Annonce
Annonce

Stort potentiale i bedre drift af ejendomme

Arkivfoto Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Rådgivning om facility management er i kraftig vækst for ingeniørkoncernen Sweco. Der kan være store gevinster ved energirenoveringer og ved at optimere driften af tekniske installationer, især i bygninger på 20-25 år eller mere.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Strategisk Outsourcing'. Se alle artikler her

Af Nils-Ole Heggland

”Ingeniørvirksomheder har traditionelt fokus på konstruktioner og byggeri, men vi har etableret en afdeling for facility management (FM), hvor fokus ligger på driften af bygninger. Det område har stor vækst, og vi oplever stigende interesse for strategisk ejendomsdrift hos kunderne – uanset om de vælger at outsource driften eller har valgt at håndtere det internt.”

Sådan forklarer Poul Henrik Due, chefrådgiver i FM-afdelingen hos Sweco, en af Danmarks største tekniske rådgivere. Som supplement til virksomhedens mange hundrede ingeniører har FM-området fx også maskinmestre og eksperter i energiteknologi, en ret ny uddannelse herhjemme.

”Der kan ofte være meget store gevinster at hente på driften af ejendomme, særligt hvis bygningerne er 20-25 år eller måske endnu ældre. Det gælder især inden for tekniske installationer som varmeanlæg, ventilation, køling, belysning og ikke mindst CTS, den elektroniske styring af anlæggene,” siger Poul Henrik Due.

FM-eksperterne rådgiver om at optimere, regulere og indstille de tekniske anlæg – eller at opgradere eller helt udskifte dem. Hele tiden med skarpt øje for økonomien.

”For os går strategisk ejendomsdrift ikke ud på opstille nogle rent tekniske succeskriterier, men om at kunne fremlægge en business case og en cost-/benefit-analyse, som også direktøren og ikke kun den tekniske chef kan forholde sig til,” siger FM-chefrådgiveren.

Poul Henrik Due tilføjer, at det ikke altid er nødvendigt at købe helt nye – og dermed ofte dyre – anlæg.

”I et tilfælde var vi ude i en virksomhed, som var tæt på at købe et nyt ventilationsanlæg til fem millioner kroner. Vi kunne så påpege, at det slet ikke var nødvendigt at udskifte anlægget; det blev i stedet optimeret til en pris omkring en million.”

Energirenoveringer kan også være aktuelle for mange virksomheder. En del af finansieringen kan ofte være – ud over lavere, fremtidig energiregning – tilskud fra energiselskaberne, som er underlagt årlige sparekrav blandt deres kunder. Sweco påpeger, at det fortsat er økonomisk interessant for mange virksomheder at opsætte solceller til elforbruget, særligt hvis der alligevel er håndværkere og stilladser på matriklen.

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Strategisk Outsourcing'. Se alle artikler her