Annonce
Annonce

Samkøring af sundhedsdata på vej til at ændre sygdomsbehandling radikalt

Sundhedsvæsenet undergår en omfattende forandring i de kommende år i takt med at sundhedsdata om borgerne bliver delt mellem myndigheder, behandlere og pårørende og gør det muligt i højere grad at forebygge sygdomme.

billede
Phillippe Blanco, nordisk chef for CSC Healthcare Fold sammen
Læs mere

Da ambulancerne for få år siden samlede patienter med akutte skader op, opererede de ofte i mørke. Lægerne havde normalt ingen viden om patienterne, og det var besværligt at forberede hospitalet, når der eksempelvis skulle gøres klar til en større operation.
»Det hele skulle klares via telefon, kuglepen og papir med alle de risiko for fejl, som det det medfører,« siger nordisk chef for CSC Healthcare, Philippe Blanco.

Digital Prehospital Patient Journal strømliner behandling fra skadessted til skadestue

Siden har alle danske regioner indført det danskudviklede præhospitale patientjournal-system, som gør det muligt for ambulancer og hospitaler at udveksle patientdata i realtid. På den måde får alle parter et bedre beslutningsgrundlag til at forebygge udfordringerne. Eksempelvis vil ambulanceførerne vide, om en patient har en særlig allergi, som de skal tage højde for.
Systemet er dog kun første skridt på vejen mod en omfattende forandring af sundhedsvæsenet, der finder sted i disse år. Ved at samkøre sundhedsdata om borgerne fra alt fra hospitaler og læger til specialbehandlere vil det blive muligt at få en samlet profil på hver enkelt borger. Således bliver det i højere grad muligt at forebygge sygdomme frem for blot at behandle dem ifølge Philippe Blanco.

»Hidtil har sundhedssektoren været meget sygdomsfokuseret, men nu da vi er ved at få bedre adgang til personlig information, kan vi blive bedre til at målrette behandling og fokusere på forebyggelse,« siger han.

Engelsk forsøg: Medarbejdere forudser sygdomme
En ting er at sammenkøre data fra eksisterende kilder som sygehuse og de praktiserende læger. Noget andet er, når helt nye datakilder kommer i spil.
I Trafford i England har myndighederne i over et år kørt et særligt projekt, der tager sundhedsproblemerne på forkant. I samarbejde med it-leverandøren CSC har de udviklet et Care Coordination Centre, hvor udvalgte medarbejdere har adgang til samlede sundhedsdata om de enkelte patienter. På den måde kan pårørende eksempelvis ringe ind til centret og få skræddersyede anvisninger til, hvordan de kan hjælpe den syge i hjemmet.

»Det er med til at forebygge akutte problemer, fordi alle er klar over, hvad der sker,« siger Philippe Blanco.

NHS Trafford sætter ny standard for behandlingsforløb

Samtidig får centret også en proaktiv rolle, fordi det får sendt data ind fra patienternes egne apparater i hjemmet. En fitnesstracker på patienten kan således afsløre, om en person ligger længere tid i sengen end normalt og alarmere centret om, at der kan være noget galt. Derefter kan medarbejderne ringe til familien for at tjekke op på patienten.

På vej til Danmark
Der er i øjeblikket forsøg, som ligner det engelske, i gang i både USA, Frankrig og Tyskland. Danmark har endnu ikke taget skridtet, men er godt på vej. Sundhedsdatastyrelsen indgik for nylig et samarbejde med CSC, som på sigt skal gøre det offentlige i stand til at få et overblik over samtlige patienter og kunne sætte ind med forebyggende kampagner. Det indebærer blandt andet en big data analyse-platform, der bliver lanceret i løbet af efteråret og samler sundhedsdata på tværs af blandt andet hospitaler, kommuner og lægepraksisser. Samtidig er CSC også i gang med at udvikle en ny udgave af patientregisteret, der understøtter et samlet overblik over patienternes forløb gennem sundhedssystemet.

CSC indgår aftale med Sundhedsdatastyrelsen om udvikling af Landspatient Register (LPR3)

Begge tiltag vil på sigt kunne bruges til blandt andet at forudsige hvilke befolkningsgrupper, der er i den største risikozone for forskellige sygdomme. På den måde vil myndighederne samtidig kunne målrette forebyggende kampagner mod de befolkningsgrupper, som belaster sundhedssystemet mest.

»Det tager tid at omstille sig til den nye virkelighed. Vi ser til gengæld flere og flere initiativer i samme stil fra andre lande,« afslutter Philippe Blanco.