Annonce
Annonce

Tiden kalder på et generøst erhvervsliv

Hvem skal sikre sammenhængskraften i samfundet, når mere end en tredjedel af alle job tegner til at være overtaget af maskiner inden for 20 år? Nordisk CEO i Deloitte, Anders Dons, har et bud.

PR-foto: Anders Dons, Nordisk CEO i Deloitte Fold sammen
Læs mere

Af Mathias Caspersen

Vil man fremkalde jammer, harme og frygt i et vilkårligt middagsselskab, behøver man bare nævne årstallet 2016. Det var her, en modrevolution blussede op i store befolkningsgrupper, antændt af blandt andet utilfredshed med udeblevne lønstigninger og tab af meningsfyldt ­arbejde. Den digitale revolution har da også i årevis ryddet traditionelle arbejdspladser i alt fra industrien til mediebranchen. En tendens, der ser ud til at accelerere i de kommende år, hvor vi kan se frem til førerløse biler, bank-robotter og automatiserede medieindkøb med mere.Prognoser peger på, at maskiner vil overtage 35 % af alle job inden for de næste 20 år. Og derefter langt flere.

Der er kort sagt al mulig grund til sortsyn, og det er i sig selv et af de væsentligste problemer ifølge nordisk CEO i Deloitte, Anders Dons.
”Man kan vælge at se teknologien som et onde, man skal bekæmpe, men det giver bare ingen mening. Man kan bygge mure mod indvandrere og varer, men ikke mod den digitale revolution. Derfor er vi nødt til at omfavne den og skabe en positiv fortælling. På den måde kan vi sikre en digital udvikling med respekt for de mennesker, der risikerer at komme i klemme,” fortæller han.

I Anders Dons’ optik er det selve samfundets sammenhængskraft, der er på spil i de kommende år. Og det er skidt i en tid, hvor tilliden til politikerne er bund, og hvor regeringer i øvrigt har begrænsede muligheder for at stille noget op. Derfor må erhvervslivet, ifølge Anders Dons, træde frem og tage ansvar.

Initiativer i søen
Han peger på en hel stribe tiltag. ”Vi skal lytte til nye idéer og initiativer ude i virksomhederne, sørge for ordentlige rammer for iværksætterne,  videreuddanne arbejdsstyrken og sikre en tilstrækkelig oplæring af de næste generationer. Vi skal sørge for, at de små og mellemstore virksomheder ikke holdes ude af udviklingen og placere vores investeringer, så alle dele af landet får glæde af udviklingen. Og så skal vi bygge bro mellem den offentlige og private sektor,” siger han.

Det gælder, ifølge Anders Dons, om at få sat nogle initiativer i søen, som man skal kultivere bedst muligt. Man skal bevise, det kan lade sig gøre og så kommunikere succesen ud for på den måde at fostre flere initiativer.

Hos Deloitte er man selv i fuld gang med at disrupte sig selv via en seriøs investering i ny teknologi og kompetencer. Blandt andet ansætter man atypiske profiler som hackere og satser med Robotics-investeringer på at kunne automatisere store mængder regne- og analysearbejde, så man bedre kan fokusere på kunde­rådgivning.

Ikke kun egen interesse
Ifølge Anders Dons er der grund til optimisme for Deloitte, men også for Danmark.
”Historisk set har vi herhjemme udvist en særlig evne til at arbejde sammen, lytte og stole på hinanden. Derfor tror jeg, Danmark i den her sammenhæng har mulighed for at blive et foregangsland,” siger han.
Det er muligt. Men gælder det også, hvis initiativerne kræver, at virksomhederne skal handle imod deres egne økonomiske interesser?

”Optimalt går det selvfølgelig op i en højere enhed, så det også giver økonomisk mening. Men det her kræver nok, at man ikke kun handler i egen interesse, men udviser generøsitet. Og det tror jeg, man er parat til,” siger Anders Dons.