Annonce
Annonce

Sikkerhedsbudgetter eksploderer i finanssektoren

Læs mere
Fold sammen

Det var første gang, han havde med en forretningsenhed uden budget at gøre. Således forklarede CEO Brian Moynihan fra Bank of America Corp. (BoA) situationen i januar fra topmødet i Davos.

Chefen for en af verdens største banker talte om cybersikkerhed, eller rettere manglen på samme. Derfor opruster ikke kun BoA, men også J.P. Morgan Chase & Co., der fornylig fordoblede sikkerhedsbudgettet til en halv milliard dollar.

500 milliarder dollar i markedsværdi
Cyberkriminalitet er en hastigt voksende global industri. Det britiske forsikringskonglomerat Lloyd's vurderer, at fænomenet årligt koster virksomheder 400 milliarder dollar, mens andre gætter på 500 milliarder. Der er tale om gæt, fordi kun få virksomheder ønsker at fortælle om deres tab. Det er forståeligt set fra den enkelte virksomheds synspunkt, men gør det endnu sværere for kollegerne i branchen at gardere sig mod angreb.
Den teknologiske udvikling byder på endnu flere udfordringer. For det første bliver kunderne stadig mere digitalt orienteret, ikke mindst de yngre årgange. For det andet udvider nettet sig markant i de kommende år med ”Internet of Things,” hvor op til 50 milliarder enheder vil være internetforbundne i 2020. Det kan være alt fra biler til bolig til armbåndsur, hvor sikkerheden ikke nødvendigvis er tænkt ind som en topprioritet fra starten.
De dårlige nyheder for finansektoren stopper ikke her. Finansielle virksomheder bliver nemlig angrebet 300 gange hyppigere end den gennemsnitlige forretning, fortæller magasinet Infosecurity. Samtidig er der tegn på meget organiserede kræfter bag de hårdeste angreb. PWC fortæller i ”The Global State of Information Security Survey 2016,” at finanschefer mistænker de kriminelle for at stå i ledtog med fremmede statsmagter med egne planer for industrispionage. Det er derfor, BoA og andre giganter opruster så voldsomt i disse år. For at være sikker i dag, og i morgen.
Men hvad skal de mange dollar bruges til? Hvordan beskytter man sig mod cyberkriminalitet? Løsningen er delt op i to, mure og mennesker.

Medarbejderne er det svage led
Murene er teknologiske værktøjer som firewalls, der skal holde uønskede elementer fra vira til spam ude. Det skal foregå stabilt og effektivt, på højde med den seneste teknologi. Dette er i sig selv en vanskelig øvelse, fordi der foregår et konstant våbenkapløb på koder mellem de gode og de onde, og virksomheden skal følge med.
Menneskedelen handler om hullerne i murene, hvor medarbejderne agerer med omverdenen for at kunne gøre deres arbejde. Hackeren vil ofte foretrække at skaffe sig adgang via en menneskelig dumhed eller tanketorsk. Det gjorde en af legenderne inden for hackerverdenen, Kevin Mitnick, der i dag arbejder som sikkerhedskonsulent. I sin succesrige hackerkarriere benyttede han sig af ”social engineering,” hvor den menneskelige faktor er det svageste led.
Klicheen med at medarbejderne er den vigtigste ressource holder endnu en gang stik, også når det gælder sikkerhed. Jo bedre uddannede og bevidste medarbejderne er med hensyn til cyberkriminalitet, jo færre penge til sikkerhedsbudgettet.

Cyberkriminalitet – hvad kan du forvente?

  • Der findes mange forskellige former for cyberangreb. Her er tre af de mest udbredte.
  • DDoS: ”Distributed Denial of Service,” er et overbelastningsangreb. Metoden går  ud på at sende så mange forespørgsler til en hjemmeside, at den går ned. Formålet er enten at straffe eller afpresse virksomheden bag hjemmesiden.
  • Ransomware: Den kriminelle afpresser virksomheden gennem DDos eller andre metoder. For eksempel ved at kryptere, låse interne data og kræve penge for at udlevere nøglekoden.
  • Spear-phishing: En målrettet version af traditionel phishing, hvor de kriminelle skræddersyr angrebet mod en specifik virksomhed eller endda konkret person. Ved at omhyggeligt at udgive sig for at være en troværdig afsender forsøger den cyberkriminelle have fingre i brugernavne, adgangskoder og andre sensitive informationer, der giver adgang til resten af virksomheden.