Annonce
Annonce

Teknologi skal gøre det lettere at være kunde hos Sund & Bælt

PR-foto: Sund & Bælt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

En vifte af ny teknologi skal både gøre det meget nemmere for trafikanter at passere Øresund og Storebælt, give flere fordele til eksisterende BroBizz-kunder og spare store millionbeløb på driften af trafikanlæggene.

Sponseret af Sund & Bælt

Af Nils-Ole Heggland

Ved at anvende en bred vifte af ny teknologi vil statsselskabet Sund & Bælt gøre det nemmere at være kunde, altså at benytte forbindelserne over Storebælt og Øresund – og senere den kommende bro ved Frederikssund og tunnelen under Femern Bælt. Desuden skal teknologien allerede fra næste år sikre millionbesparelser på den løbende drift og vedligeholdelse.

”Flere hundredtusinder virksomheder og husstande har en BroBizz®, og vi lancerer snart en ”BroBizz Light”. Bilister kan tilmelde deres nummerplade, og ved vores betalingsanlæg bliver pladerne skannet af kameraer. Hvis nummerpladen er tilmeldt, bliver pengene trukket automatisk, og man kan køre lige igennem ,” siger adm. direktør Mikkel Hemmingsen.

Mange kender systemet fra Sverige, hvor de største byer har betalingszoner og opkræver trængselsafgifter. Her er kameraerne i fuld sving, og de udløser en kuvert med opkrævning nogle uger efter hjemkomsten. Dén teknologi, kombineret med automatisk betaling via tilmeldte betalingskort, skal gøre det nemmere og hurtigere at passere de to danske bælter.
Også de eksisterende kunder med den lille BroBizz-dims i forruden vil Sund & Bælt kræse om.

”Vi vil gerne gøre det mere attraktivt at være kunde. Derfor arbejder vi på at få flere aftaler herhjemme, hvor BroBizz allerede kan bruges ved betaling til fx lufthavnsparkering og en del færger. Samtidig arbejder vi på at få koblet flere lande end Sverige og Norge på. Lige nu forhandler vi med Frankrig, Italien og Spanien om en aftale, som gør det muligt at benytte BroBizz hos de lokale operatører.”

De tre sydeuropæiske lande har mange betalingsveje og mange danske køretøjer på vejene, både privatbiler og lastvogne.

Mikkel Hemmingsen, adm. direktør

»Vi tror på, at det er muligt at blive mere effektive ved hjælp af teknologien.«


Omkring 600.000 familier og virksomheder er aktive BroBizz-kunder, og det antal håber Sund & Bælt at forøge markant – sideløbende med at BroBizz Light-modellen med betaling via nummerplade-skanning bliver lanceret. Den hurtigere passage med BroBizz og BroBizz Light betyder nemlig, at Sund & Bælt både kan drive betalingsanlæggene mere effektivt og kan undgå at udvide anlæggene, når trafikken stiger de kommende år.

Hjælp fra droner og robotter
Mikkel Hemmingsen er også gået på jagt efter driftsbesparelser ved hjælp af moderne teknologi, blandt andet med erfaringer fra det daværende Forskningsministerium og rådgiverhuset Accenture, hvor han har arbejdet med fordele ved øget brug af it og teknologi.

”Vi tror på, at det er muligt at blive mere effektive ved hjælp af teknologien. Også selvom anlæggene kræver flere reinvesteringer i takt med, at de bliver ældre.  Her taler vi  om store penge, for  vi bruger i runde tal 300 mio. kroner på driften hvert år og 200 mio. kroner på reinvesteringer, der skal forlænge levetiden af anlæggene,” siger Mikkel Hemmingsen.

Sund & Bælt indledte arbejdet i efteråret som led i en ny forretningsstrategi og forhandler i øjeblikket om at indgå partnerskaber med flere teknologivirksomheder.

”Vi undersøger fx, om vi kan bruge robotter og droner til at overvåge og inspicere de store trafikanlæg, så arbejder kan udføres mere effektivt og sikkert. Vi undersøger også, hvordan vi kan udnytte vores enorme mængder af data, fx fra cirka 14.000 målepunkter på Storebælts overvågningsanlæg. Der er virkelig tale om Big Data, men det kræver komplekse modeller at håndtere dataene og omsætte dem til mere effektiv vedligeholdelse og måske til mere effektivt anlægsarbejde, næste gang vi skal have store broer og trafikinvesteringer. Bygge- og anlægsbranchen har ikke den store tradition for at omsætte de mange data til løsninger, der sikrer mere effektiv drift,” siger Mikkel Hemmingsen.

Han forventer senere på året at kunne opstille mere konkrete mål for effektiviseringer allerede fra 2018, og Sund & Bælt ser også perspektiver uden for rigets grænser:

”Vi sidder i flere arbejdsgrupper med selskaber bag en masse stor infrastruktur, og os bekendt har ingen andre taget fat på det her. Så det kan da være, at vi om tre-fem år kan tilbyde rådgivning og hjælpe fx Golden Gate-broen (i San Francisco, red.) med at udnytte teknologien til at gøre drift og vedligehold mere effektiv.”

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens Infrastruktur'. Se alle artikler her