Rejsebloggerens guide til et natureventyr i Skærgården

Skærgården langs den svenske vestkyst er spækket med tusindevis af små øer, skær, charmerende og farverige fiskerlejer og idylliske landsbyer. Juila Cathrine This, som har bloggen Copenhagen Wilderness, har udforsket Vestsverige og deler her sine oplevelser.

Klipper, klart vand og kunst i verdensklasse. Den svenske skærgård har kilometer af oplevelser. Foto: Juila Cathrine This Fold sammen
Læs mere

Båden glider stille gennem vandet, og det friske havvand blinker i solen. Hvor skal man hoppe af for at tage en dukkert på et helt særligt sted? Blogger Juila Cathrine This fortæller levende om den dejlige sejltur fra Gustafsberg i skærgården i  Vestsverige. Gustafsberg er Sveriges ældste kursted, hvor vandet efter sigende har en helsebringende effekt. Området har også sin egen marine færdselsåre med Skärgårsabåterna, hvor man kan hoppe af og på, som man lyster, og Juila Cathrine This har selvfølgelig badetøj med i tasken.

Klik her og læs mere om natur og friluftsliv i Sverige

»Vi sætter os bagerst i båden, hvor der næsten er vindstille. Her sidder vi så ellers og venter på at finde det helt rigtige sted at hoppe af for at bade. Vi ender med at stå af ved Unda Brygga, hvor vi bader fra stenbroen, indtil den næste båd kommer og tager os med igen. Herfra sejler vi videre til Lindesnäs og går den lille tur tilbage til Gustafsberg,« siger Juila Cathrine This.

Tag en dag i kajakken, og gå på opdagelse mellem de mange klippeskær og små bugter langs kysten. Foto: Juila Cathrine This Fold sammen
Læs mere

Kajak på åbent hav
At sejle i kajak er en oplevelse ud over det sædvanlige, når man er i Vestsverige og Skærgården. Blogger Juila Cathrine This er ikke nogen erfaren kajakpadler, men hun valgte alligevel at følge rådet om at opleve det svenske klippelandskab fra søsiden.

»Vores syv timers udflugt med Kajaktiv på Tjörn var helt unik, og jeg vil varmt anbefale alle at tage af sted uanset erfaring med at padle i kajak. Det bløde klippede landskab, de mange små øer og de fine kystområder med små fiskelandsbyer tager sig ud på en helt særlig måde fra søsiden,« fortæller Juila Cathrine This.

Kajakruten er omkring ti kilometer lang og byder både på blikstille vand mellem klipperne og padling på åbent hav.

»Da vi først kom ud på åbent hav, havde jeg virkelig en oplevelse af at være lillebitte og ubetydelig i naturens almægtighed,« siger Juila Cathrine This og tilføjer, at der blev holdt flere ø-pauser undervejs, hvor der var mulighed for at tage et hvil og udforske beboede, såvel som ubeboede øer.

Gastronomien er noget helt særligt i Vestsverige. De lokale råvarer spiller en stor rolle i det lokale køkken. Foto: Juila Cathrine This Fold sammen
Læs mere

Bjergtagende kunst og billedskøn natur
For 12.000 år siden var Pilane dækket af et kilometertykt istæppe. Nogle få tusind år efter smeltede isen og mennesket gjorde sit indtog. Det enestående naturområde har været hjemsted for homo sapiens og deres landvindinger inden for kultivering og kunst lige siden.

I 2007 præsenterede Pilane Herritage Museum AB for første gang en udstilling under åben himmel med kunstværker af ledende kunstnere fra hele Europa. Hver sommer kommer der nye værker til og British The Guardian har udråbt Sculpture in Pilane til en af Europas ti bedste skulpturparker i fornemt selskab med blandt andet Louisiana i Danmark og Vigelandsparken i Oslo.

»I Pilane skal man forberede sig på en unik oplevelse, hvor kunst, natur og historie flyder sammen og skaber en helt særlig stemning. Man bliver simpelthen efterladt måbende,« siger Juila Cathrine This.

Hun valgte at tage til Pilane Skulptur Park på cykel, som var lejet på Skärhamns turistkontor. Turen er omkring 12 kilometer lang og går gennem skønne mark-, våd- og skovområder. Hun beskriver følelsen af at cykle igennem området som at medvirke i en svensk udgave af en Morten Korch-film. Helt i tråd med den landlige idyl, er man nødt til at have både tæppe og svenske kanelbullar i ryksækken, så man kan holde velfortjent ”Fika” (det svenske ord for pause med kaffe og kage) på en naturskønt plet.

Vestsverige vrimler med store og små stier, gennem landskabet, skovene og langs kysten. Foto: Juila Cathrine This Fold sammen
Læs mere

Ankomsten til Pilane Skulptur Park var både mystisk og fortryllende, da skulpturen ”Anna” dukkede frem på afstand.

»Pludselig tittede et 14 meter højt kvindeansigt frem midt i det rå klippelandskab. Det lignede et Photoshoppet billede – helt surrealistisk,« siger Juila Cathrine This.

Pilane Skulptur Park har ingen stier, så man kan gå rundt som man har lyst og fortabe sig i både bjergtagende kunst og billedskønne natur.

Find mere inspiration og tips til rejser i Sverige her

Dette indhold er produceret af Berlingske Media Native & Creative i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.