Annonce
Annonce

Sådan ændrer teknologien spillereglerne for din forretning

PR-foto: Janus Sandsgaard, fagchef for IT og digitalisering i Dansk Erhverv. Fold sammen
Læs mere

Robotics, kunstig intelligens, IoT og 3D-print. Teknologierne har skabt nye spilleregler for det danske erhvervsliv - både i det private og det offentlige, og det stiller nye krav til både kompetencer og forretningsmodeller.

Af Simone Okkels

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Robotics og Kunstig Intelligens'. Se alle artikler her

Robotterne kommer - måske. Kunstig intelligens kan blive det bedste, der er sket for menneskeheden. Store forventninger til “Internet of Things”. Det har ikke skortet på overskrifter i medierne med sensationel fokus på de nye teknologier; robotics, kunstig intelligens, IoT, 3D-print og mobile løsninger.

Og det er med god grund. It-giganter som Facebook og Google satser disse år på store opkøb af mindre virksomheder med ekspertise i eksempelvis kunstig intelligens og virtual reality. World Economic Forum estimerer, at 65 procent af alle børn, som i dag starter i folkeskolen vil få arbejde i positioner, som endnu ikke eksisterer, kontor- og administrativt arbejde på lige fod med produktions- og fabriksarbejde vil se en nedgang i stillinger på mere end seks millioner over de næste fire år, hvorimod stillinger inden for erhverv, finans, it og matematiske funktioner vil se drastisk fremgang. Alt sammen på grund af de teknologiske landvindinger, der foretages disse år.

“Indtil nu har teknologien primært været noget, der understøttede noget, vi gjorde i forvejen. Men i disse år begynder teknologien at ændre spillereglerne for at drive forretning,” siger fagchef for IT og digitalisering i Dansk Erhverv, Janus Sandsgaard.

Teknologien er kravlet ud af computeren
Det er den 4. industrielle revolution. Det får globale konsekvenser, når milliarder af mennesker er mobilt forbundet, når teknologiske gennembrud effektiviserer og ændrer arbejdsvilkår og -opgaver, når robotter tager jobs - og skaber nye - eller når kompetencer fra top til bund bliver overgået af kunstig intelligens.

“Det er to aspekter af digitaliseringen. Det ene er, at digitaliseringen hjælper os med det, vi gjorde i forvejen, bare hurtigere, mere sikkert, bedre og billigere. Tager man nethandel, er forretningsmodellen ikke stort forskellig fra de gamle kuponnyheder, der kom med posten.. Det er bare rykket fra kuglepen til computer. Det andet aspekt er, at præmisserne for at drive forretning forandres. Robotter og kunstig intelligens kan pludselig gøre ting, som der før var behov for mennesker til. Der opstår helt nye forretningsmodeller, fx danske GoMore der formidler en kørelejlighed i en bil eller Lendino, hvor man låner penge af 1000 privatpersoner frem for én traditionel bank. Teknologien er kravlet ud i samfundet,” siger Janus Sandsgaard.

Janus Sandsgaard, fagchef for IT og digitalisering i Dansk Erhverv

»Den digitale transformation stiller nye krav, både for forståelsen af teknologien og for forretningsmodellerne.«


Især jobs er blevet et stort stridspunkt i de store, private virksomheder. For når robotter kan gøre det samme arbejde som et menneske, bare hurtigere, mere sikkert og mere effektivt, erstattes kød og blod af metal og tandhjul. I det offentlige taler man meget om mobile løsninger, som er det næste store skridt i velfærdens digitalisering. Men det giver udfordringer i form af sikkerhedsspørgsmål, ændring af arbejdsgange og borgernes oplevelse af løsningerne.

“Den digitale transformation stiller nye krav, både for forståelsen af teknologien og for forretningsmodellerne. Det er en stor udfordring, at det går så stærkt, hører vi fra vores medlemmer. Helt generelt er der et kompetencehul i arbejdsstyrken, og det gælder både unge, gamle, nyuddannede og folk, som har været længe på arbejdsmarkedet. Det er en kæmpe udfordring,” siger Janus Sandsgaard.

Den digitale musikalitet
Men teknologien kan også være med til at trække jobs, som før er blevet flyttet ud af landet tilbage, og det kan skabe nye arbejdspladser og jobs i andre sektorer. Eksempelvis når robotterne skal programmeres eller serviceres. Teknologien kan også, ifølge Deloitte, reducere produktivitetsgabet mellem det offentlige og den private sektor og øge kvaliteten af de services, det offentlige leverer. Det kan give store besparelser, som kan komme andre dele af samfundet til gode.

Det kræver dog, at man kombinerer de nye teknologier med innovative forretningsmodeller, og netop det er også en af Janus Sandsgaards kæpheste, noget han kalder den digitale musikalitet. At man besidder en evne til at opfatte en sammenhæng mellem ens fag og de nye muligheder i teknologierne.

“Det kræver kompetencer hele vejen rundt. Det er langt fra kun teknisk. Er man købmand skal man ikke kun lære at bruge en iPad som kasseapparat, man skal også tænke over, hvilken slags købmand man skal være i fremtiden, og hvilken oplevelse det giver ens kunder. Er virtual reality eksempelvis hypet eller hot? Det kræver en musikalitet for faget og kunderne, nu med et teknisk ben,” siger han.

Revolutionen venter - men virksomhederne mangler viden
Men investeringerne fra erhvervslederne lader vente på sig. De forventer stadig at investere i og anvende mere modne teknologier som CRM-systemer, it-sikkerhed, sociale medier og cloud computing inden for de næste tre til fem år.

Ifølge PwC mangler der simpelthen viden om de nye teknologier. Selvom hver femte mener, at AI vil revolutionere det danske erhvervsliv, finder knap halvdelen det ikke relevant for deres virksomhed, mens en femtedel svarer, at de aldrig har hørt om det. Men den manglende viden og dermed investering i nye teknologier kan, ifølge den globale analyse ‘Industry 4.0: Building the Digital Enterprise’, også fra PwC, sende Danmark bagud i den globale konkurrence, hvilket kan påvirke både de enkelte virksomheders vækst såvel som Danmarks vækst og arbejdspladser.

“Vi skal passe på med ikke at lade os intimidere og gøre det sværere, end det er. Det er en sikker taberstrategi at overlade det til it-eksperten, hvis det lugter lidt digitalt. Det er ligesom med sprogkundskaber og økonomi; det er utænkeligt med en erhvervsleder, der nægter at tale andet end dansk eller som overlader budgetterne til den med det største kørekort til Excel. It er lige så meget forretning som budgetter og andre ledelsesmæssige beslutninger,” siger Janus Sandsgaard.

Selvfølgelig er der forskel fra branche til branche og virksomhed til virksomhed, men én ting genlyder blandt virksomhederne: mere uddannelse. Topprioriteren blandt de store og mellemstore virksomheder er uddannelsen af flere kandidater med teknisk viden i kombination med forretnings- og strategisk forståelse, og for de små virksomheder er topprioriteten mere fokus på digitalisering allerede fra folkeskolen.

“Vi skal styrke de digitale kompetencer gennem hele uddannelsessystemet, fra folkeskoler over universiteter og erhvervsuddannelser, til voksen- og efteruddannelserne. Det skal integreres, og det skal være virkelighedsnært; mindre truck og mere data. Vi står over for, er et nirvana af muligheder. Det har aldrig været billigere og nemmere at realisere en idé. Men vi risikerer at blive udkonkurreret, hvis vi handler for langsomt og ikke har kompetencerne,” siger Janus Sandsgaard.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Robotics og Kunstig Intelligens'. Se alle artikler her