Annonce
Annonce

Standarder er afgørende for fremtidens virksomheder

Hvis danske virksomheder også fremover skal kunne følge med den digitale udvikling, spiller standarder en væsentlig rolle.

Af Lisa Olufson Klæsøe

Flere og flere danske virksomheder er begyndt at levere og udvikle smarte produkter, der er koblet til internettet – også kaldet Internet of Things. Men mange af dem kan ikke udveksle data og kommunikere med produkter og systemer fra andre virksomheder eller brancher, fordi der mangler fælles standarder.

”Hvis vi skal indløse det kæmpe potentiale, der ligger i digitaliseringen og Internet of Things, er der brug for fælles standarder på området. Problemet er, at der findes rigtig mange forskellige standarder, og mange af dem er uforenelige. Der mangler så at sige fælles standarder, der går på tværs og kan få tingene til at tale sammen på tværs af områder og teknologier. Det er noget, vi arbejder på både internationalt og nationalt,” siger Jens Heiede, kommerciel direktør i Dansk Standard.

Fælles standarder styrker eksport og konkurrencekraft
Fælles standarder er således en forudsætning for, at forskellige intelligente løsninger kan arbejde sammen. Samtidigt vil fælles internationale standarder give virksomhederne en øget mulighed for at eksportere deres smarte produkter.

”Vi arbejder i Dansk Standard på at styrke danske virksomheders indflydelse på internationale standarder på de områder, hvor Danmark har en klar styrkeposition. Det er eksempelvis inden for landbrugsteknologi, industriel produktion og medicinsk udstyr. På den måde kan vi fra dansk side være med til at sætte rammerne for fremtidens markedskrav og dermed skabe bedre eksportmuligheder og konkurrencefordele for danske virksomheder,” siger Jens Heiede.

Dansk Standard har bl.a. nedsat et forum for Internet of Things, som samler virksomheder, organisationer og myndigheder, der har en interesse i den fremtidige standardiseringsindsats på området. Forummet skal bl.a. være med til at sikre, at de fremtidige indsatser tager udgangspunkt i danske virksomheders behov.

Du kan læse mere om Forum for Internet of Things og tilmelde dig her: ds.dk/IoTforum

Styr på sikkerheden?
En anden udfordring, der er vigtig at få styr på i forbindelse med øget digitalisering, er datasikkerhed. I takt med udbredelsen af produkter, der er koblet til internettet og udveksler data, stiger risikoen for, at fortrolige oplysninger misbruges. Noget, der har været flere og flere eksempler på de senere år.

”Alt for mange virksomheder har ikke styr på sikkerheden omkring Internet of Things. Forestil dig, at dit køleskab pludselig udsendte spammails fra dig, eller at en indbrudstyv via dit ur fik adgang til oplysninger om, hvor du befinder dig. Det er slet ikke så usandsynligt, som det måske lyder,” siger Jens Heiede.

Der findes en lang række standarder for informationssikkerhed og cyber-angreb, som virksomheder kan anvende, når de udvikler produkter, der skal kobles til internettet, eksempelvis ISO/IEC 27000-standarderne. Men også på dette område er der brug for – og i gang med at blive udviklet - standarder, der fokuserer decideret på Internet of Things.

Du kan læse mere om informationssikkerhed og ISO/IEC 27001 her: ds.dk/informationssikkerhed