Annonce
Annonce

Sønderborg har kurs mod nullet

Foto: Patricio Soto Fold sammen
Læs mere

Byrådet vil have CO2-udledningen helt væk i 2029, og foreløbig er kommunen foran planen. Men nu venter nogle drøje år, så forsøg og projekter skal foldes ud i stor skala med nøgleroller til borgere, bønder og børn.

Sponseret af ProjectZero

Af Nils-Ole Heggland

Sønderborg har i ti år været frontkæmper i opgøret mod kul, olie og anden sort energi – i 2029 skal det være helt slut med at udlede CO2 fra energi. Det blev besluttet tilbage i 2007 kort efter
kommunalreformen, da den store købstad gik sammen med seks landkommuner.

»Det var et ambitiøst mål, som udsprang af en lokal tænketank. Vi ville være CO2-fri 20 år før Danmark som helhed, og først senere opstillede andre kommuner lignende mål. Nogle med senere tidsfrist end os, andre lidt tidligere, som København i 2025. Det er fint med konkurrence mellem kommunerne, så vi kan inspirere og anspore hinanden.«

Sådan fortæller Peter Rathje, der har været med hele vejen. Han er tidligere erhvervsmand og fik i 2007 jobbet som direktør for ProjectZero, der leder indsatsen og samarbejdet mellem blandt andre kommunen, forsyningsvirksomhederne og erhvervslivet.

Foreløbig går det godt med at skære i udledningen af CO2, der udløser global opvarmning og er hovedmistænkt for mærkbare klimaforandringer, fx de efterhånden hyppige skybrud herhjemme.

»Målet for 2015 var, at vi skulle have reduceret CO2-udledningen med 25 procent målt ud fra 2007-niveau. Men vi ligger noget bedre; ved udgangen af 2016 havde vi nået 35 procent. I 2020 skal vi nå 50 procent, så der ligger nogle drøje år foran os, både nu og i starten af 20’erne,« siger Peter Rathje.

Borgere, bønder og børn
I øjeblikket går Sønderborg og ProjectZero fra mindre forsøg og pilotprojekter til at ”skalere løsningerne op”. Nu handler det om for alvor at engagere alle 76.000 borgere, de flere end 400 landmænd og de lokale virksomheder. Fx har knap 1.500 parcelhuse stadig oliefyr, og når de skifter til fjernvarme i byerne og til varmepumper i landområderne, udløser det store CO2-gevinster.

Andre gevinster kan høstes, når landbrugene fx skifter til LED-belysning og energieffektiv ventilation i staldene og får solceller og varmepumper. Børnene bliver også inddraget. Allerede i børnehaven lærer de om natur og energi, og alle skoleklasser kommer ud at se miljøvenlig energiproduktion. Netop produktion af grøn energi skal i gang i stor skala.

»Lokale landmænd er sammen med energiselskabet NGF i gang med at etablere to store biogasanlæg, som kan fjerne 100.000 ton CO2. Desuden forventes kystnære vindmøller, som skal opstilles i Lillebælt, at kunne forsyne 100.000 husstande med grøn strøm,« siger Peter Rathje.

Så mange husstande har kommunen ikke, men den grønne elektricitet skal også bruges på fx skoler, plejehjem, virksomheder og landbrug – og af fremtidens el-drevne køretøjer.

Besøg fra byer
Lokalt lægger Sønderborg og ProjectZero vægt på at skabe en ”lærende by”, hvor borgere, virksomheder og landmænd – og i det små også børnene – løser omstillingen i tæt samarbejde baseret på indsigter og erfaringer. På samme vis er det vigtigt at udveksle erfaringer internationalt, især med andre byer, og sammen med blandt andre Syddansk Universitet var Sønderborg vært for en konference i starten af oktober, fortæller Peter Rathje:

»Vi havde over 400 gæster og deltagelse fra 30 mindre og mellemstore europæiske byer. Sønderborg er selv aktiv deltager i flere bynetværk, for byer kan virkelig drive udviklingen, og det er vigtigt at lære af hinanden. Vi havde 130 gæster på rundvisning, hvor de besøgte boligforeninger, der havde fået etableret solceller, de besøgte en nyetableret gas-fyldestation og hørte om kommunens nye bio-busser, og de så produktion af grøn fjernvarme med blandt andet solvarme og geotermi (varmt vand fra undergrunden, red.).«

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Et bæredygtigt samfund'. Se alle artikler her