Annonce
Annonce

Producenterne går forrest i kampen for den grønne omstilling

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

I transportbranchen brænder bilerne fossile brændstoffer af for hver kilometer, der køres, men hvis det står til producenterne, så er det fortid. Viljen er der, det er omstillingsparatheden også - men nogle dele af teknologien har brug for, at der bliver skubbet ekstra på.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Transport og Logistik'. Se alle artikler her

Af Marie Torp Christensen


Ib Jakobsen. Direktør, Volkswagen Erhvervsbiler. PR-foto

Der arbejdes mod nye muligeder
Det kan være svært at skille Volkswagen fra det dårlige sag omkring bilernes CO2-forbrug, men krisen er blevet vendt til noget positivt. Den har startet en helt ny bølge af grønne biler og teknologier, som ikke bare finder vej til privatbilerne - men også til erhvervsbilerne. Målet er, at Volkswagens biler i 2021 kun udleder 95 gram CO2 per kørt kilometer i 2021.

Indenfor erhvervsbilerne kigger Volkswagen mod at nogle kan skifte dieselen ud med naturgas som brændsel, men der er en længere modningsprocess for elbiler til erhvervsbrug i Danmark. Alligevel bevæger erhvervsbilerne sig den vej, og Danmark er udvalgt som en af de otte lande, hvor Volkswagen tester elbiler til erhvervskørsel. Selvom der er tale om en test, så er der fuldt fokus på, at der allerede vil være elbiler i varesortimentet fra 2020.

En af de udfordringer, som elbilerne står overfor i Danmark, er, at de ikke kan køre mere end 100 til 200 kilometer per opladning. Det gør dem ikke optimale til kurrer kørsel, hvor der eksempelvis skal tilbagelægges 500 kilometer med læs på. Et kilometer mål, som forhåbentligvis er indfriet i 2020.

Men allerede i dag samarbejder Volkswagen med Clever, der opsætter el-ladestationer til elbiler over hele Danmark for at sikre, at ladestikkene bliver universelle og ikke knyttet til de forskellige bilmærker. Alt i alt investerer Volkswagen 225 milliarder kroner i udviklingen af el- og selvkørende fremtid 2025.


 


Anton Freiesleben, Salgsdirektør, Scania Danmark. PR-foto

Det behøver ikke at koste ret meget
Det kan virke som en helt uoverskuelig opgave at skulle reducere CO2-forbruget i transportsektoren, men det glade budskab er, at det ikke behøver at koste ret meget før, at der sker en afgørende forskel.

Lastbilproducenten Scania, som har lastbiler kørende over hele verden, vurderer, at målsætningen om at reducere CO2-udledningen med ti procent i lastbilbranchen inden 2020 kunne være nået allerede i dag, hvis der blev tænkt smartere. Derfor opfordrer de til at skifte diesel-brændstoffet ud med bioethanol, biogas eller biodiesel, som Scania har motorer, der kan køre på, og som reducerer CO2- udslippet med op til 90 procent.

Det er ikke transporten, som sætter prisen på varerne i vejret for forbrugerne, derfor er det ikke en undskyldning, som kan bruges. Eksempelvis vil prisen for et glas syltetøj til 20 kroner ikke stige mere end 2 ører, hvis lastbilen kvittede det fossile diesel-brændstof til fordel for en mere klimavenlig løsning. Det er en stigning på blot en promille og selv for mere komplicerede transporter som for eksempel kørsel med færdigbeton, ville prisen for beton blot stige med en procent ved kørsel på HVO-biobrændstof.

Transportbranchen og særligt den tunge transport tegner sig for noget af en Achilleshæl inden for den grønne omstilling og løsningen af klimaproblematikken.

Der er sat mål for 2020 og 2030, hvor transportbranchens CO2-udledning skal være reduceret med 30 procent. Men selvom, at der er sat mål, så er de for uambitiøse og kan blive en farlig sovepude for branchen, hvis den ikke sætter ambitionerne højere.


 Claus Lindholm, Markedskommunikationschef, MAN Truck & Bus Danmark A/S. PR-foto

Udviklingen går den rigtige vej
MAN sender tusindvis af busser og lastbiler på gaden over hele verden, derfor er de meget optagede af, hvordan påvirkningen af miljøet kan begrænses.

Det er en udvikling, som går den rigtige vej, hvor der sker store forandringer indenfor et par år og ikke ud i fremtiden. Et af de områder, hvor der er gang i udviklingen er inden for el lastbiler og -busser. I dag er der tale om reelle leveringer af eksempelvis elbusser og ikke kun forsøgskørsel med dem. Den helt store udfordring især indenfor lastbilkørslen er stadig, at det ikke er muligt at køre flere hundrede kilometer på en opladning.

Konkret har MAN Truck & Bus indgået partnerskaber med nogle af de store byer i Tyskland som Hamborg og store konsortie virksomheder. Allerede 1. Februar skal producenten levere 9 eldrevne lastbiler til at køre i Østrig. Derudover forventer man at skulle producere 250 eldrevne køretøjer i 2019 og 2020.

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Transport og Logistik'. Se alle artikler her