Annonce
Annonce

Sådan sikrer du dig mod klimaets luner

Foto: Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Voldsomt vejr er blevet mere almindeligt herhjemme, og husejere bør tænke på klimatilpasninger.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Forsikring og Pension'. Se alle artikler her

Af Nils-Ole Heggland

Danmark har fået voldsommere vejr med kraftige storme og med hyppige skybrud, der især rammer om sommeren. Derfor bør ikke mindst husejere tænke på, hvordan de kan gardere sig mod skader fra vejrliget, anbefaler brancheorganisationen Forsikring og Pension.

”Huse skal kunne tåle kraftig blæst for at forsikringen dækker. Derfor er det godt jævnligt at tjekke, hvor godt huset er rustet til storme. Er der løse tagsten? Store træer skal måske fældes eller beskæres, så de ikke vælter og giver skader. Det er også en god idé at pakke havemøbler og børnenes trampolin væk, når efteråret kommer. Møbler og særligt trampoliner kan udløse store skader, hvis stormen får fat i dem,” siger Anja Lintrup Sørensen, konsulent i Forsikringsoplysningen.

Hold øje med klimaets luner. Besøg: forsikringsvejret.dk

Stormene rammer med forskellig styrke fra år til år, men særligt 2015 var et slemt år med to kraftige storme i januar og endnu en i november.

Værn mod vand
Mens vi længe har kendt til kraftige storme og stormflod med oversvømmelser, så er skybrud et nyere fænomen, som formentlig udspringer af den globale opvarmning. Skybrud har de senere år ramt dele af landet med indimellem store oversvømmelser. Værst var det 2. juli 2011, da Tivoli måtte evakueres, og flere kvarterer i hovedstaden lignede Venedig.

”Afløb og tagrender er vigtige, når det drejer sig om at forebygge skader fra skybrud og oversvømmelser. Sørg for, at de er rensede, så vandet kan komme væk. Når der er meget vand på vej, så få fjernet ting fra gulvet i kælderen, så skaderne bliver mindre, og dæk kælderindgange og afløb til med sandsække, så vandet får sværere ved at trænge ind,” anbefaler Anja Lintrup Sørensen.

For mange kan det være fornuftigt at få etableret dræn, der leder vandet væk fra kældermurene, sørg under alle omstændigheder for at vandet, når det rammer jorden, løber væk fra soklen og ikke ind imod den. Få etableret vandalarmer og højvandslukke i kloakafløb. Nogle steder kan det være en overvejelse værd at få etableret faskiner – en slags bassiner, der opsamler og forsinker regnvandet, så det ikke ryger ned i overbelastede kloakker. Der findes også flere andre løsninger, som holder vandet i skak i haven, på terrassen og på grunden.


”Bor man i udsatte områder, så kan det være en rigtig god idé at tale med en kloakmand” siger Anja Lintrup Sørensen.

Rådet får tilslutning fra Nordeas forbrugerøkonom
”Hvis man investerer i klimasikring, får man ofte rabat på sin forsikring. Hvis man taler med en ekspert, kan man få at vide, hvornår investeringen er tjent ind igen, og samtidig får man taget hånd om problemet. Det vigtigste er måske, at man fremover slipper for besvær og bøvl ved oversvømmelser, og dét kan ikke gøres op i penge,” siger Ann Lehmann Erichsen. Ann Lehmann Erichsen. Hun tilføjer, at ens forsikringsselskab normalt gerne giver gode råd, hvis man går i gang med klimatiltag.

Og så giver håndværkerfradraget en skattebesparelse til dem, der investerer i klimatiltag. Ordningen udløber dog ved nytår, og ved redaktionens slutning var der ingen afklaring om en mulig forlængelse eller justering af det populære fradrag.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Forsikring og Pension'. Se alle artikler her