Annonce
Annonce

Svensk pensionsmyndighed konkurrerer mod Netflix

Foto: Pensionsmyndighedens hjemmeside
Læs mere
Fold sammen

En af Sveriges største offentlige organisationer er begyndt at tænke som en startup, når der skal udvikles nye it-løsninger. »Det kræver et andet mindset, som udfordrer vores måde at arbejde på,« siger udviklingschef.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Offentlig Digitalisering'. Se alle artikler her

Af Elias Lundström

Det virker som en lille og ubetydelig tilføjelse, men bag overfladen lurer et paradigmeskifte. Nye besøgende på den svenske pensionsmyndigheds hjemmeside vil nok først og fremmest lægge mærke til det nye design. Men måske vil de også bemærke en lilla-farvet knap med teksten ‘Tyck till’, eller ‘Giv os din mening’ på dansk. Her kan besøgende fremover komme med ris og ros og forslag til nye funktioner til Pensionsmyndigheden.

Knapper som denne er velkendte på private hjemmesider, men for den offentlige myndighed repræsenterer den en ny måde at arbejde på.

»Det er vigtigt for os at have borgernes feedback med i udviklingen af nye tjenester,« siger enhedschef for it-udvikling og test hos Pensionsmyndigheden, Daniel Andersson, og erkender, at det er hårdt, når man kæmper med Netflix om borgernes opmærksomhed.

»Det er en ny måde at arbejde på, hvor kunden er konge og en integreret del af digitaliseringsarbejdet,« tilføjer han.

Agil tankegang bag nyudvikling
Offentlige it-projekter er ofte kendetegnede ved deres enorme budgetter og tidshorisonter, som er med til at skabe løsninger fjernt fra brugernes dagligdag. En virkelighed som Daniel Andersson kan nikke genkendende til.

»Vi er på vej væk fra at være en supertanker til at blive til 1000 jetski,« siger han.
Eksempelvis var det indtil for få år siden svært for borgerne i Sverige at få et overblik over deres samlede pension. De offentlige pensionsdata var adskilt fra de private ordninger, og derfor måtte borgerne selv regne ud hvor mange penge, de havde til rådighed, når de skulle gå på pension. Derfor lancerede Pensionsmyndigheden tjenesten Minpension.se i samarbejde med pensions- og forsikringsvirksomhederne, hvor borgerne kan få et samlet overblik. Løsningen trækker på interne data fra både det offentlige og de private leverandører.

»Det er vigtigt at lancere tjenesterne et skridt ad gangen og få løbende feedback fra brugerne. Vi ved ikke altid, hvad kunden eller borgeren vil have,« siger Daniel Andersson.

Enhedschef for it-udvikling og test, Daniel Andersson

»Pensions-myndigheden i Sverige er ved at omstille sig til at tænke agilt, når den udvikler it-løsninger. Det handler om at møde brugerne, der hvor de er.«


Holder øje med nybagte forældre
Når man konkurrerer mod Netflix om borgernes opmærksomhed, så må man tage alternative metoder i brug.
»Som mennesker har vi en tendens til at undgå at tænke på pensionen, så vi kan som myndighed ikke nøjes med at lægge information ud på vores egen hjemmeside og kanaler. Vi bliver nødt til at være der, hvor borgerne er,« siger Daniel Andersson.

Pensionsmyndigheden har derfor både reklamer på tv og togstationer for at få opmærksomhed. Det gælder ikke mindst i borgernes største livsbegivenheder, hvor det er relevant at tage sin pension til genovervejelse. For nylig leverede myndigheden således flere tusinde brochurer ud til nybagte forældre i Sverige med information om deres pension.

Organisatorisk udfordring
Pensionsmyndighedens nye kurs mod at inddrage feedback fra borgerne, har krævet nogle større ændringer under overfladen. Bag den redesignede hjemmeside gemmer sig en platform med en mikro-servicebaseret arkitektur. Den baserer sig på mindre app-lignende tjenester og gør det muligt at hurtigt skubbe nye opdateringer ud til brugerne.

Hvor det før kunne tage timer eller dage at implementere en ændring i it-systemerne, kan en opdatering nu sættes i produktion på få minutter, forklarer Daniel Anderssen.
»Før ville alle stresse rundt med krydsede fingre og håbe, at det virkede, mens vi nu har en kontrolleret og hurtig måde at gøre det på. Vi behøver ikke mere at vente måneder eller år på at føre nye idéer ud i livet,« siger han og anerkender, at det kan være en udfordring, når man er en organisation med over 1.000 medarbejdere, som er vant til at udføre projekter besluttet år i forvejen.
Når der pludselig dukker ny feedback op fra borgerne, så kan det komme i konflikt med ældre beslutninger.
»Det kræver et andet mindset, som udfordrer vores måde at arbejde på,« afslutter han.

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Offentlig Digitalisering'. Se alle artikler her