Sådan bliver du klar til bilferien

Læs mere
Fold sammen

Rigtig mange danskere kører sydpå i sommerferien. Men for at det skal blive en succes, skal både bil, formalia og ikke mindst forsikring skal være på plads.

Hvert år drager flere hundrede tusinde danskere af sted på bilferie i og uden for Danmark. Selvom det for langt hovedparten går godt og ubesværet, så brister forventningerne for nogle. Ifølge tal fra SOS International, der varetager vejhjælp i udlandet på vegne af de danske forsikringsselskaber, strander omkring 7.000 danske bilister hver sommer i udlandet på grund af mekaniske problemer. Andre kommer til skade eller får deres ferie ødelagt af tyveri og indbrud. Men selvom uheldet altid lurer derude, kan man gøre sit for at minimere risikoen.

Ifølge Anja Lintrup Sørensen, der er konsulent i brancheorganisationen Forsikring og Pension, skal man være opmærksom på, at det er flere forskellige forsikringer, der dækker på ferierejsen:

”Både indbo- og bilforsikringen dækker, når man er på bilferie i udlandet. Bilforsikringen dækker bilen og det tilbehør, der hører til bilen, mens indboforsikringen dækker det indbo, du har med på ferie, som ikke hører til bilen. Rejseforsikringen hjælper, hvis man bliver syg, eller kommer til skade og har brug for lægebehandling, hjemtransport osv. Har man en kaskoforsikring, er man også sikret redningshjælp i udlandet ved både nedbrud og skader på bilen, hvis ikke bør man tilkøbe en vejhjælps forsikring der dækker i udlandet,” siger hun.

Bilen skal klargøres
En vigtig forudsætning for at turen ikke ender i nødsporet på motorvejen er, at bilen er klargjort til turen. Tjek om bilens serviceintervaller tilsiger et service inden ferien. Kan det ikke nås, så sørg i det mindste for at alle væsker er toppet op.

Tjekliste: Klargøring

 • Er der frisk olie på bilen?
 • Fungerer klimaanlægget?
 • Er batteriet okay?
 • Hvordan har bremserne det?
 • Og hvordan med dækkenes slidbane og dæktryk?

 

Få styr på formalia og forsikring
En ting er, at bilen er klar. Noget andet er, at du skal have forskellige papirer med på ferien. Gyldige kørekort og pas er de indlysende, men ved kørsel i udlandet skal du også have bilens originale registreringsattest, ’Del 1’ med – eller en kopi fra motorkontoret. Tag endelig ikke ’Del 2’ med, da du så giver en biltyv, der også får fingre i den del, lidt for gode muligheder for at omregistrere bilen. Efterlad i øvrigt aldrig papirerne i bilen, når du forlader den.

Er du i tvivl, om du er rigtigt forsikret?

Medbring også kontaktinfo til dit forsikringsselskab og policenumre på de forsikringer, der er relevante for ferierejsen. De fleste selskaber har en app, du kan downloade med direkte adgang til informationer om dine forsikringer, hvordan du skal forholde dig og med mulighed for at anmelde skader, tage billeder osv.

”Bliver bilen stjålet er man dækket, hvis bilen er kasko eller delkasko forsikret. Hvis bilen bryder sammen under ferien, er der hjælp at hente på bilens kasko eller delkasko forsikring. Vi samarbejder med SOS International, der kan hjælpe med vejhjælp på stedet, bugsering, evt. hotel og udlejningsbil, hjemrejse, og hjemtransport af køretøj, hvis det skulle blive nødvendigt, ” siger Pia Holm Steffensen, der er privatdirektør i Alm. Brand.

Det røde og det grønne kort
SOS International varetager vejhjælpen i udlandet. Den omfatter hjælp på skadestedet, bugsering til nærmeste værksted, evt. hotel og udlejningsbil, hjemrejse, og hjemtransport af køretøj, hvis det skulle blive nødvendigt.

For at kunne bruge vejhjælpen, skal du have ’Det røde kort’ med. Det er ikke længere et kort, som du fysisk skal printe, men en app til din smartphone, der fås i de forskellige app-stores. Gennem app’en kan du henvende dig direkte til SOS Internationals døgnbemandede alarmcentral, som kan registrere din nøjagtige placering og dermed hurtigt sende hjælp fra nærmeste hjælpestation.

Har du ikke kaskoforsikring, har du ikke automatisk assistance på den europæiske veje.

Kører du udenfor EU’s grænser, gælder ’Det røde kort’ ikke. Så skal du have det ’Det grønne kort’ med. Det grønne kort er dit bevis på, at din bil er ansvarsforsikret. Det kan printes fra dit forsikringsselskabs hjemmeside. Læs mere her

”Hvis bilen kun er ansvarsforsikret, og der er tegnet Alm. Brand Vejhjælp, dækker vi vejhjælp i Europa. Her kan bilen blive transporteret til nærmeste værksted, hvis den ikke kan repareres på stedet,” siger Pia Holm Steffensen fra Alm. Brand.

Tjekliste: Det røde og det grønne kort

 • Download ’Det røde kort’-app’en, hvis du har kaskoforsikring.
 • Køb vejhjælp til dækning i udlandet, hvis du ikke har kaskoforsikring.
 • Print det ’Det grønne kort’, hvis du skal køre uden for EU.

 

Og så er der det blå kort
Husk at alle familiemedlemmer skal have det blå EU-sygesikringskort, der dækker udgifter til nødvendig læge- og sygehusbehandling i EU- eller EØS-lande. Kortet er gratis og bestilles på borger.dk. Vær opmærksom på, at det dækker på samme vilkår, som var du borger i det pågældende land. Det kan derfor godt koste penge at gå til lægen, hvis det også gør det for de lokale borgere. Du kan downloade EU-sygesikringsordningens app i de forskellige app stores. App’en indeholder information om, hvad kortet dækker og hvordan, men du skal stadig have det fysiske kort i hånden på rejsen.

En rejseforsikring kan dække eventuelle udgifter, som det blå kort ikke dækker, ligesom den også kan sikre hjemtransport ved sygdom, erstatningsrejse, og erstatningsferiebolig, hvis boligen fx bliver ubeboelig pga. en vandskade. Det kan derfor være relevant at undersøge muligheden for at købe rejseforsikring for den enkelte tur, eller sammen med den årlige indboforsikring.

 

Tjekliste: Det blå kort

 • Bestil ’Det blå kort’ til hele familien på Borger.dk
 • Download app’en om det blå EU-sygesikringskort i din app-store
 • Køb evt. rejseforsikring
 • Undersøg om der er rejseforsikring tilknyttet dit Mastercard

 

Andre formalia

 • Har du EU-nummerplader på bilen, behøver du ikke et DK-skilt. Har du ikke, skal du have et af den hvide ovale slags med sorte bogstaver.
 • Husk motorvejsvignetter og miljømærkater. Der vanker bøder, hvis du ikke har dem.
 • Førstehjælpstaske, advarselstrekant og gul refleksvest er lovpligtig i de fleste europæiske lande. Husk veste til alle bilens passagerer, da dine passagerer også skal forlade bilen ved nedbrud og opholde sig uden for vejbanen – altså helt ude på den anden side af autoværnet.
 • En dansk parkeringsskive gælder ikke ude i Europa, så orienter dig om reglerne i de lande du rejser i.
 • En brandslukker anbefales at have med i bilen, men er kun obligatorisk i de øst- og centraleuropæiske lande.
 • Kører du i Frankrig, skal du have en engangsalkoholtester i handskerummet.
 • I Kroatien skal du have ekstra pærer til dine lygter.
 • I Spanien er et reservehjul, donkraft og hjulnøgle lovpligtigt, ligesom du skal have advarselsskilt bag på bilen, hvis du kører med gods bagpå – fx cykelholder, eller bagageboks. Sidstnævnte gælder også i Italien.

Du kan tjekke reglerne for de specifikke lande, du skal køre i på FDM.dk.

 

Er du i tvivl, om du er rigtigt forsikret? http://behovstest.almbrand.dk/

Annoncørbetalt indhold (native indhold) er et kommercielt samarbejde mellem Berlingske Media PartnerLab og en annoncør. Berlingske medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af dette indhold.