Annonce
Annonce

Små ejendomsinvestorer samles om stordrift

Læs mere
Fold sammen

Efterspørgslen på boligudlejningsejendomme har gennem flere år buldret afsted i de største danske byer og ser ikke ud til aftage. Nu melder de lidt mindre investorer sig i kampen.

Et stigende antal mindre og semiprofessionelle investorer kaster lige nu deres kærlighed – og formuer – i boligudlejningsejendomme. Her har de nemlig via professionelle investeringsselskaber mulighed for at opnå stordriftsfordele, der ellers har været forbeholdt de helt store pengekasser, hvor køb af hele ejendomme de seneste år med lave renter er blevet det oplagte alternativ til det sikre afkast og den høje sikkerhed  obligationerne traditionelt har stået for.

De 12 største pensionsselskaber har meldt ud, at de øger deres samlede ­ejendomsinvesteringer fra 90 mia. i 2014 til 135 mia. i 2017, og i den liga kan de færreste enkeltpersoner være med. Men her kommer selskaber som Koncenton ind i billedet.
”Ved at investere i ejendomme i forening med andre får man mulighed for at købe ind til en lavere kvadratmeterpris. Desuden slipper man for de administrative opgaver og har mulighed for at sprede risikoen på flere ejendomme, ” siger Oliver Peters, investeringsdirektør i Koncenton, der sammen med forvalteren Obton Administration A/S netop tilbyder denne type ejendomsprojekter i Aarhus og København. Og Koncenton oplever lige nu øget interesse fra private, der ønsker at investere i ejendomme, fortæller Oliver Peters.
Samme erfaring lyder fra et andet ejendomsinvesteringsselskab, Crescendo, hvor adm. direktør Bo Helligsøe netop peger på muligheden for høje afkast – kombineret med høj sikkerhed – som det afgørende.
“Vi laver en administrationsaftale med investorerne, så vi varetager alt i forbindelse med ejendommen, men det afgørende er selvfølgelig, at vi er i stand til at levere høje afkast, og det viser erfaringen, at vi kan,”siger han.

Muligheder i udkanten
Typisk kræver det en investering på minimum 750.000 at få foden indenfor i projekter af den type Konceton og Crescendo udbyder. Men også mere ”almindelige” formuer kan være med på ejendomsmarkedet. Og selv om de helt gyldne stordriftsfordele så ikke kan høste, er der også gode penge at tjene ved at eje og udleje enkelte lejligheder.
Det fortæller 24-årige Halfdan Timm, der efter en årrække med succesfuld konsulentvirksomhed indenfor online markedsføring, for et par år siden valgte at blive ejendomsinvestor.
”Det begyndte egentlig med, at jeg havde nogle hundrede tusinde sparet op, og dem ville jeg gerne investere. Så købte jeg en lejlighed, og så en til,” siger han. Siden har han delt sine erfaringer i en lille bog med den sigende titel: ”Højt afkast på ejendomsinvesteringer”.
”De færreste ved det, men at blive ejendomsinvestor kræver i praksis ikke meget over 100.000 kroner. Det hænger sammen med boligmarkedet lige nu, hvor du i selv halvstore byer som Nykøbing-Falster, Korsør og Kolding kan finde 2-værelses lejligheder til under 400.000 kroner,” siger han og fortsætter:
”De lejligheder er i forbindelse med finanskrisen halveret i værdi. Men det er leje­værdien ikke. Derfor kan du opnå et afkast på vel over 10 pct. ved at investere fornuftigt i billige lejligheder og leje dem ud.”

Behøver ikke stige
I dag ejer Halfdan Timm seks lejligheder, som han lejer ud – og han understreger,
at så længe, man investerer med ­udgangspunkt i huslejen, er det en sikker investering.
”På den måde er en eventuel værdistigning bare et kærkomment supplement til din i forvejen gode investering. Det er på ingen måde nødvendigt,” siger han.
Et lignende argument lyder fra Oliver Peters og Koncenton, hvor projekterne netop udbydes med udgangspunkt i, at der er gevinst, selv hvis ejendommene falder i værdi, hvilket skyldes, at lånerenten i dag er lavere end driftsindtægterne.
Koncenton henvender sig til både private og selskabsinvestorer. Det kræver dog lidt mere, at få del i de attraktive fordele, der følger med en komplet ejendom.
”Den mindste investering er på 750.000 kroner, men det skal holdes op imod prisen på en lejlighed i København eller Aarhus, hvor man ikke kommer langt med 1 mio. kroner,” siger Oliver Peters.