Annonce
Annonce

Sådan markedsfører detail-virksomhederne sig over for kunderne i en digital verden

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Ekspertpanel: Markedsføring over for dine kunder i en digital verden
Det er blevet mere komplekst at skabe personlige kundeoplevelser på tværs af fysiske butikker og nethandlen, og samtidig ramme rigtigt med markedsføringen. Hvordan sikrer man som dansk detailvirksomhed sig i en rivende digital udvikling, hvor internationale giganter står på spring? Fire eksperter giver her deres bud på, hvad der kan give en konkurrencefordel i en digital tidsalder. Det gælder både de fysiske butikker, der ønsker at adskille sig fra de mange webshops til, hvordan man som forretning optimerer sine datakilder og får et mere nuanceret indblik i kundernes adfærd.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens Detail'. Se alle artikler her

 


 

Hvor oplever du, at virksomheder spilder flest annoncekroner i dag?


PR-foto: Rasmus Houlind, Chief Strategy Officer, Agillic

Når et godt, gammeldags tilbud giver bagslag
”Rigtig mange er dårlige til at koordinere egne medier mod betalte medier. Et eksempel kunne være abonnementsforretninger som fitness-kæder. De har en masse kunder, som betaler et fast abonnement, og som virksomhederne både kan sende emails til og nå ud til, når de checker ind i centrene. Samtidig kører de en masse kampagner, hvor de giver rabat til nye medlemmer - og disse kampagner ryger ofte ud til dem, der allerede er betalende medlemmer.

Hvis man betaler 300 kroner om måneden og ser, at nye medlemmer kan træne gratis i to måneder, så er det decideret spild af annoncekroner og en våd klud i ansigtet på de eksisterende medlemmer. De føler, at de får mindre, fordi de er kunder i forvejen.

Derfor skal virksomhederne lære at koordinere egne medier og betalte medier og spørge: hvem skal vi undgå at købe reklamer til? Inden for detail kunne man fx spørge sig selv, om der er nogen, der lige har købt varen til fuld pris, og så lade være med at bruge reklamekroner på at fortælle dem om et nyt tilbud. Konsekvensen er, at kunderne går ned og bytter varen. Der går mange spildte kroner på det her. Løsningen er at kunne genkende kunderne på tværs af de forskellige kanaler. Så kan du tale direkte til kunderne på egne medier og fratrække dem på de betalte medier som fx Google Adwords og Facebook-annoncer. Du kan styre, hvilke målgruppe du køber ind til og prioritere kanalerne i en omkostningseffektiv rækkefølge, hvor du starter med de billigste kanaler.”

 


 

Hvordan kan danske detail-virksomheder bruge flere datakilder til at optimere forretningen?


PR-foto: Jacob Laustsen, chef for forretningsudvikling, Bisnode Danmark

Flere datakilder skaber bredere profil af kunderne
“Det handler om at lave den rigtige profilering af kunderne. Mange virksomheder laver en for simpel profil af kunden baseret på få datakilder. Men indsamler og bruger man både interne og eksterne datakilder i højere grad, kan man få et bedre billede af, hvilke personer der gemmer sig bag de enkelte kundeprofiler.

Problemet er at detailhandlen overordnet vokser på nettet, men ikke i fysiske butikker. For at vinde det slagsmål, er butikkerne nødt til at investere i data og bruge dem rigtigt. Ellers render Amazon med forretningen. Ofte har  online-forretningerne lettere ved at lave de rigtige tilbud, end de fysiske butikker, for online butikkerne har bedre omkostningsstrukturer og lettere adgang til data. De traditionelle detailbutikker har data gemt i siloer eksempelvis i butikken, kundeloyalitetsprogrammet og webshoppen osv. Men de får ikke kombineret de forskellige typer af data.

Mange har brug for, at der komme nogen og hjælper dem med at indsamle og strukturere data rigtigt, så de kan lave en god profilering af deres kunder. Denne omstilling fra offline til digital er både et spørgsmål om at købe data eksternt og forstå, hvad man selv ligger inde med.”

 


 

Hvordan overvinder butikkerne udfordringen med at møde kunderne både offline og online?


PR-foto: Kristian Albertsen, markedschef for detail, Columbus

Start med at bruge butikkens eksisterende teknologi
“Udfordringen med den forbundne forbruger er, at der skal være et teknologisk fundament på plads for, at butikkerne kan kommunikere med kunderne offline. Der er lang vej endnu. Teknologien skal samle data op om kunderne i butikkerne, og det kræver nogle investeringer.

Butikkerne bør sammenholde deres behov med omkostningerne, fordi de forskellige teknologiske trends og adfærden konstant ændrer sig. Første skridt er at samle data op, hvilket eksempelvis kan gøres ved at investere i kundetællere og iBeacons. En anden mulighed er at bruge det eksisterende udstyr i forretningen til at samle data op om kundernes adfærd.

Engang blev et videokamera for eksempel kun brugt til overvågning og at forhindre tyveri. Nu kan vi med algoritmer bruge kameraet til at lave heatmaps over, hvor kunderne stopper op i butikken, og hvor de ikke gør. Den viden kan fx bruges til at forbedre indretningen af butikken.

Et andet eksempel er wifi-hotspots, der giver kunderne internet. Selvom kunden ikke forbinder med det, så afgiver deres mobil stadig et signal, når hotspottet spørger, om den vil forbinde. Det kan bruges til at spore, hvordan kunderne går rundt i butikken.

På nettet bliver vi dygtigere og dygtigere til at spore kunderne med cookies osv., men de fysiske butikker er en anden verden, der stadig er på et tidligt stadie.”

 


 

Hvordan kan fysiske butikker adskille sig fra nethandlen med deres markedsføring?


PR-foto: Henrik Lindholm, salgschef, Epson Danmark

Skab lokale oplevelser
“Det er vigtigt, at du tilbyder noget, som folk har lyst til at bevæge sig for – eksempelvis med en oplevelse, der ikke kan findes andre steder. Nogle butikker har kundedage, hvor folk kan komme ned i butikken og møde producenterne.

Der kommer måske 10 leverandører, som fortæller om deres produkter. Elgiganten har for eksempel leverandørdage, hvor kunderne blandt andre kan møde hvidevare-leverandørerne. Og små it-forhandlere i det jyske har ofte roadshow-dage, hvor leverandørerne kommer forbi og præsenterer de gadgets, der rykker på sig i øjeblikket.

Butikkerne annoncerer for begivenhederne i lokalområdet og tiltrækker dermed kunder som ellers ikke ville være kommet forbi butikken.

Nogle butikker skaber endda helt anderledes oplevelser med ny teknologi som Augmented Reality-briller. Så kan du som kunde eksempelvis se, hvordan du vil se ud med forskelligt tøj på uden at bruge tid i omklædningsrummet, eller du kan se, hvordan en sofa ser ud i forskellige farver. Og på zoologiske museer kan forhistoriske dyr pludselig komme til live i en virtuel udgave.”

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens Detail'. Se alle artikler her