Annonce
Annonce

Skab overblik inden ejerskifte

Topbillede
Den største faldgruppe ved generationsskifte er at komme for sent i gang. Der er meget jura der skal gennemgås, og samtidig kan der være mange følelser indblandet i at skulle give afkald på en virksomhed. Det skal tales ordentligt i gennem, siger Paul Mollerup. PR-foto Fold sammen
Læs mere

Når virksomheden skal skifte ejer, er det vigtigt at få en god rådgiver med i processen, så der kan lægges en køreplan.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Ejerledelse'. Se alle artikler her​

Af Lars Bennetzen

Før eller siden kommer de fleste virksomheder i den situation, hvor der skal laves et generations/ejerskifte, og det er en proces hvor der ligger mange udfordringer og faldgrupper.

En af de store udfordringer er at få skabt et overblik over situationen, og det er netop der det hele starter, mener Paul Mollerup, administrerende direktør for Danske Advokater.

»Overblikket over hele situationen er essentiel, og derfor er det første råd, at hvis man overvejer et generationsskifte i løbet af de næste 10-15 år, så skal man i gang nu. Der er utrolig mange faktorer der spiller ind, og ting der skal overvejes, så det er en smart ide at komme i gang så tidligt som muligt,« pointerer Paul Mollerup.

Han fortsætter med at fortælle at jo mere komprimeret tidsforløbet er, jo sværere er det at lave en optimal løsning.

»Den største faldgruppe er at komme for sent i gang. Der er meget jura der skal gennemgås, og samtidig kan der være mange følelser indblandet i at skulle give afkald på en virksomhed. Det skal tales ordentligt i gennem, fremhæver Paul Mollerup. Derfor er det væsentligt at tage en kompetent rådgiver med så tidligt i processen som muligt. Der skal udformes en køreplan med milepæle der kan sikre at hele processen kører i den rigtige retning, og at de nødvendige delmål opnås.

»Det er vigtigt at huske på, at der er mange måde at lave et generationsskifte på, det handler om hvilken virksomhedstype det handler om, og ikke mindst om den skal overdrages til et familiemedlem, en ekstern eller en ledende medarbejder,« forklarer Paul Mollerup.

Find den kompetente rådgiver
Når rådgiveren skal findes, er det samtidig vigtigt at der både er kemi og tillid mellem personerne der skal forestå generations/ejerskiftet og rådgiveren.

»Søg råd hos venner og forretningsforbindelser og hør om deres erfaringer, og derefter så tag en samtale med den påtænkte rådgiver. Det er vigtigt at man i den samtale får afklaret om vedkommende forstår ens virkelighed og virksomhed,« påpeger Paul Mollerup.

I løbet af den samtale er der et par områder det er væsentligt at få afklaret, for at være sikker på, at rådgiverne er kompetent til opgaven. Det skal blandt andet afdækkes om, hvor meget erfaring rådiveren har inden for netop det felt, at rådgiveren kan se helheden ved et generations/ejerskifte og ikke mindst en der forstår de skattemæssige områder der er forbundet med ændringen i ejerforholdet. Paul Mollerups erfaring er, at mange advokater gør meget for at holde sig opdateret på området, blandt andet via kurser hos Danske Advokater.

Specielt på skatteområdet er der mange faldgrupper der skal tages hensyn til. Ofte er virksomheden også pensionsopsparingen for den afgående ejer, og man risikerer at få for lidt med sig, hvis det ikke gøres rigtigt i forhold til skattelovgivningen.

»Samtidig risikerer man at komme til at betale for meget i skat, hvis man laver et glidende generationsskifte, og der ikke er taget hensyn til de skattemæssige forhold,« forklarer Paul Mollerup, og slutter af med at sige:

»Det handler om at lave de rigtige valg, så kan ikke betaler mere i skat end nødvendigt. For der er visse ting man kan gøre skattefrit, og andre skal der betales skat af i generationsskiftet. Det hele skal med.«

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Ejerledelse'. Se alle artikler her​