Annonce
Annonce

Sådan tjekker du prisen på din forsikring

Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea. PR-foto
Læs mere
Fold sammen

En almindelig dansk familie har et stort forsikringsbehov. Det gør forsikring til en fyldig post på familiebudgettet. Til gengæld er det nemt at sammenligne forsikringer på Forsikringsguiden.dk, og det er klogt at gøre en gang årligt. Hvis et andet selskab virker bedre og billigere, så er det let at skifte.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Forsikring og Pension'. Se alle artikler her

Af Nils-Ole Heggland

Den danske gennemsnitsfamilie har et stort behov for forsikringer af indbo, bil, hus og ulykke. Det kan løbe op i en del penge om året. Men der kan være penge at spare ved at sammenligne forsikringer på pris og dækning på Forsikringgudien.dk. Samtidig er det blevet nemmere at skifte selskab.

”I Nordea har vi fået målt, at de fleste danskere mangler overblik over, hvor meget de samlede forsikringer koster. Det svinger meget fra husstand til husstand, men jeg plejer at sige, at forsikringer svarer til et halvt års madbudget i familien eller fx til et helt års køb af tøj og sko,” siger forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen.

En familie med bil og eget hus har behov for en del forsikringer. Derfor kan forsikringsregningen let komme op på 20.000 kroner. Beløbet er en del mindre, hvis en familie – eller en enlig – bor til leje og klarer sig uden bil.

Brancheorganisationen Forsikring og Pension sidder klar medværktøjet til et pristjek.

”Vi har sammen med Forbrugerrådet Tænk udviklet Forsikringsguiden.dk, der sammenligner både priser og betingelser for de mest almindelige forsikringer af bil, hus, indbo/rejse og ulykke – og senest er fritidshuse kommet til. Den giver et godt overblik over priser og dækning,” siger Anja Lintrup Sørensen, konsulent i Forsikringsoplysningen.

Hun får opbakning fra Ann Lehmann Erichsen, der fremhæver Forsikringsguiden.dk som et godt og uvildigt værktøj. Det specielle ved Forsikringsduiden.dk er, at du sammenligner priser på to forsikringer, der ligner hinanden i dækning. På den måde er du sikker på, at du ikke sammenligner priserne for æbler med priserne for bananer, siger Anja Lintrup Sørensen fra Forsikringsoplysningen.

Hun påpeger, at det er vigtigt, at man kigger på indholdet af forsikringerne, inden man sammenligner dem på pris. Hvis ikke forsikringerne dækker det samme, er en prissammenligning irrelevant.

Det skal du holde øje med
Der er særlige ting, som du bør være opmærksom på, når du køber forsikring. F.eks. er mange, ifølge de to eksperter, tilbøjelige til at undervurdere værdien af deres indbo. Men efterhånden som årene går, får mange husstande opbygget en del indbo, som også omfatter familiens tøj.

”Desuden skal man især være opmærksom på sine smykker og sit elektronik. Det er to typer indbo, som ofte er ret værdifuldt, og i nogle selskaber skal man måske betale for en ekstra dækning. Omvendt er der knap så meget indbo, hvis man er flyttet fra hinanden, og der kan være mere indbo, hvis man flytter sammen,” påpeger Anja Lintrup Sørensen.

Hun fremhæver, at mange i dag har ret dyre cykler, hvor der kan være særlige betingelser for dækningen ved f.eks. tyveri.

”Hvis man er lejer, skal man måske selv have forsikring på håndvask, toilet og vinduer, og nogen foretrækker at have en særlig forsikring på elektronisk udstyr, som let kan blive tabt og måske gå i stykker,” siger Anja Lintrup Sørensen.

Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea

»Det er en rigtig god idé at tjekke forsikringerne en gang om året, lyder opfordringen fra Nordea-økonomen.«


Forsigtigper eller vovehals?
Selvrisikoen er et af de vigtige spørgsmål. Begrebet dækker over det beløb, kunden selv betaler, hvis skaden sker. Og jo højere selvrisikoen er, desto billigere vil forsikringen være. Dels fordi forsikringsselskabet skal udbetale færre penge i erstatning, dels fordi selskabet undgår at bruge tid og administration på små skader, som kunden selv må dække.

”Jeg anbefaler at finde sin risikoprofil eller risikostrategi. Hvis du er en forsigtigper, der ikke bryder dig om overraskelser, så skal du have så lav selvrisiko som muligt. Hvis du snarere er en vovehals, der sagtens kan håndtere mindre skader og problemer selv, så skal du have en høj selvrisiko. Så sparer du penge på den løbende præmie, men skal også huske på, at du selv skal betale mere, hvis der sker en skade,” siger Ann Lehmann Erichsen.

Nemt at skifte
Hun understreger samtidig, at der kan være mange penge at spare på rabatter og særtilbud.

”Mange fagforeninger har gode tilbud, fx har Ingeniørforeningen et samarbejde med Tryg, og hvis man er med i et LO-forbund, får man billigere forsikring hos Alka. Nogle selskaber giver samlerabatter, hvis man har flere forsikringer, og nogle udbetaler en bonus, hvis man ikke har haft skader i løbet af året.”

Hvis man gerne vil skifte til et andet selskab, så er det hurtigt klaret, fortæller Anja Lintrup Sørensen fra Forsikringsoplysningen:

”Normalt kan man flytte sin forsikring i løbet af højst 30 dage ved udgangen af en måned. Flyttegebyret er som regel kun på godt 60 kroner per forsikring.”

Tjek prisen på din forsikring. Besøg: forsikringsguiden.dk
Her kan du sammenligne priser og betingelser for de mest almindelige forsikringer.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Forsikring og Pension'. Se alle artikler her