Spar tusindvis af kroner på dine forsikringer

billede

Pris er ofte det væsentlige parameter for valget af bilforsikring. Men prisforskelle afspejler som regel afvigelser i dækningerne - og selvom prisen er billig, så kan de forkert sammensatte dækninger blive dyre.

”Spar tusindvis af kroner på din bilforsikring!”
Man når knapt at indtaste ordet ’bilforsikring’ i en søgning på nettet, førend man rammes af tonsvis af søgeresultater, der lover store besparelser og markedets billigste forsikringer.

Man skal da heller ikke betale mere end højst nødvendigt, men det nytter jo ikke, at forsikringen er billig, hvis den ikke dækker det behov, man har, lyder det fra Alm Brand Forsikrings privatkundedirektør Pia Holm Steffensen.

”Det er meget mere relevant at tjekke dækning og korrekt løsning i forhold til sit behov, end pris. Fedt med en billig forsikring. Mindre fedt, når den ikke dækker det, man havde forventet. Det gælder både forsikringssum og dækninger. For sagen er jo, at man først opdager det, når det er for sent,” siger hun.

På den måde kan den forkert sammensatte forsikring, vise sig at blive dyr, selvom den på papiret er billig.

Jurist i bilisternes forbrugerorganisation, FDM, Dennis Lange, peger på, at udfordringerne kommer, når talen falder på tilvalgsdækningerne: ”Dybest set er der ikke de store forskelle på grunddækningen i de danske bilforsikringer. De største variationer ses typisk i de tilvalgsdækninger, man kan købe,” siger han.

Det gælder fx på muligheden for at tegne udvidet glasforsikring, der dækker alle pludseligt opståede skader på bilens ruder, eller ’friskade-dækning’, der gør, at prisen ikke stiger som følge af visse skader og at man ikke skal betaole sin selvrisiko. Her skal du være opmærksom på, at enkelte forsikringsselskaber tilbyder kaskoforsikring, hvor fri-skade er inkluderet.

Han anbefaler, at man sætter sig ind i, hvilken dækning man gerne vil have og har behov for, og så afsøger markedet for priser:

”Man skal sørge for, at man får den dækning, man gerne vil have, således at man hverken forsikrer sig mere eller mindre end man ønsker. Dernæst skal man være opmærksom på prisen. Ofte er der en del penge at hente ved at afsøge markedet og indhente tilbud fra flere forsikringsselskaber – alternativt bruge en prissammenligningsside på internettet,” siger han.

”Sker der indbrud i bilen dækker forsikringen det tilbehør der hører til bilen, hvis den er kasko eller delkasko forsikret. Tyveri af private genstande, som ikke hører til bilen, er dækket af indboforsikringen. Særlige genstande som f.eks. iPads, mobiltelefoner og fotoudstyr er dækket med 5 % af indbosummen, og så må de ikke være synlige udefra,” siger Pia Holm Steffensen."

 

Læs mere: Overvejer du ny bilforsikring? Test dit behov her

 

Forsikringsguiden.dk giver svar

En sådan sammenligningsside, der udover pris også kigger på forsikringsdækningen i de forskellige selskabers produkter, er Forsikringsguiden.dk, der er drives i samarbejde mellem forsikringsbranchen og Forbrugerrådet Tænk.

Her har man mulighed for nemt at finde frem til sin bil, indtaste privatoplysninger, definere sine behov og krav til bilforsikring, såsom kørselsbehov, selvrisikoens størrelse og diverse tilvalgsdækninger.

Anja Lintrup Sørensen, der er konsulent i Forsikring og Pension opfordrer til at være opmærksom på, hvilke dækninger der er relevante for én:

”Nogle af de ting, man skal være opmærksom på er:

  • Ikke kun at have fokus på prisen, men også at man får de dækninger, man har brug for.
  • Selvrisikoens størrelse, både ved ansvars- og kaskoskader.
  • Hvilken type forsikring, man vælger: Ordning med fastpræmie vs. bonustab. Dvs. om prisen forbliver uændret ved en skade, eller om det har konsekvenser ved en skade fx i form af prisstigning, at man forbliver på det samme pristrin et år mere, eller lignende,” siger hun.

 

Kasko- eller ikke-kasko

Den dyreste del af bilforsikringen er kaskodækningen. Det er der en grund til, for det er den forsikring, der dækker skader på forsikringstagers egen bil.

”Kaskoforsikringen dækker de fleste pludselige skader på bilen. Det er klart at anbefale på en nyere bil. Hvis banken har lånt dig penge til din bil, vil de typisk også kræve, at du har en fuld kaskoforsikring,” siger Anja Lintrup Sørensen.

Dennis Lange supplerer:

”Typisk er det ved biler med ringe værdi, at nogle vælger kun at have bilen ansvarsforsikret, og således ikke kaskoforsikret. Det er et individuelt valg, om man vil spare kaskoforsikringen væk, men typisk siger man som tommelfingerregel, at ved biler med en værdi under 30.000 kr. kan det være værd at overveje, om bilen skal kaskoforsikres. I sidste ende handler det om, hvilken sikring man vil have, og hvad man vil betale for det,” siger han.

Fravælger man kaskoforsikringen på bilen, skal man overveje at købe vejhjælp, hvis man skal på ferie i udlandet, konstaterer Anja Lintrup Sørensen: ”Har du en ældre bil, kan delkasko være et godt alternativ til en ren ansvarsforsikring. Her sikrer du dig fortsat mod skader, der sker på bilen, når du ikke kører i den, fx brand eller tyveri, og det er billigere end en almindelig kaskoforsikring. Du bibeholder på den måde også redningshjælp i udlandet og retshjælpsforsikring,” påpeger hun.

 

Find ud af dine behov

Spørgsmålet om at finde den billigst mulige forsikring er altså mere nuanceret end blot et spørgsmål om kroner og ører. Det skal i stedet handle om, hvilke behov den enkelte har for at være dækket og føle sig tilpas sikker, sat overfor hvor meget vedkommende er villig til at betale.

”På dækningssiden kan man sige, at det er relativt dyrt at betale måske 3.800 kr. for en kaskoforsikring på en 12 år gammel bil, som reelt har en værdi på 20.000 kr. Det kan godt være, at det kan gøres andre steder til 3.000 kr. Men hvis behovet kun er en ansvarsforsikring til 1.500 kr. eller en delkaskodækning til 2.300 kr., så er den billige kaskoforsikring jo stadig for dyr,” siger Alm. Brand Forsikrings privatkunde-direktør Pia Holm Steffensen.

Hun opfordrer potentielle bilforsikringskunder til at lave en lille øvelse:

”Vi anbefaler altid vores kunder at overveje, hvad det er for risici, de gerne vil have dækket og overveje, hvad det allervigtigste er, når de er udsat for en skade. Uanset om det er et sammenbrud af bilen på vej gennem Tyskland eller huset har været udsat for ildebrand. Ofte er der jo en sammenhæng mellem pris og dækning,” siger hun.

 

Er du i tvivl, om du er rigtigt forsikret? Tag Alm. Brand Forsikrings behovstest på http://behovstest.almbrand.dk/

Annoncørbetalt indhold (native indhold) er et kommercielt samarbejde mellem Berlingske Media PartnerLab og en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af dette indhold.