Annonce
Annonce

Sportmaster ved, hvornår du har brug for nye løbesko

Foto: Sportmaster Fold sammen
Læs mere

Danmarks største sportsbutik bruger nu data om kunderne til at forudsige deres behov og give personlige anbefalinger. Det har resulteret i mere effektive markedsføringskampagner ifølge butikskæden og dens digitale samarbejdspartner, Agillic.

Sponseret af agillic

Er du som de fleste, så har du nok prøvet at modtage reklamer for et produkt, du lige har købt og derfor ikke længere har brug for. Det kan virke lettere forstyrrende.
Indtil for få år siden var det også tilfældet i sportsbutikken SPORTMASTER. Havde du købt et par spritnye løbesko, kunne du risikere at modtage en tilbudsmail for selvsamme sko dagen efter.

Dette fænomen er i dag på retur for butikken takket være en ny digital strategi, der i langt højere grad end tidligere bruger data om kunderne til at give målrettede tilbud. Har du eksempelvis købt et par løbesko for et år siden, kan algoritmerne regne ud, at det er på tide at få dem udskiftet. Og så kan den sende et skræddersyet tilbud – frem for den samme tilbuds-mail, som alle de andre kunder får.

”I stedet for at du har en marketing-medarbejder, der skal gisne om, hvilke faktorer der er afgørende for, om kunden vil købe en ny løbesko, så har du algoritmer, der kan regne det ud på baggrund af, hvad vedkommende har købt tidligere,” siger Rasmus Houlind, Chief Strategy Officer i Agillic, der har udviklet den software, som SPORTMASTER bruger til at automatisere markedsføringsindsatsen.

”Indsatsen giver ekstra salg på anbefalingerne og større kundetilfredshed. Dermed får du også loyale kunder på lang sigt, fordi du giver relevante anbefalinger til dem,” tilføjer han.


PR-foto: Rasmus Houlind, Chief Strategy Officer i Agillic

Reaktion på stigende e-handel og høj konkurrence
SPORTMASTERs digitale indsats har gjort den såkaldte konverteringsrate tre gange højere i de udvalgte email-kampagner. Med andre ord er kunderne langt mere tilbøjelige til at købe en vare, når de får et tilbud, som de har brug for. Samtidig er sportskæden netop blevet nomineret til årets Omnichannel-pris af ledernetværket Detail-forum for indsatsen.

Spoler vi tiden et par år tilbage, så situationen helt anderledes ud. Sportmaster var presset ligesom de andre sportsbutikker på det danske marked. Konkurrencen i sektoren er relativt høj – der er mere end tre gange så mange kvadratmeter sportsbutik pr. indbygger i Danmark end i Storbritannien – og kunderne er oftest ligeglade med, hvor de køber deres løbesko eller tennisketchere. Derfor havde Sportmaster en ambition om at gøre noget ved kundernes loyalitet og udnytte virksomhedens store datamængder til at skabe en konkurrencefordel. Det var en udfordring i starten.

”Deres daværende marketing automation system gjorde det besværligt at bygge triggers og kampagner på baggrund af købsdata fra butikker og webshop,” siger Rasmus Houlind.

Fra manuelt arbejde til automatisering
Skulle en medarbejder eksempelvis lave en kampagne til de kunder, der havde købt en flyverdragt til deres børn, var det en bøvlet proces. Data skulle manuelt
hives ud af butikkens og webshoppens systemer, ind i et Excel-ark og så efterfølgende behandles i et selvstændigt system til at lave kampagnerne.

”Det var en langsom, manuel proces, som betød, at de i sidste ende ikke fik gjort det, i den ønskede målestok,” siger Rasmus Houlind.

I dag har Sportmaster automatiseret processen og indsamler data fra alle led og kanter: Kundernes købshistorik, deres adfærd på nettet samt de informationer, de lægger ind i deres medlemsprofil.

Algoritmer afgør efterfølgende hvilke typer, kunderne er: En familietype, en løbetype eller måske en fodboldspiller. Familiefaren vil på den baggrund automatisk kunne modtage et tilbud på en større flyverdragt til datteren, når den gamle er blevet for lille. ”Det kører helt automatiseret,” siger Rasmus Houlind.

Følger kunderne hvor de er
Sportmasters initiativ er en del af tendensen kendt som omnichannel, hvor detailvirksomheder følger kunderne på tværs af fysiske og digitale kanaler og målretter indsatsen til det enkelte individ. Det betyder ikke, at massekampagner som Black Friday er ovre, men det tilføjer ifølge Rasmus Houlind et nyt lag til virksomhedernes markedsføring.

”Som kunde vil du opdage, at du ikke modtager en bred markedsføringskampagne, hvis butikken har noget mere relevant at sige til dig,” siger han.

Samtidig giver det nye muligheder for at lade de fysiske butikker udnytte fordelene ved webshoppen. Har kunden eksempelvis haft en vare liggende i indkøbskurven på nettet uden at købe, så giver det butiksmedarbejderen et praj om, hvad kunden måske er interesseret i, næste gang vedkommende kommer forbi.

”Vi kan se, at de kunder, der både handler offline og online er 45 pct. mere værd end dem, der enten holder sig til den fysiske butik eller til nettet,” afslutter Rasmus Houlind.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens Detail'. Se alle artikler her