Annonce
Annonce

Sådan kan din butik værne sig mod den digitale fremtid

Foto: Keld Navntoft Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke altid nemt at være i detailbranchen, og udover priskonkurrence lurer e-handel nu på at slå igennem fra sko, tøj og møbler til mere dagligdags varer. Men følger man udviklingen og bruger de digitale muligheder smart, er der ingen grund til panik, mener De Samvirkende Købmænd.

Af Simone Okkels

Sponseret af DSK

Man hører jævnligt om dagligvarebutikker, som drejer nøglen om. Kiwi måtte for få måneder siden lukker sine filialer i Danmark, Aldi måtte i foråret lukke 32 butikker med underskud og for nylig gik også Landmad konkurs. Det er ikke altid nemt at være fysisk købmand. Men trods både priskonkurrence og en snigende e-handel, har butikkerne stadig deres berettigelse. Det mener administrerende direktør for De Samvirkende Købmænd John Wagner.

Situationen er, at e-handel er kommet for at blive, og i fremtiden vil købmænd også sælge deres varer over nettet. Men vi taler her om fremtiden, understreger John Wagner. Koden til at tjene penge på at sælge dagligvarer online er endnu ikke knækket.

Digitaliseringen lukker op for bedre lokalkendskab
Men ligesom da supermarkedet var nyt, da discount var på vej ind i landet, og hypermarkedet blot var en tanke, skal man forholde sig til, hvor udviklingen bærer hen. De Samvirkende Købmænd gør de alt, hvad de kan for at informere deres bagland om, hvad der foregår inden for detail for at sikre, at konkurrencen sker på fair og lige vilkår, om det så er på nettet eller ude i virkeligheden. Så hvad anbefaler den administrerende direktør, at man gør for at forblive attraktiv?

“Man skal følge udviklingen meget tæt og være aktiv på de sociale medier. Der er gode muligheder for markedsføring online, og gennem sociale kanaler kan man få fat i sit lokalområde. Man kan være synlig på en anden måde og være i dialog med kunderne,” siger John Wagner.

Administrerende direktør, John Wagner, De Samvirkende Købmænd

»Går man en tur i eksempelvis en MENY, er der prøvesmagninger, frisk, duftende frugt, og en slagterafdeling der kan hjælpe med udskæringer.«


Derudover peger han på, at man kan eksperimentere med dele af e-handlen. Eksempelvis kan man lade kunderne bestille varer over nettet, som de kan hente i butikken eller satse på løsninger som REMA 1000’s deleøkonomiske indkøbstjeneste Vigo, en app, som hjælper danskere med at købe ind for hinanden. Det handler om at udvikle sig stille og roligt og være vågen, forklarer han. For det nytter ikke noget at kaste sig ud i et nyt marked, bare fordi det er nyt.

“Tag temperaturen på, hvor din position præcis er, for at slå til, når den dag kommer. Det nytter ikke noget, at man bringer den forretning, man har, ud i krise, fordi man vil være first mover. Det kan være ekstremt dyrt at være first mover,” fortæller han og giver et eksempel:

“Da discount-bølgen kom til Danmark, var det Aldi, der startede bølgen. Men det var ikke Aldi, der blev den største succes og tjente styrtende penge i Danmark. Det var derimod dem, der satte sig lidt tilbage og så på, hvordan man gjorde det bedst. Det er indiskutabelt, at det er Netto og REMA 1000, som i dag sidder på discount-tronen.”

Konkurrencedygtige priser og lokal forskel
Især handler det om to parametre i dag; at have varer til konkurrencedygtige priser og at gøre en lokal forskel. At lytte til forbrugerne, når de vil have et dybt sortiment, eller når tiden er til aktive CSR-politikker som “Stop madspild”, eller om man satse på det nære som SPAR og Min Købmand.

“Supermarkederne skal tænke over, hvordan det bliver lettere at handle i butikkerne, og hvordan man kan hjælpe kunderne der. Man skal holde øje med andre spændende bølger end blot e-handel; bølgen med Fri-for-produkter med fokus på laktose eller gluten, dyrevelfærd og færdigretter af høj kvalitet. Man skal inspirere sine kunder og løbende produktudvikle,” siger han.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens Detail'. Se alle artikler her