Fold sammen

”The future is already here – it’s just not evenly distributed.” Dette berømte postulat af forfatteren William Gibson tilbage i 1993 er på nippet til at blive virkelighed med Internet of Things (IoT), superinternettet som vil gøre datacentre endnu mere vitale konkurrencefaktorer for virksomheden.

Det er svært at overdrive effekten af IoTs hastigt voksende omfang. Internettet har allerede ændret de fleste forretningsmodeller baseret på et par milliarder internetforbundne enheder, først computere og siden også mobiltelefoner. I 2020 vil IoT indeholde mellem 21 og 50 milliarder enheder, afhængig af om man spørger analysefirmaet Gartner eller netværksgiganten Cisco.

Lavthængende frugter indendøre
Med så store tal i omløb er det svært at danne sig et overblik, og IoT bliver ofte nævnt i forbindelse med forbrugerprodukter som wearables, boliger og biler. Dette marked vil vokse voldsomt i de kommende år, men den første IoT-bølge ruller allerede, og det er internt i virksomhederne.
Ifølge analysefirmaet Forrester vil 82 procent af virksomheder bruge IoT-løsninger allerede i 2017, og en væsentlig del vil tilhøre underafdelingen IIoT (Industrial Internet of Things). En af de mest agressive spillere på denne arena er General Electric (GE), der med sin egen version af det industrielle internet vil være IIoT’s Microsoft eller IBM. Gevinsten er tydelig og betragtelig. 14,2 billioner dollar regner konsulentfirmaet Accenture med, at IIot vil have bidraget med i produktivitet og økonomisk vækst i 2030.

Visionen er fristende fra et ledelsessynspunkt. Maskinparker i en industrivirksomheder verden over vil på få år blive digitaliserede. Sensorer i alle væsentlige maskindele vil overvåge processerne og levere data i realtid. I først omgang kan disse data bruges til monitorering, men tilsat noget analytics og et par algoritmer vil teknologien snart hjælpe med at forudse servicebehov og nedbrud. Det sparer tid og ikke mindst mandetimer.

Sikkerhed er det store efterslæb
Før denne nye verden af optimering og automatisering kan materialisere sig, er der imidlertid nogle forhindringer, der skal overvindes. Ikke mindst hvad angår datacentre. Her er de tre vigtigste.

Volumen
IoT vil per definition øge mængden af data massivt, og datacenteret skal være klar til at håndtere denne volumen. Den oplagte risiko er, at virksomheden får indsamlet data, som aldrig bliver anvendt korrekt. IoT kræver en høj grad af skalerbarhed, både hvad angår teknologi og arbejdskraft

Organisation
IoT forudsætter et effektivt flow af data på tværs af de traditionelle skel i virksomheder, ellers kan produktivitetsgevinsterne ikke realiseres. Datacenteret skal have en tidssvarende konstruktion, der rækker ud over hele virksomheden.

Sikkerhed
IoT har ét stort efterslæb: sikkerhed. Kryptering, firewalls og lignende er sjældent med i overvejelserne, når nye objekter bliver gjort digitale. Men er de del af virksomhedens netværk, udgør de en eksplicit sikkerhedsrisiko. Cyberkriminelle kan få kronede dage med IoT.

Fakta: Hvad er ”Things”?

  • Internet of Things mangedobler det nuværende antal af internetforbundne enheder og indeholder derfor en lang række forskellige løsninger. Her er nogle af de mest udbredte i dag.
  • RFID: (Radiofrekvens Identifikation) kommer typisk i form af små mærker, tags, der placeres på produkter, for eksempel under transport. I sin simpleste form er en RFID-tag en stregkode, der kan sende og modtage data.
  • Sensorer: Disse enheder er teknisk et niveau over RFID. Sensorer kan programmeres til at registrere temperatur, lys eller bevægelse og på den måde anvendes i en række sammenhænge, fra logistik til intelligente by-systemer.
  • Actuators: Endnu et skridt op ad stigen, hvor actuators er i stand til at handle selvstændigt på indsamlede data, uden menneskelig indgriben. Det kan for eksempel være på en vindmølle, hvor en ændring i vindretning registreres, og møllen justerer position automatisk.
  • Flere ting: De ovenstående løsninger indgår oftest i almindelige fysiske produkter og genstand, fra armbåndsure over biler til lyskurver.