Annonce
Annonce

Robotter åbner op for nye jobs og talenttiltrækning

Foto: Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Med robotternes indtog i erhvervslivet, forsvinder arbejdspladserne. Sådan har parolen længe lydt. Men ny teknologi kan også åbne op for nye jobs og større talenttiltrækning.

Af Simone Okkels

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Robotics og Kunstig Intelligens'. Se alle artikler her

Der er tale om en helt klassisk problemstilling, når man hører, at teknologier som robotter og kunstig intelligens tager arbejdspladser fra danskerne. Det fortæller Nikolaj Lubanski, ph.d, mag.art og Director of Talent Attraction hos Copenhagen Capacity.

“Problemstillingen minder på mange områder om tidligere processer eksempelvis inden for tele- og tekstilindustrien. Man ser udflytningen af nogle typer jobs, men samtidig ser man andre opstå. Overgangsfasen giver altid bekymringer,” siger han.

Overgangsfasen er da heller ikke helt uden udfordringer. Arbejdsmarkedet skal omstilles og den frigjorte arbejdskraft skal sættes i gang andetsteds. For det er ikke kun ufaglærte jobs, der er i fare. Ifølge Teknologisk Instituts rapport til Siri-Kommissionen i 2016 peger analyser entydigt på, at alle jobs i et eller andet omfang vil blive påvirket. Derfor vurderer SIRI-kommissionen, at det bliver en central udfordring, at sikre, at der er brug for alle i det fremtidige arbejdsmarked.

Derfor er en af bekymringerne den højere jobomsætning. Sætter man dog det lidt i perspektiv, viser en statistik for personaleomsætning på DA-området fra 1999 til 2015, at niveauet for jobomsætning i Danmark længe har været høj omkring de 25 procent, som er en af Europas højeste. Jobomsætning som følge af ny teknologi og den 4. industrielle revolution ser altså ikke ud til at blive en større udfordring end de historiske konjunkturer.

“Allerede nu kan man se tendenser til noget, der svarer til det, der prægede tekstilindustrien med udflytning af jobs. Men der opstår også en masse muligheder, som man ikke før kunne forestille sig. Se bare på droner. Det er en militærteknologi, som nu er blevet ejendomsmæglere og tv-producenters drøm. Det er bare ét eksempel på, at teknologien startede i én kontekst med ét formål, men så kan det oversættes til en masse andre områder og blive en helt ny industri,” fortæller Nikolaj Lubanski.

Nikolaj Lubanski, ph.d, mag.art og Director of Talent Attraction hos Copenhagen Capacity

»Det kan godt være, at robotter isoleret set fjerner nogle jobs, fordi de kan gøre arbejdet mere effektivt, billigere, mere præcist og mere sikkert, men historisk har Danmark outsourcet arbejde til lande, der netop kunne gøre det samme arbejde billigere. Nu skaber robotteknologi mulighed for at hive produktionen hjem igen. Og det kan skabe nye jobs.«


Både jobdestruktion og jobskabelse
I en ny økonomisk analyse fra Dansk Metal er en af hovedkonklusionerne, at ny teknologi også skaber nye job. I analysen svarer 55 procent af de virksomheder, der arbejder målrettet med implementering af ny teknologi, at de har ansat flere medarbejdere det seneste år, og 56 procent af tillidsrepræsentanterne, som arbejder med ny teknologi forventer at få flere kolleger i det kommende år.

Og historisk har industrielle revolutioner, om de hedder den første, anden, tredje eller fjerde, altid skabt flere jobs, end de har fjernet.

“Det kan godt være, at robotter isoleret set fjerner nogle jobs, fordi de kan gøre arbejdet mere effektivt, billigere, mere præcist og mere sikkert, men historisk har Danmark outsourcet arbejde til lande, der netop kunne gøre det samme arbejde billigere. Nu skaber robotteknologi mulighed for at hive produktionen hjem igen. Og det kan skabe nye jobs,” siger Nikolaj Lubanski.

Investeringer i teknologi kan skabe en positiv cirkel
Det så vi også under udviklingen af it-området, som skabte både nye jobs og behov, som det næsten var umuligt at forudse. Nogle af de jobs, der skabes nu, er tilsynsførende, servicering af robotter og programmering. Men i overgangsfasen vil efterspørgslen efter bestemte kompetencer stige mere, end man kan dække.

“Der kan opstå flaskehalse, men til gengæld har mange teknologivirksomheder et globalt mindset og har ikke noget imod at lede efter talent udenlands. Det er blevet mere normalt at tiltrække talenter fra udlandet,” siger Nikolaj Lubanski.

Begynder virksomhederne at investere i ny teknologi, kan der opstå en positiv cirkel.

“Når der kommer opmærksomhed på dansk innovation, som eksempelvis robotklyngen i Odense, så bliver det i sig selv mere attraktivt at være en del af det. At have et miljø, som perfomer internationalt, skaber øget efterspørgsel,” siger Nikolaj Lubanski.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Robotics og Kunstig Intelligens'. Se alle artikler her