Annonce
Annonce

Rammer dommedag om et år?

Læs mere
Fold sammen

Nu er der kun et år til, den nye persondataforordning træder i kraft, men der er stadig mange virksomheder, der ikke ved, hvad det kommer til at betyde for dem.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'EU-Persondataforordningen'. Se alle artikler her

Af Birgitte Hass, adm. direktør i IT-Branchen

Uret tæller hastigt ned, og man kan i medierne hurtigt få fornemmelsen af, at der springer en sand databombe, når EU’s forordning træder i kraft 25. maj 2018. Så galt går det nok ikke. For der er grundlæggende ikke noget nyt i, at ­virksomhederne skal passe godt på ­personfølsomme data, og derfor har langt de fleste virksomheder forhåbentlig allerede godt styr på den basale datasikkerhed.

Men de virksomheder, der tror, at det er nok at fortsætte med gårdagens praksis, kan få sig en slem overraskelse, hvis datatilsynet kommer på besøg efter skæringsdatoen. På en række områder kommer der nemlig flere krav til - bl.a. dokumentation af ens sikkerhed - samtidig med at brugernes rettigheder styrkes, og bødestørrelserne stiger betragteligt. Så der er bestemt ting, man som virksomhed skal sætte sig ind i.

At der nu kun er et år til forordningen træder i kraft bør især være et wake-up call for dem, der endnu ikke har sat sig ind i indholdet af persondataforordningen. For de får travlt, hvis de skal nå det.

Stærkere forbrugere, men presset erhvervsliv
Persondataforordningen er først og fremmest en rigtig god ting for forbrugeren, og det er godt for det digitale indre marked i EU, at der kommer fælles regler, der sætter individet i førersædet.
EU sætter nemlig en tyk streg under, at borgernes data er deres data, og at virksomhederne skal spørge pænt om lov, før de indsamler dem, at de skal passe ekstra godt på dem, og at de skal fjerne dem igen, hvis borgeren ønsker det.

Erhvervslivet vil derimod opleve et stort tidspres for at kunne leve op til forordningen, især fordi det endnu er uklart, hvad den reelt betyder for danske virksomheder. Faktisk siger over 40% af virksomhederne, at de mangler officielle vejledninger og udmeldinger for at kunne blive klar til de nye krav. Alt efter hvilken tolkning, regeringen vælger at lægge ned over de nye regler, kan det vise sig, at man skal ind og opdatere sin it-infrastruktur og omprogrammere sine systemer for at kunne leve op til den kommende lovgivning. Og så er et år pludselig ikke lang tid.

Kom nu i gang
Rådet herfra er simpelt: Sæt dig ind i de nye krav, få styr på dine data og dine processer, og læg en plan for, hvordan du bliver compliant. Start med at få et overblik over, hvilke persondata fra både kunder og medarbejdere der findes i virksomheden, og hvor de er placeret – og om I måske bruger underleverandører til at håndtere f.eks. nyhedsbreve og lønudbetalinger.

Derefter skal I lægge en plan for, hvordan disse data bliver beskyttet, hvem der har adgang til dem, hvordan og af hvem de kan ændres, ligesom der skal styr på diverse samtykker og databehandleraftaler.

Sidst men ikke mindst skal I arbejde med den interne datakultur i virksomheden, så databeskyttelse ligger højt på agendaen. Heldigvis er mange allerede i gang og er gode til at dele deres erfaringer og give gode råd til, hvordan man bliver klar. Men kom i gang, for uret tikker, og hverken myndigheder eller kunder vil acceptere, at I ikke er nået at blive klar.

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'EU-Persondataforordningen'. Se alle artikler her