Annonce
Annonce

Spar op! – det betaler sig

Selvom renten er nærmest ikke eksisterende, kan det godt betale sig at jagte den højeste indlånsrente. Læs her hvorfor.

Topbillede
Arkivfoto Scanpix Fold sammen
Læs mere

Af Morten Westergaard, direktør, Mybanker.dk

Vi er gode til at lade pengene stå på kontoen. Faktisk viser tal fra Nationalbanken, at hver voksne dansker i gennemsnit har næsten 200.000 kroner stående i banken. Alligevel trækker rigtig mange på skuldrene, når snakken falder på opsparing. I et lavrentemiljø ser det nemlig ikke umiddelbart ud som om, at der er særligt meget at komme efter med hensyn til at binde pengene på en opsparingskonto. Men der tager de fleste fejl.

Lav inflation giver gevinst
Nok er renten de seneste år faldet, men det er inflationen også. Det betyder faktisk, at det gevinsten ved at spare op i dag er større, end den var for seks år siden – det kan du se i eksemplet i tabellen. Havde du i 2011 en opsparing på 250.000 kroner, tabte du -4.967 kroner på to år til trods for, at de højest mulige renteindtægter lød på 11.250 kroner. Tabene ved skat og inflation lød nemlig på -16.217,50 kroner.
I dag er inflationen faldet, og det kan mærkes. Har du i dag en opsparing på 250.000 kroner, vil gevinsten munde ud i 2.462,50 kroner med det nuværende inflationsniveau, til trods for at renteindtægterne kun er 6.250 kroner. Forklaringen er, at tabene på skat og inflation lyder på bare -3.787,50 kroner. Det nuværende inflationsniveau gør det med andre ord gunstigt at satse på opsparingen, på trods af væsentligt lavere renter i dag.

”Et betydeligt højere inflationsniveau vil selvfølgelig udhule gevinsten, men du vil uanset hvad altid være bedre stillet med lidt i rente end ingenting i rente” siger Peter Jensen, kommunikationschef i Mybanker.dk

Den højeste rente der kan fås pt indebærer 2 års binding og lyder på 1,25%. Den får du i Santander Consumer Bank. Det er denne rente vi har taget udgangspunkt i, i beregningerne nedenfor.

Vælg den rette type konto
Inden du opretter en opsparingskonto, er det en god idé at klarlægge formålet med opsparingen - altså om der spares op eksempelvis ferie, uforudsete udgifter eller pension. Hvis du ved du kan undvære pengene i længere tid, kan det godt betale sig at binde dem i et par år for at få den højeste rente. Hvis du derimod ved at der er en stor chance for at du skal bruge nogle af pengene, kan det være en god ide at vælge en konto uden binding. I dag er det heldigvis muligt at få en pæn rente selv uden binding – du kan fx få 0,85% i rente i Bank Norwegian helt uden binding.

Under alle omstændigheder bør du som kunde sondere de forskellige pengeinstitutter efter den bedste rente, så du får mest muligt ud af din opsparing. Det kan du blandt andet gøre på Mybanker.dk.