Annonce
Annonce

Spar m2, få merværdi og gladere medarbejdere

Arkivfoto Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Med Space Management kan virksomheden på baggrund af data få nytænkt sine fysiske m2 og indrette sig på nye måder, der kan skabe ny arbejdsadfærd, netværk og vidensdeling i hverdagen.

Sponsoreret af Spacepro

Af Jens Kisker

De fleste kender arbejdsdagen med turen fra det halvstore skrivebord til mødelokalet og måske ud af huset til et møde. I dag er der selvfølgelig brudt med mange kontortraditioner, og åbne kontorlandskaber og mere komfortable mødesteder findes rundt omkring. Der er dog stadig et stort potentiale i at anvende Space Management til at indsamle data om medarbejdernes vaner og sammensætning og udnytte denne viden til at skabe nye rammer på kontoret.

”Vi indsamler fakta og data om organisationen, antallet af medarbejdere per m2, belægning af kontorpladser, mødelokaler, arbejds-flow og arbejdsstile m.m. og laver de første skitser til en ny indretning af arbejdspladsen, som tilfører værdi til virksomheden og medarbejderne. Vi tolker på den viden, vi indsamler, og får værktøjer til at designe en ny indretning,” siger Inger Ravn, senior arkitekt MAA. og partner hos Spacepro.

Mennesker er vanedyr
Vi er vant til at gøre, som vi gjorde i går, når vi er på arbejde. Det der med at sætte sig ved et andet skrivebord, end vi plejer, er ikke altid noget, vi gør uden sværdslag. Når man ændrer på indretningen, forandres adfærden og arbejdskulturen. Så opstår der nye sammenhænge og møder i virksomheden, hvilket kan skabe helt nye samarbejder og vidensdeling, som medarbejderne i visse tilfælde slet ikke kan undvære igen, når de først har oplevet det, fortæller Inger Ravn.

”Det er en klar merværdi for virksomheden, for glade medarbejdere skaber effektivitet og brand-værdi. Det handler blandt om fleksibiliteten i hverdagen, hvor man ikke behøver at sidde samme sted, men kan tage et ledigt bord, når man kommer. Mange arbejder i dag projektorienteret over længere tid, og her er det yderst relevant med nogle steder, hvor man kan efterlade projektets papirer m.m. og arbejde videre næste dag, ” siger hun og tilføjer, at mange mennesker holder møder en stor del af dagen, og derfor kan der være behov for mange flere arbejdssteder med plads til mindre uformelle møder.

Indretning til fremtiden og bedre udnyttelse af kvadratmeter
Når en virksomhed skal bygge nye lokaler eller et domicil, går der en årrække, før man er klar til at flytte ind, og her handler det om ikke at tænke bagud, men at tænke flere år frem og på de behov, man får fremover for udnyttelsen af de fysiske rammer.

”Det gør de fleste moderne virksomheder også, men mange er i dag placeret på attraktive steder med god beliggenhed i forhold til kunder og medarbejdere, og efter finanskrisen er der også mange, der vælger at blive. Her er det derfor også oplagt at se på, hvordan man kan udnytte de eksisterende fysiske rammer bedre. Det er ofte et godt greb løbende at se på behov og tilpasse indretningen fremadrettet, så der formes forskellige tilpassede arbejdsmiljøer.

Hermed kan man få både bedre udnyttelse af kvadratmeterne og skabe en mere inspirerende hverdag for medarbejderne. Det er de færreste arbejdspladser, der har en belægningsprocent på over 45 over en hel dag, så der står masser af pladser ledige, som kan deles mellem medarbejderne,” forklarer Inger Ravn og nævner, at tidligere tiders kæmpe skriveborde og reoler er fortid, for i dag har vi digitaliseret en stor del af vores papirer, og når skrivebordene er mindre, så er vi også bedre til at holde dem ryddelige – særligt hvis det kan være en anden, der skal sidde der næste dag.

Skal give mening
Det er vigtigt, at medarbejderne ser og føler, at det giver mening for dem, understreger Inger Ravn, og derfor er det også afgørende, at ledelsen viser vej ved at være klar til at arbejde på nye måder. Folk er ikke vilde med forandringer, men når det virker, føler mange en stolthed over deres arbejdsplads.

”Alle arbejdspladser kan have gavn af Space Management, særligt større og videnstunge arbejdspladser kan optimere indretningen og deres fysiske omgivelser. Medarbejderne bliver mere fleksible, får nye inputs og skaber netværk i hverdagen, så Space Management er både en fordel for medarbejderne og virksomheden,” siger hun.

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Strategisk Outsourcing'. Se alle artikler her